ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

τα νέα της Κύπρου : ALVARES & MARSAL



- 24/10/2013
Νομικό «παραθυράκι» εντόπισε ο εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στη βάση του οποίου γνωμάτευσε ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή της αμοιβής επιτυχίας στον Αlvares & Μarsal, με βάση τους όρους του συμβολαίου.

Ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας, παρότρυνε μεταξύ των δύο κρίσιμων Eirogroup την Κεντρική Τράπεζα, να προβεί σε τροποποίηση του κειμένου του συμβολαίου ώστε να μην νομιμοποιείται η Αlvares & Μarsal να διεκδικεί αμοιβή επιτυχίας(success fee) στην περίπτωση κουρέματος. Η Κεντρική Τράπεζα δεν ακολούθησε τότε τη συμβουλή του νομικού συμβούλου και ως εκ τούτου ο οίκος διεκδικεί σήμερα την εν λόγω αμοιβή.

Το τεράστιο ερώτημα που εγείρεται στην υπόθεση των συμφωνιών μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και διεθνούς Οίκου Αlvares & Μarsal, σε σχέση με την αμοιβή επιτυχίας του οίκου είναι: «πώς είναι δυνατόν, προχθές, ο ίδιος νομικός σύμβουλος να γνωμάτευσε ότι δεν δικαιολογείται η καταβολή της εν λόγω αμοιβής με βάση τους όρους του συμβολαίου, αφού μεταξύ των δύο Eurogroup συμβούλευε την Κεντρική να τροποποιήσει του όρους του συμβολαίου, κάτι που η Κεντρική δεν έκανε»;

Πληροφορίες του Sigmalive από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι ο εξωτερικός νομικός σύμβουλος της Κεντρικής, εντόπισε στο συμβόλαιο ένα παραθυράκι, μια διαφορετική πτυχή, βάσει τη οποίας γνωμάτευσε. H Kαθημερινή έχει και εκείνη αναλυτικό ρεπορτάζ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι «το συμβόλαιο ως έχει κάνει λόγο για ΄΄συμφέρον του τραπεζικού τομέα΄΄. Καθώς όμως κανένα συμφέρον δεν προέκυψε για τον τραπεζικό τομέα, αφού τελικώς προέκυψε ανακεφαλαιοποίηση μέσω bail in-από ίδια μέσα (κούρεμα καταθέσεων), ο Οίκος δεν νομιμοποιείται να απαιτεί success fee».

Σημειώνεται ότι ο εξωτερικός Νομικός Σύμβουλος δεν θα μπορούσε να γνωματεύσει υπέρ της Κεντρικής Τράπεζας, (ότι ο Αlvares & Μarsal δεν δικαιούται την αμοιβή του), με δικαιολογία την πρόνοια για το κούρεμα, καθότι δεν ακολουθήθηκε η αρχική του προτροπή για τροποποίηση του κειμένου και ως εκ τούτου έπρεπε να εξευρεθεί νέος τρόπος που θα έβαζε εμπόδιο στις αξιώσεις του οίκου.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/71951#sthash.LnHGDA45.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: