ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Το σαράκι της στρουθοκαμήλου

Η είδηση
Από τα μητρώα των μελών της διέγραψε η ΝΔ τον δικηγόρο και πολιτευτή στη Β' Αθηνών Παύλο Σαράκη καθώς ανέλαβε συνήγορος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη που συνελήφθη το Σάββατο και αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή την Τρίτη.
Μετά την κίνηση αυτή του κ. Σαράκη, η ΝΔ , όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, τον διέγραψε από μέλος της λόγω αντικομματικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς.
«Με σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας διαγράφεται για αντικομματική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από τα μητρώα μελών του κόμματος, ο κ. Παύλος Σαράκης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό του κόμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ
Ο προβληματισμός
Δεν γνωρίζω το συνάδελφο και δεν υπήρξα ποτέ μέλος κόμματος. Με προβληματίζει όμως ιδιαίτερα η έννοια "της αντικομματικής και αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς" σύμφωνα με το Καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας. 
Ο δικηγόρος έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση υπεράσπισης του πελάτη του. Το δικαίωμα αυτό είναι νόμιμο και δεν μπορεί να αντιβαίνει στην κομματική δεοντολογία κανενός κόμματος. Αυτά ήξερα εγώ που ούτε τον κ. Σαράκη γνωρίζω ούτε τον κ. Κασιδιάρη φοβάμαι.
Με τρομάζει όμως αυτή η δεοντολογία των κομμάτων. Δεν θέλω να θυμηθώ πόσοι βουλευτές κομμάτων διώχθηκαν για εντελώς αποκρουστικά αδικήματα χωρίς να διαγραφούν από τα κόμματα αν και καταδικάσθηκαν. Τώρα γιατί ο δικηγόρος διαγράφεται επειδή κάνει τη δουλειά του είναι κάτι που ίσως πρέπει να μας εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία και κάθε κόμμα που διαθέτει αντίστοιχες ευαισθησίες. 
Πιθανώς η ΝΔ να εννοεί ότι το μέλος της ταυτίζεται ιδεολογικά με τον πελάτη του. Αν ναι γιατί δεν μας το εξηγεί να κατανοήσουμε την απόφασή της? 
Το γεγονός ότι τον υπερασπίζεται όμως δεν σημαίνει ότι ταυτίζεται ιδεολογικά. 
Δεν κατανοώ τι νοεί ως δεοντολογία η ΝΔ.
Το σχόλιο
Δεν κατανοώ για ποιό λόγο οι μέρες μας επιχειρούν να δημιουργήσουν ήρωες στα καλά καθούμενα. Δεν κατανοώ γιατί ο κ. Σαράκης αποκτά οντότητα από μια διαγραφή που τον καθιστά σπουδαίο εκ του γεγονότος ότι κατάντησε να υπερασπίζεται τον κ. Κασιδιάρη (πιθανώς λόγω της κρίσης μη έχοντας άλλους πελάτες ο άνθρωπος...). 
Δεν κατανοώ γιατί δεν λέμε ποτέ την ουσία των πραγμάτων αλλά αναλωνόμαστε σε γκρίνια. Δεν είναι το επάγγελμα και η άσκησή του που προβληματίζει. Είναι οι αρχές. 
Ας το πει η Νέα Δημοκρατία ευθέως. Ας πει ότι επιθυμεί να είναι το αστικό κόμμα που κάποτε υπήρξε, διόλου λαϊκίστικο ή  φασίζον. Ας πει ότι επιθυμεί μια ευρωπαϊκή χριστιανοδημοκρατική αντίληψη της πολιτικής, ή ότι υιοθετεί μία φιλελεύθερη θέση. Ας πει ότι καταδικάζει το φασισμό.
Το ότι όμως ένας δικηγόρος υπερασπίζεται τον κ. Κασιδιάρη τι τη μέλλει?
Μήπως γιατί δεν τολμά  να πει το ουσιώδες? Μήπως γιατί δεν έχει πολιτική ταυτότητα σαφή? 
Μήπως όμως όλα αυτά δεν είναι που στηρίζουν τους φασισμούς και τους ταίζουν το λίπασμα της συμφοράς?
Ποιά η ευθύνη των στρουθοκαμιλικών κομμάτων για τα σαράκια μας?

Δεν υπάρχουν σχόλια: