ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Blogs δικηγόρων και νομικών στην Ελλάδα

Η κακόηχη  έννοια της μπλογκόσφαιρας είναι κατοχυρωμένη από παλιά.  Τη νομομπλογκόσφαιρα εισήγαγε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος ως έννοια το 2008 με ένα έξυπνο πόστ όπου παρουσιάζει τα τότε ισχύοντα με πολύ μπρίο. Ως φαίνεται παρότι δεν ξέρω την ηλικία του Χασοδίκη και των λοιπόν που παρουσίαζε τότε πρέπει να είναι η δεινοσαυρίνα της παρέας αφού έχω γεννηθεί το 1963 και ασχολούμαι από τότε με τη... νομομπλογκόσφαιρα στη χώρα. Κάποιοι από τους αναφερόμενους στο ποστ αυτό έχουν σταματήσει δυστυχώς να γράφουν ή τουλάχιστον να εμφανίζονται όπως τους ξέραμε. Για τη LawNet φυσικά τα λόγια περισσεύουν άλλωστε ξεφεύγει από τις γενικές κατηγορίες και δεν είναι κατατάξιμη. Φυσικά έχει επιχειρηματικό χαρακτήρα εύλογα και διατηρεί τα σκήπτρα της ελληνικής ηλεκτρονικής νομικής ζωής. Θα την ήθελα λιγότερο ειδησιογραφική και με περισσότερη γνώμη.

Οι πρωτοπόροι και αυθεντικοί
Πρωτοπόρος στο internet υπήρξε από όσο γνωρίζω ο e-lawyer ο συμπαθής Βασίλης  Σωτηρόπουλος ο οποίος πιστεύω εμπνέει πολλούς από τους νεώτερους συναδέλφους στην διαδρομή προς την καταξίωση και στην αναζήτηση προσωπικού στίγματος. Ο Βασίλης τα καταφέρνει δυναμικά σε πολλούς τομείς σήμερα ως Συμπαραστάτης του Δημότη και αύριο ποιός ξέρει πού.
Ριζοσπαστικός εκπρόσωπος του πανεπιστημιακού "κατεστημένου" ο Γιάννης Ιγγλεζάκης τον οποίο μέχρι σήμερα δεν έχω γνωρίσει προσωπικά δουλεύει το μπλογκ Informatics and Law με αξιοζήλευτο ζήλο και κέφι. Παρών στο facebook στο χώρο των ΜΜΕ, συγγραφέας, αποτελεί από μόνος του εξαίρεση στον κλασσικό ακαδημαικό κανόνα του ελληνικού πανεπιστημίου: "μην προβάλεσαι- μην εκτίθεσαι- πριν γίνεις πρωτοβάθμιος". Προσωπικά  δεν θεωρώ ότι θα του κοστίσει η έκθεση αλλά ας φροντίζουμε όλοι για το μάτι καθώς ο άνθρωπος κάνει σπουδαία δουλειά και εμπνέει.
Για το Χασοδίκη δεν ξέρω σχεδόν τίποτε παρεκτός των όσων γράφει και φωτογραφίζει. Το μπλογκ του είναι γεμάτο ιδέες, χιούμορ και απόψεις επιτρέποντας μια εικόνα του δικηγόρου που δεν στριμώχνεται σε κοστούμι. Σε πολλά από όσα γράφει διαφωνώ δεν παύει όμως να είναι από τους πρώτους στο συγκεκριμένο χώρο που καταφέρνει να διαρκέσει.
Στην κατηγορία αυτή θα έβαζα και τα Νομικά Νέα τα οποία όμως έχουν συλλογικό χαρακτήρα. Με τον τρόπο μας τα καταφέραμε και μας αντέγραψαν και το όνομα για την πρώτη θέση στη Google. Θα επανέλθουμε όμως στο θέμα αργότερα.Τα Νομικά Νέα γράφουν επώνυμα και το πιστεύουν με άποψη χωρίς να διαφωνούν με τους ανώνυμους μπλόγκερς συνολικά.

Μπλογκ που συνδέονται με δικηγορικά γραφεία
 Λίγα πράγματα γνωρίζω και για την Δικηγορία on line του συναδέλφου Παναγιώτη Κουτσουβέλη. Είναι όμως ακούραστος, δυναμικός κάνει σπουδαία δουλειά και μας ενημερώνει για τα εν γένει τεκταινόμενα στο χώρο.
Ο Αντώνης Καρατζάς διατηρεί μπλογκ στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στη Νομική Βιβλιοθήκη με απόψεις και γνώμη. 
Ο Γιάννης Κωσταντίνου το LawProfile φέρνει έναν αέρα Θεσσαλονικιώτικο και διαφορετικό.
Ο Θανάσης Παυλόπουλος στο adplaw μοιάζει λίγο να κουράστηκε.
Σημαντική δουλειά κάνει και ο συνάδελφος Γιάννης Κατράς στην ιστοσελίδα του που δυστυχώς δεν αναφέρεται αρκετά και όσο θα της άξιζε.
Σπουδαία δουλειά κάνουν οι συνάδελφοι Σπυροπούλου του cyberlaw  και Βασιλική Σιαπέρα με το lawblog με την e-θύρα στη νομική ενημέρωση, με  διάρκεια και επιστημοσύνη.

Τα συλλογικά
Η Νέα Δικηγορία Τώρα κάνει σπουδαία δουλειά και ενημερώνει για πολλά τεκταινόμενα στον πραγματικό και τον ηλεκτρονικό κόσμο. Ενδεικτικά μας παρουσιάζει ένα κόσμο συναδέλφων που εργάζονται δυναμικά και λόγω της αντικειμενικότητάς της την αναπαράγω ευχαριστώντας την:
 
Σημειώνω πάντως ότι από αυτά κάποια δεν λειτουργούν όπως θα δείτε και εσείς.
 Η e-themis  με σημαντικές αναφορές και εκλεκτικές συγκένειες με το ΔΣΑ ξεπερνά τις προσδοκίες ενός μπλογκ μας κάνει να ζηλεύουμε.
Στην ίδια φιλόδοξη  κατηρορία με το e-themis  θα έβαζα το Νομικό Παλμό μια ομαδική πολύ αξιόγογη δουλειά που προβλέπω μελλοντικά να μας εκπλήξει. Δείτε και ποιοί είναι για να τους θυμάστε.
Οι ΦΟΠΠ που μυρίζουν νειάτα με συντάκτες μια ομάδα παιδιά που αναφέρονται ονομαστικά (και μπράβο τους γι'αυτό).
 Η ανα- Μόρφωση Συνιστολόγιο δίνει κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό της και πολύ αξιόλογα κείμενα.
ασκούμενοι παρόντες αλλά με λίγα πόστ.

Τα επιστημονικά ακραιφνώς
Επί το επιστημονικότερο κατ'αποκλειστικότερα κινούνται 
Το εργαστήριο ποινικών και εγκληματολογικών ερευνών προσφέρει το Greek Laws.
Ο Επιστημονικός Όμιλος Αριστόβουλος Μάνεσης δίνει και αυτός το παρόν . Εξέλιξή του το συγκεκριμένο πολύ αξιόλογο μπλογκ στο ποίο βρίσκει κανείς σημαντική αρθρογραφία του συγκεκριμένου κύκλου προσώπων που το υποστηρίζουν η οποία υπάρχει και σε νομικά περιοδικά. Με βοηθά στην έρευνα με ταχύτητα και τους ευγνωμονώ.
Ο Αριστίδης Χατζής ασχολείται με την νομική θεωρία σε ένα δίγλωσσο μπλογκ ουσιαστικής επιστημοσύνης. Τον γνώρισα σε ένα συνέδριο πριν χρόνια αλλά έκτοτε δεν είχαμε την τύχη να τα λέμε.
Το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου  υποστηρίζει και αυτό τις θέσεις του με μπλογκ το οποίο πάντως δε κινείται όσο θα άξιζε.

o υπάλληλος του δικηγορικού συλλόγου
παλιό αγαπημένο μπλογκ ο υπάλληλος του δικηγορικού συλλόγου που όμως σίγησε ξαφνικά. Ελπίζουμε να το ξανασκευθεί.

και ο δικαστής
και ένας δικαστής στην παρέα την τόλμη του οποίου οφείλουμε να παινέψουμε ιδιαίτερα.

Το δίχως άλλο υπάρχουν και άλλοι που ξέχασα. Θα κάνω ότι μπορώ για να διορθώσω το λάθος  και θα τα ξαναπούμε. Ζητώ κατανόηση καθώς παραδόξως προσπαθώ να μην παρουσιάσω μόνον τους φίλους μου και όσους ξέρω. Αλλωστε καθώς εργάζομαι πολύ δεν προλαβαίνω να τα ψάχνω και όλα. Καλοδεχούμενες οι υποδείξεις λοιπόν και συνεχίζουμε την αναζήτηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: