ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Κώστας Βαξεβάνης: η μικρή και η μεγάλη παρανομία



Στη φωτογραφία, ο δημοσιογράφος Κ.Βαξεβάνης.Ο Κώστας Βαξεβάνης πραγματοποίησε αυτές τις ημέρες το όνειρο κάθε καλούδημοσιογράφου. Έγινε πρωτοσέλιδο προκαλώντας την είδηση με τις δημοσιογραφικέςτου ενέργειες. Κατηγορούμενος στο δικαστήριο για παράβαση της νομοθεσίας περίπροσωπικών δεδομένων, κοινοποίησε την λίστα Λαγκάρντ που απασχολεί με τα μυστικά της τους Ελληνες για καιρό. Η λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται πλέον ενώπιόν μας και όλοι μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία αυτής της πράξης. Πόσοι και πόσοι θα ζηλεύουν την τύχη του από τους αληθινούς δημοσιογράφους τις μέρες αυτές! Αλλά για τους πολλούς η λίστα ήταν χαμένη στα συρτάρια της πολιτικής λήθης, όπως και για τους ταγούς του πολιτικού μας συστήματος. Μια γελοιογραφία το αποδεικνύει. Υπάρχουν φορές που οι δημοσιογράφοι δημιουργούν την ιστορία. Και τότε ο νόμος επιλαμβάνεται του αν η ιστορία θα παραμείνει ως μνήμη ή αν θα τιμωρηθεί ο δημιουργός της, με την ελπίδα αμαυρωμένος να ξεχαστεί.

Την Παρασκευή ο γιός μου  είδε το HOT DOC στον εφημεριδοπώλη όπου τηρώντας έθιμα άλλων εποχών αγοράζουμε κυριακάτικες εφημερίδες και εκείνος τελευταία το Εθνος λόγω Αρκά. "Να το πάρουμε" αξίωσε! να δούμε τη λίστα! Ο Βαξεβάνης ξύπνησε το ενδιαφέρον ενός μαθητή της β γυμνασίου με πολιτική είδηση. Ετσι μιλήσαμε μαζυ του για τα προσωπικά δεδομένα. Θα άξιζε να είναι από κοντά να δει πώς την έψαχνε να βρει γνωστούς... ακόμη και ένα μικρό παιδί. Το γνωρίζει ο δημοσιογράφος γι'αυτό και επιλέγει να δηλώνει οτι καταζητούν αυτόν αντί για την αλήθεια. 
Είναι βέβαιο ότι πριν προβεί στη δημοσιοποίηση συμβουλεύθηκε δικηγόρους. Οτι ήξερε το αδίκημα που διαπράττει. Και ότι στάθμισε ότι άξιζε τον κόπο η ταλαιπωρία ενόψει της δημοσιογραφικής αποκάλυψης. Αλλωστε τα εγκλήματα που αποκρύπτονταν τόσο καιρό με τρόπο προκλητικό για την κατάσταση του τόπου είναι πολύ μα πολύ μεγαλύτερα. Οχι φυσικά όλων όσων αναφέρει η λίστα. Ομως πιστεύω, από τη μανία απόκρυψής της, πολλών. Επέλεξε ο Βαξεβάνης να τελέση μια μικρή παρανομία για να παύσει η συγκάλυψη μιας μεγαλύτερης. 


Εντός και εκτός της αίθουσας ήταν συγκεντρωμένοι φίλοι και συνάδελφοι του Κώστα Βαξεβάνη, μέλη της ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ καθώς και βουλευτές.
Βγαίνοντας από το δικαστήριο ο δημοσιογράφος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ήταν καθήκον του να δημοσιοποιήσει την επίμαχη λίστα καθώς, όπως είπε, οτιδήποτε άλλο για έναν δημοσιογράφο είναι "δημόσιες σχέσεις".
 Ιδιαίτερα καυστική είναι η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, εκδότη του περιοδικού HOTDOC που δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ. Ορθά εντοπίζει ο Σύλλογός μας την επιλεκτικότητα στην συμπεριφορά της δικαιοσύνης. Το αυτόφωρο αναδεικνύει το ρόλο του με αφορμή τρείς πρόσφατες υποθέσεις.   Θα συμπληρώναμε ότι θα άξιζε να αντιμετωπίσει ή ίδια την τύχη των μισθολογικών της προβλημάτων σε συνάφεια με αυτή της τη συμπεριφορά στο παρελθόν. Κατά τα λοιπά η δικαιοσύνη θριάμβευσε παρά το γεγονός ότι τελευταία απέχει και καθεύδει.
Το νομικό διακύβευμα, που το δίχως άλλο γνωρίζει ο Κώστας Βαξεβάνης είναι παλιό και σπουδαίο στους κύκλους των εμπλεκομένων με το ζήτημα της σχέσης στην προστασία προσωπικών δεδομένων και την αποκάλυψη παράνομων πράξεων. Αποτελεί αντικείμενο εργασίας φοιτητών. Πολλοί φυσικά δεν το γνωρίζουν. Αλλά ακόμη περισσότεροι θεωρούν ότι δεν έχει καμία σημασία, αφού η "δίκη" αποτελεί το θεατρικό παλκοσένικο των ΜΜΕ για προβολή και ηρωοποίηση.
Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει η νομική περιπέτεια του Κώστα Βαξεβάνη με σιγουριά. Ομως σίγουρα το νομικό μας σύστημα θα είναι ωριμότερο και το πολιτικό ασθενέστερο. Ζώντας την εποχή των κραυγών στα ΜΜΕ και της απόλυτης συγκάλυψης της αλήθειας, η δημοσιοποίηση αυτής της λίστας που εν τέλει δεν είναι παρά κάτι αυτονόητο αποτελεί ξεσκέπασμα κυρίως της πολιτικής και νομικής υποκρισίας μας. 
Χρειαζόμαστε πιστεύω μικρές παρανομίες για την αποκάλυψη μεγαλύτερων έστω και αν αυτές οι μεγάλες και μοιραίες δεν τιμωρούνται (όλοι το ξέρουμε) ποτέ από τη δικαιοσύνη.


3 σχόλια:

Takis Konstantopoulos είπε...

Ας συγκρίνουμε την αντίδραση του κράτους όταν ο Κασιδιάρης βάρεσε την Κανέλλη δημόσια, ή όταν άλλα μέλη της σπείρας του αποφάσιζαν ότι θα εφαρμόσουν τον δικό τους νόμο και τάξη, και θα δούμε ότι δεν είναι ίσοι όλοι μπροστά στο νόμο.

Κι αν πάμε και πιο έξω, ας συγκρίνουμε την αντίδραση του Πάπα όταν ο μπάτλερ του διοχέτευσε οικονομικά έγγραφα στη δημοσιότητα με την αντίδρασή του όταν (ο Πάπας) έκριβε τους παιδόφιλους παπάδες για να μην συλληφθούν.

Όσοι έχουν ισχύ είναι ελεύθεροι να ελέγχουν τη δικαιοσύνη ώστε να μπορούν να παρανομούν οι ίδιοι ή οι μπατζανάκηδες αυτών.

Αυτός ο θεσμός ίσχυε πάντα. Η διαφορά είναι ότι αν αυτός ίσχυε σε ένα φεουδαρχικό ή ένα ολιγαρχικό καθεστώς κανείς δεν θα εκπλήσσετο. Όταν όμως ο θεσμός αυτός εφαρμόζεται από υποτιθέμενα δημοκρατικά καθεστώτα, τότε μπορούμε να αποφανθούμε το προφανές.

Takis Konstantopoulos είπε...

Μερικά άλλα σχόλια, με σύνδεσμο στο άρθρο σας, εδώ.

Unknown είπε...

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε αθώο το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη , ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων , μετά από δημοσιοποίηση ονομάτων που φέρεται να ανήκουν στη λίστα Λαγκάρντ.

Βέβαια, ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου με μια αυστηρή αγόρευση στην οποία ανέφερε χαρακτηριστικά : «Ο κατηγορούμενος διαπόμπευσε και διέσυρε υπολήψεις, χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή αυτών των ανθρώπων. Τους παρέδωσε στην χλεύη μιας κοινωνίας που διψάει για αίμα.. ‘Αρον άρον σταύρωσον αυτοίς. Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός;».

Ο δημοσιογράφος στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και τόνιζε πως η δημοσιοποίηση ονομάτων που συναλλάσσονται με τραπεζικά ιδρύματα δεν είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων , από τη στιγμή μάλιστα που στη λίστα που δημοσιοποίησε στο περιοδικό του δεν περιείχε χρηματικά ποσά.

Τέλος , να σημειωθεί πως η δίκη του δημοσιογράφου άρχισε το πρωί σε μια αίθουσα γεμάτη από φίλους και συναδέλφους του δημοσιογράφου, ενώ πλήθος Ελλήνων και ξένων ανταποκριτών κάλυπταν από το πρωί την υπόθεση έξω από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο.