ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Τα μισθολογικά των δικαστών: επισκέψεις και τηλέφωνα

Χθες έγινε μια παράξενη συνάντηση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τους εκπροσώπους των δικαστικών ενώσεων και του ΝΣΚ (το οποίο σε όλες τις ανακοινώνσεις φέρεται ως δικαστήριο κάτι που δεν κατανοώ πάντως).
Οι δικαστικές ενώσεις μπορούν να διαπιστώσου ότι από τη θέση αυτή έχω διατυπώσει σαφώς την άποψη ότι όσα συμβαίνουν στη μισθολογική και επαγγελματικική τους εξέλιξη είναι αλγεινά. Οτι και οι αυξήσεις που έλαβαν ήταν περίεργες τα τελευταία χρόνια και επέτρεψαν την άποψη ότι έτσι έκλεισαν στόματα σε σκάνδαλα και ότι οι μειώσεις τώρα οδηγούν τη δικαιοσύνη που αγωνίζεται σε πενία. Εχω επίσης εκφρασθεί σαφώς για το ότι η μεγαλύτερη εκδίκηση των δικαστών για όσα τους συμβαίνουν είναι να δικάζουν δίκαια και αντικειμενικά τις υποθέσεις τους. Ολοι όσοι τους υποτιμούν επιθυμούν να τους κλείσουν το στόμα. Δεν χρειάζεται να το κλείνουν από μόνοι τους. Τις αποφάσεις τους φοβούνται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Ομως αυτό το μεσημεριανό ραντεβού είναι παράξενο. Είτε ο κ. Παπούλιας επρόκειτο να τους τραβήξει το αυτί, είτε να τους συμπονέσει ποιός ο λόγος του? Μήπως ο κ. Παπούλιας μπορεί να αλλάξει την επιλεγείσα πολιτική της κυβέρνησης? Μήπως τα μισθολογικά τον αφορούν? Και αφού όλοι ξέρουν ότι τούτο δεν συμβαίνει, όσο καλόκαρδος και να είναι ο πρόεδρός μας προς τι η συνάντηση αυτή τότε?
"Θέλω να σας καλωσορίσω και θέλω να σας ακούσω, γιατί –πράγματι – η αντίδρασή σας έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο και πολλά σχόλια.  Πώς έλεγε ο αείμνηστος καθηγητής Ράμμος;  Θα ακούσουμε και τα δύο μέρη…  Φαντάζομαι ότι δεν θα είχε κάποιος από σας καθηγητή τον Γεώργιο Ράμμο.  Εμείς τον είχαμε και … μας τυράννισε", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία.
"Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε, θερμά για την ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας για τη συνάντηση αυτή.  Θεωρούσαμε και εμείς ότι ακριβώς επειδή έχει δημιουργηθεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης – το κατανοούμε και οι ίδιοι ασφαλώς αυτό – θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχετε μία άμεση πληροφόρηση για την κατάσταση", ανέφερε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - Αρεοπαγίτης Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.
 Τώρα πώς θυμίθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Ράμμο, το  audiatur et altera pars , και γιατί ταιριάζει να ακούσει το άλλο μέρος (δηλαδή ποιό ήταν το πρώτο που άκουσε?) πάλι δεν το κατανοώ. Τέλος δεν κατανοώ γιατί αν ο Πρόεδρος αποφάσισε μια μικρή ιδιωτική δίκη, συνήναισαν οι δικαστικές ενώσεις. Η LAWNET μας έδωσε τη σημερινή ανακοίνωση των δικαστικών ενώσεων (και του ΝΣΚ):
"Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση των Προέδρων όλων των Δικαστικών Ενώσεων, μετά από σχετικό αίτημά τους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσαν ότι οι κινητοποιήσεις  των Δικαστικών Λειτουργών συνεχίζονται διότι, παρά τη συνταγματική κατοχύρωση του Μισθολογίου τους από το άρθρο 88§2 του Συντάγματος και παρά την επιβληθείσα ήδη περικοπή αυτού σε ποσοστό 38% η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση ποσοστού άνω του 22%. Επισημάνθηκε ότι η νέα αυτή μείωση η οποία συνυπολογιζομένου και του προηγούμενου ποσοστού περικοπής 38%, φθάνει στο υπερβολικό ποσοστό του 60%, αντιβαίνει σαφώς στην ως άνω διάταξη του Συντάγματος, θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία τους και καθιστά προβληματική την άσκηση των καθηκόντων τους.
            Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε την θεσμική θέση των Δικαστικών Λειτουργών καθώς και την σπουδαιότητα του λειτουργήματός τους και εδήλωσε ότι θα παρέμβει, σε τηλεφωνική επικοινωνία του, τόσο προς τον Πρωθυπουργό, όσο και προς τον Υπουργό Οικονομικών."
Φαίνεται λοιπόν ότι αφού θα τηλεφωνήσει ο Πρόεδρος στον Πρωθυπουργό και τον κ. Στουρνάρα οι ενώσεις κέρδισαν την μικρή αυτή δίκη όπου ακούσθηκαν και οι δύο πλευρές. 

Πριν ολοκληρώσω τους προβληματισμούς μου για τη διάκριση των λειτουργιών διάβασα πάλι στην καλή LAWNET ότι οι δικαστικές ενώσεις έχουν στείλει επιστολή και στον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Κατανοεί κανείς το θυμό και την απόγνωση αλλά πραγματικά διερωτάται κανείς αν ειλικρινά έστω και ένας πιστεύει ότι με επιστολές και επισκέψεις θα λυθεί το πρόβλημα της δικαιοσύνης  και των δικαστών.
Ο έλληνας πολίτης εύλογα διερωτάται λοιπόν:
γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μεσολαβεί και για άλλους επαγγελματίες που θίγονται από τα μέτρα?
γιατί δεν μεριμνά για κάθε έλληνα πολίτη καλύτερα?
γιατί οι δικαστές προσφεύγον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα τους και το ξέρουν καλύτερα από τον καθένα?
Πιστεύουν ειλικρινά ότι ο Πρόεδρος μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση από τους ίδιους? Ε λοιπόν είναι λάθος τους. Αν πραγματικά θέλουν να ασκήσουν πίεση ας αρχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις. Για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν σε πολιτικούς, σε καυτές πατάτες, σε θέματα που πολλοί έχουν συμφέρον την καθυστέρηση. Ας παύσουν να σιωπούν για την ουσία της δικαιοσύνης που είναι η απονομή της και τότε θα διαπιστώσουν ότι θα τους επισκέπτονται οι άλλες εξουσίες στο γραφείο του και τότε μαγκιά θα είναι εκείνοι να μην τους δέχονται! Αυτόματα τα μισθολογικά θα επιλυθούν. Το δίχως άλλο τούτο εγνώριζε και η Τρόικα που τους επισκέφθηκε εξαρχής όταν υπέγραφε διάφορα νομικά πατσαβούρια που κανένα δικαστήριο δεν τόλμησε να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων προς το παρόν για τους λόγους που πρέπει. Οσο για το ΝΣΚ που ομοίως παραπονείται τώρα με τις δικαστικές ενώσεις ας σκεπτόταν καλύτερα όταν παρείχε legal opinion υπέρ των μνημονίων που τους τσάκισαν.
Ας με συγχωρέσουν οι δικαστές μας τους οποίους σέβομαι ολόψυχα αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί με το μαχαίρι στα χέρια αναλώνονται σε κοινωνικές επισκέψεις και εθιμοτυπικές ενέργειες αντί να κόψουν το πεπόνι στα δυό μεμιάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: