ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ σύντομη ιστορία μιας ιδέας που άλλαξε τον κόσμο


 The Company: A Short History of a Revolutionary IdeaΕξώφυλλο

Για τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης αναφέρθηκα και στο παρελθόν. Δεν ξέρω τίποτε για την ιστορία της εκδοτικής αυτής προσπάθειας δυστυχώς αν και θα όφειλα. Κάνουν αξιοπρόσκεκτη δουλειά εκδίδοντας βιβλία που διαβάζονται και τα κρατάς κοντά σου για να τα ξαναδιαβάσεις. Kαι στο Facebook.
Σήμερα θα πω δυό λόγια για το βιβλίο των ΤΖΩΝ ΜΙΚΛΕΘΟΥΕΙΤ & ΑΝΤΙΡΙΑΝ ΓΟΥΛΝΤΡΙΤΖ, Η Εταιρεία. Για μας τους νομικούς που έχουμε διαβάσει και ιδρύσει κάμποσες εταιρίες η Εταιρεία είναι σημαντική αφορμή για σκέψη. 8 κεφάλαια καλομεταφρασμένα από τον Αργύρη Παπασυριόπουλο καλή εικόνα βιβλίου ιδίως για όσους αγαπούν τα βιβλία, ηδονικό για όσους νομικούς διασκεδάζουν να σκέπτονται. Δεν θα βρείτε κόλπα για τους πελάτες σας. Θα ξυπνήσετε τη σκέψη σας και θα συζητήσετε με τους εαυτούς σας. Δεν θα βρείτε υποδείγματα, ούτε νομολογία. Ομως μετά από αυτό το βιβλίο θα ξέρετε τόσα που δεν θα χρειάζονται υποδείγματα. Και τη νομολογία την βρίσκετε ούτως ή άλλως. Δεν θα βρείτε παραπομπές κολακίας και αυτοτροφοδοτούμενη σκέψη. Θα βρείτε όμως πολλά να ψάξετε στο τέλος στις σημειώσεις και ίσως ανοίξουν δρόμοι για σας (τώρα που έχουμε και κάπως περισσότερο χρόνο).Δεν θα βρείτε επίσης αναφορές σε σπουδαίους νομικούς ή έργα τους. Αυτό ίσως πρέπει να μας βάλει όλους σε σκέψεις σοβαρές. Δεν θα συμφωνήσετε με όσα διαβάσετε (αν μπείτε στον κόπο) αναγκαία. Ούτε εμένα μου συνέβη. Ομως θα αιστανθείτε την ανάγκη να επιχειρηματολογήσετε διαφωνόντας.

Είναι σίγουρα ένα έργο βρεττανικής παιδείας που κάπως θεωρεί ότι αρκεί. Ηταν πάντα αυτό το πρόβλημα των βρεττανών και εν γένει των αγγλοσαξόνων. H εταιρεία υπάρχει παντού στον κόσμο. Ισως από συνήθεια νομίζω ότι οι Γάλλοι υπήρξαν πιό συλλογισμένοι και εμβάθυναν στο θεσμό. Θα είχε νόημα οι συγγραφείς να διάβαζαν γαλλικά για να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο. Παρόλα αυτά μπορεί να κάνω και λάθος.

Μια παρατήρηση για την ελληνική ορθογραφεία του όρου εταιρεία και εταιρεία:  
Με αφορμή τα ουσιαστικά σε -ία και -εία αξίζει να αναφερθούμε στη λέξη εταιρεία. Η λέξη αυτή προέρχεται από το αρχαίο επίθετο 'εταιρείος' και διατηρεί φυσικά την ορθογραφία του. Για να γραφεί η λέξη με 'ι', θα πρέπει να προέρχεται από το 'εταίρος', κάτι που είναι περιττό, καθώς η λέξη ήδη υπάρχει στην αρχαία ελληνική.
Τέλος, για να συμπληρωθεί η αναφορά στην ορθογραφία των θηλυκών σε -ια πρέπει να σημειωθεί ότι τα προπαροξύτονα (αυτά που τονίζονται στην προπαραλήγουσα) γράφονται όλα με -ει. Π.χ. ευγένεια, ενέργεια, ακρίβεια κ.ά. (με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις: πρόνοια, ομόνοια κ.ά.)
Βιβλιογραφική παραπομπή: Το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Κέντρου Λεξικολογίας (Μπαμπινιώτη), απ' όπου και αντλούνται τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου έχει αναφορές σε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις λέξεων, καθώς και αναλυτικό λήμμα (-ία), όπου εξηγεί τις διαφορές στην ορθογραφία των λέξεων σε -ία και -εία.
Και το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Τριανταφυλλίδη) έχει αναλυτικά λήμματα, τόσο στο -ία, όσο και στο -εία.


 
Τέλος δείτε το βιβλίο μόνοι σας. Αγαπήστε το και διαβάστε το. Ιδίως οι νομικοί. Είναι μια καλή αρχή για όλους μας. Θα σας πως και για το άλλο βιβλίο σύντομα: Γιατί γεννήθηκε το Κράτος. Τού ίδιου εκδότη.
 Περισσότερα εδώ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: