ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Περί περιτομής


Πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε απόφαση Δικαστηρίου της Κολωνίας με κρίση ότι η διενέργεια περιτομής σε ανήλικους έστω για λόγους θρησκευτικής πίστης των γονέων, θα έπρεπε να τιμωρείται ως σωματική βλάβη. Το θέμα αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από αυτό εδώ το blog σε προηγούμενη ανάρτησή μας.  

Η υπόθεση αυτή έχει λάβει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στο διεθνή τύπο και προέκυψε λόγω του γεγονότος ότι σε ανήλικο μουσουλμάνο προέκυψε μετά από περιτομή που του έκανε γιατρός προκλήθηκε ακατάσχετη αιμορραγία, η οποία παραλίγο να οδηγήσει και σε θάνατο. Ενόψει αυτού ο γιατρός οδηγήθηκε ενώπιον του ανωτέρω δικαστηρίου με την κατηγορία της πρόκλησης σωματικής βλάβης. Εν τέλει αθωώθηκε λόγω του δεν υπάρχει κανενός είδους απαγόρευση της περιτομής, από την οποία να μπορούσε να προκύψει συναίσθηση του κατηγορούμενου ότι διαπράττει κάποιου είδους παράνομη ενέργεια. Ωστόσο το δικαστήριο σαφώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο, ότι η περιτομή σε ανήλικους συνιστά σωματική βλάβη. Προκειμένου μάλιστα να φτάσει στο συμπέρασμα αυτό επιχειρηματολογεί σε σχέση με το δικαίωμα του θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού. Ειδικότερα αυτό που αναφέρει είναι ότι ηπεριτομή σε ανήλικο επιφέρει μία μεταβολή στο σώμα του, η οποία είναι μηαναστρέψιμη και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να διενεργείται μετά την ενηλικίωση. 



Παρακολουθώντας κανείς τις εξελίξεις διαπιστώνει ότι με μεγάλη σπουδή το γερμανικό κοινοβούλιο έσπευσε να εγκρίνει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε θέσπιση νόμου που ρητά θα επιτρέπει την περιτομή ανηλίκων με συναίνεση των γονέων τους για θρησκευτικούς λόγους. Ας σημειωθεί ότι οι μόνοι που δεν αποδέχθηκαν την πρόταση αυτή ήταν οι βουλευτές του αριστερού σοσιαλιστικού κόμματος, οι οποίοι είναι υπέρ του να αποφασίζει κανείς να κάνει περιτομή μετά την ενηλικίωσή του. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου, η οποία έσπευσε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου της Κολωνίας ξεχνώντας λίγο τα περί διάκρισης των λειτουργιών, επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. 

Video KanzleramtBundeskanzlerin Merkel während ihrer Rede beim Petersberger Klimadialog

Όσοι από εμάς έχουμε ζήσει στη Γερμανία γνωρίζουμε πόση αμηχανία προκαλεί αυτή η απόφαση ενόψει της κατακραυγής που μπορεί να ξεσπάσει ότι δηλαδή η χώρα αυτή για μια ακόμη φορά καταπιέζει μειονότητες. Ούτε μπορεί να θεωρήσει ότι η όλη αντίδραση άμεση και επίμονη σύσσωμου του γερμανικού κόσμου δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η περιτομή αποτελεί βασική έκφραση της εβραϊκής θρησκείας. Η αντίδραση αυτή είναι απολύτως αναμενόμενη. Επίσης κανένας δε θα μπορούσε να μπει στη λογική να τη σχολιάσει αρνητικά. Δε χωρεί αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να έχει επαυξημένη ευαισθησία ιδίως λόγω του παρελθόντος της. Ωστόσο η ευαισθησία αυτή θα πρέπει να είναι συνολική και γενικότερη και να αφορά σε όλους όσους ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας του ναζισμού και όχι επιλεκτικά στους ισχυρούς και σε αυτούς, για τους οποίους θεωρείται κάθε φορά ότι η γνώμη τους βαραίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: