ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 Kώδικας Συμπεριφοράς Δικηγόρων

Συνηθισμένο έγγραφο που συνδέει κάθε δικηγόρο με τα μέλη του Συλλόγου που ανήκει και αποτελεί συμφωνία με αυτόν είναι ο Κώδικας Συμπεριφοράς (code of ethics). Πολλές οι χώρες που έχουν προτείνει στους συλλόγους δικηγόρων να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική η οποία είναι σύμφωνη με όλες τις επίκαιρες επαγγελματικές συναλλαγές. Ακόμη και στην Ελλάδα οι διαφημιστές, αλλά και πολλοί άλλοι επαγγελματίες έχουν ανάλογους κώδικες. Στα θεσμικά όργανα της ΕΕ απαξάπαντες οι υπάλληλοι . Κινδύνευσε από έναν τέτοιο και ο ίδιος ο Μπαρόζο.  Στη δικηγορική πρακτική στη χώρα μας ένα πρωτόλειο Κώδικα Συμπεριφοράς (Κώδικας Δεοντολογίας ονομάζεται) έχει ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδος που έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα πάντως. Προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν έχει προταθεί ποτέ από τους δικηγορικούς συλλόγους στη χώρα μας. Όπως φυσικά δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα της ασφάλειας επαγγελματικής ευθύνης. Είπαμε αν θέλουμε να μας σέβονται πρέπει να κάνουμε και εμείς τις προσπάθειές μας.
Λόγοι για τους οποίους δεν έχει προχωρήσει ο Κώδικας Συμπεριφοράς μεταξύ άλλων είναι
  1. η ύπαρξη ασυμβιβάστων ιδιοτήτων πολλών δικηγόρων που αποτελεί κατεστημένη πρακτική στην Ελλάδα (αν όχι και κίνητρο επιλογής δικηγόρου). Συγγενείς δικαστών, συνταξιούχοι δικαστές, σχέσεις με πολιτικούς ή κόμματα, σχέσεις με τη διοίκηση αποτελούν παγιωμένες καταστάσεις
  2. ποιος θα τόλμαγε να εφαρμόσει έναν τέτοιο Κώδικα όταν ακόμη και το Πειθαρχικό που είναι θεσμοθετημένο από το νόμο δυσκολεύεται σε κάθε επαγγελματικό σύλλογο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα?
  3. η σύνταξη ενός τέτοιου κώδικα θα είχε την τύχη της διάταξης για τις Εισπρακτικές Εταιρίες Δικηγόρων. Δεν θέλω ούτε να σκέπτομαι το πόσο ανησύχησαν οι εταιρίες αυτές …
  4. θα θεωρείτο αμερικανιά. Αλλά γιατί τάχα να μην μελετήσουμε τις συμπεριφορές που κάνουν τους δικηγόρους κοινωνικά πρότυπα σε άλλες κοινωνίες? Η Αμερική θα ήταν ένα καλό παράδειγμα
  5. η άποψη ότι ο νόμος αρκεί. Έτσι και έτσι θα λέγαμε. Άλλο ο νόμος που είναι υποχρεωτικός άλλο η αυτοδέσμευση με επίγνωση συνεπειών. Κάθε Δικηγορικός Σύλλογος άλλωστε θα μπορούσε να θεσπίσει διαφορετικούς κώδικες και το κύρος του θα κρινόταν από την εφαρμογή του.
  6. σκέψεις του τύπου “όταν δεν έχουμε να πληρώσουμε το φόρο και τα ταμεία αυτά θα σκεπτόμαστε”. Ε λοιπόν ναι. Τότε καλύτερα. Διότι όταν το χρήμα ρέει ποιός σκέπτεται τις ηθικές και τα τοιαύτα? Τώρα είναι η ώρα που οι πολλοί δεν έχουν να χάσουν και τίποτε…
  7. έχουμε! αυτόν του 1980.. που ισχύει σύμφωνα με το Νέο Κώδικα
Σκεφτείτε όμως πώς θα ήταν αν υπήρχε ένας πραγματικός τέτοιος Κώδικας για κάθε Σύλλογο? πόσοι θα αρνιόντουσαν να συμβληθούν αν τους ζόριζε? Πόσο πολύ θα πονούσαν οι συνήθεις συγκρούσεις συμφερόντων που όμως αποτελούν καθεστώς στη χώρα μας? Σκεφθείτε μόνον λέω εγώ τώρα ….
ιδού και μερικά υποδείγματα Κωδίκων: Του Αmerican bar association, 
της law society UK,  της Κύπρου, και τόσοι άλλοι. Αλλά αυτά αρκούν για σήμερα. για συμπεριφορές και αξίες θα μιλάμε τώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: