ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Pussy RiotΈχουμε αρκετές φορές ασχοληθεί με το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας και πρόσφατα και με αυτό της προσβολής των θρησκευτικών αισθημάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και στο σχετικό διεθνές γεγονός που δεν είναι άλλο από την καταδίκη των μελών του συγκροτήματος Pussy Riot. Δεν είναι άλλωστε τυχαίος ούτε ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί, αλλά ούτε και το ότι εκφράζονται πλήθος μηνυμάτων συμπαράστασης προς το συγκρότημα από μεγαθήρια του είδους. 

Θυμίζουμε απλά για την ιστορία ότι τα μέλη του εν λόγω συγκροτήματος είχαν καταδικαστεί μεταξύ άλλων και λόγω προσβολής θρησκευτικών αισθημάτων επειδή επέλεξαν ως χώρο διαμαρτυρίας τους τον καθεδρικό ναό της Μόσχας.


 


Παρά το γεγονός ότι η αθώωση έστω ενός από τα μέλη προκάλεσε ευφορία σε ορισμένους από όσους παρακολούθησαν τηδίκη, δύο ερωτήματα κυριαρχούν στο μυαλό όσων γνωρίζουν τα σχετικά με τέτοιου είδους δικαστήρια.


  • ·        Μήπως ο λόγος που καταδικάστηκαν τελικά ήταν το γεγονός ότι επί της ουσίας στράφηκαν κατά του Πούτιν; Μήπως δηλαδή η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύει στη δικαστική τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν και πάνε περίπατο τα γνωστά περί διάκρισης των λειτουργιών;  • ·         Μήπως το όλο σκηνικό στήθηκε τελικά για λόγους διαφήμισης του συγκροτήματος; Μήπως δηλαδή εν γνώσει του ότι θα ξεσηκωθεί όλη αυτή η θύελλα το συγκρότημα αυτό, του οποίου άλλωστε και ίδιο το όνομα παραπέμπει στην πρόκληση, έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή;


Είναι πάντως σίγουρο ότι το θρησκευτικό αίσθημα είναι τον τελευταίο καιρό πολύ της μόδας διεθνώς!

One member of Pussy Riot freed after appeal

Δεν υπάρχουν σχόλια: