ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΚΡΙΒΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΟΛΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ...ΧΡΥΣΑΦΙ




Η είδηση του χωρισμού του Russell Crowe από την επί 9 έτη σύζυγο του φέρνει στο προσκήνιο ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, αυτό της διανομής της συζυγικής περιουσίας. Με τη λύση του γάμου ανακύπτει το πρόβλημα της ρύθμισης της περιουσιακής κατάστασης των συζύγων. Κι αν στον κόσμο των πλούσιων και διασήμων του Hollywood το πρόβλημα αυτό ρυθμίζεται ήδη πριν από την κατάρτιση του γάμου, με τη σύναψη του περιβόητου προγαμιαίου συμβολαίου, στην Ελλάδα των "άσημων" και "φτωχών" αποτελεί την συνηθέστερη αιτία  δικαστικών διαφορών του οικογενειακου δικαίου. Βέβαια, τα ακριβά διαζύγια της Ελλάδας σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι όροι τους παραμένουν γνωστοί μόνο στους δικηγόρους των δυο πλευρών , που συνήθως πετυχαίνουν εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.


Το προγαμιαίο συμβόλαιο , σύμφωνα με τον τύπο, έσωσε το διάσημο ηθοποιό, καθώς υποχρεούται να αποδώσει μόνο(!) 20 εκατομμύρια δολάρια στην κυρία Crowe, συγκριτικά με το ετήσιο εισόδημά του που ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο γάμος καταλήγει να αντιμετωπίζεται όχι μόνο από τους πλούσιους κυρίους αλλά και από τις επίδοξες συζύγους ως ένα οικονομικό deal-ένα από τα πολλά που κλείνουν καθημερινά για τους πρώτους, το σημαντικότερο της ζωής τους για τις δεύτερες. Και για να μην κατηγορηθούμε για αντιφεμινιστικές απόψεις, είναι ενδεικτικό ότι στην ιστορία των πιο ακριβών διαζυγίων της διεθνούς showbiz οι κύριοι είναι αυτοί που πλήρωσαν ακριβά για τη λύση του γάμου τους-με κορυφαίο τον Rupert Murdoch(1.7 δισεκατομμύρια δολάρια)- ενώ τις εύπορες κυρίες εκπροσωπεί φυσικά... η Madonna(76 ως 92 εκατομμύρια δολάρια).

Εξάλλου, όσο δυνατός κι αν είναι ο έρωτας ώστε να καταλήξει στα σκαλιά της εκκλησίας , πρέπει πρώτα να περάσει από το κατώφλι του δικηγόρου, που θα συντάξει το προγαμιαίο ιδιωτικό συμφωνητικό, οπότε και ο καθένας από τους μέλλοντες συζύγους θα αποτιμήσει χρηματικά και όχι συναισθηματικά τον άλλο προ της υπογραφής του. Η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, άλλωστε, επιτρέπει τη σύναψη τέτοιων συμφώνων και στη χώρα μας, ώστε να αποφεύγονται οι δικαστικοί αγώνες για την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα κατά το άρθρο 1400 του ΑΚ .  

Δεν υπάρχουν σχόλια: