ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΣΤΙς 17 ΚΑΙ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ



- 4/9/2013
Αποχή των δικηγόρων της χώρας από τα καθήκοντα τους την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, 17 και 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Η Επιτροπή προτάσσει σε ανακοίνωσή της τα προβλήματα που προκαλεί στον κλάδο ο υπό κατάθεση νέος Κώδικας Δικηγόρων, και μάλιστα «επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες».

«Δεν μπορούμε να μην επιμείνουμε στην ανάγκη να επανακατοχυρωθεί το δικαίωμα των εμμίσθων συναδέλφων σε ελάχιστη αμοιβή και να διαφυλαχθεί ο τρόπος ποσοστιαίου υπολογισμού των κρατήσεων μέσω των γραμματίων προείσπραξης δικηγορικής αμοιβής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Σε καμία σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν νοείται παροχή υπηρεσιών που προσιδιάζουν σε σχέση εξαρτημένης εργασίας χωρίς να κατοχυρώνεται δικαίωμα του εργαζομένου σε αμοιβή. Τέτοιου είδους “μέτρα” που λαμβάνονται από την πολιτική εξουσία με επίκληση επιταγών της τρόικας, αλλά στην πραγματικότητα προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων που ασκούν μαζικά ένδικα βοηθήματα στα δικαστήρια της χώρας (π.χ. για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης ή για έκδοση διαταγών πληρωμής) προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δικηγορικές υπηρεσίες με εξευτελιστικές αμοιβές, προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος σε μία αξιοπρεπή διαβίωση, υπονομεύουν την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος και, κατ’ επέκταση, την απονομή της Δικαιοσύνης, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων νομικών υπηρεσιών και τέλος παραβιάζουν την ισότητα των όπλων ενώπιον των δικαστικών αρχών, με θύμα τον ίδιο τον πολίτη» σημειώνεται.

Στην ανακοίνωση δίδεται βαρύτητα στη συνολική εικόνα που παρουσιάζει η Δικαιοσύνη, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η κατά παραγγελία νομοθέτηση, κυρίως μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ακυρώνοντας τον ρόλο και την αποστολή της Βουλής, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με μόνο στόχο τη διαρκή μετακύλιση του βάρους της κρίσης στη βάση της κοινωνίας, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομική ελίτ και να εξυπηρετηθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: