ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο Γιάννης Καράκωστας και ο σκύλος.

 

Τα πρωθυπουργικά γραφεία στα χρόνια που ζω αποκτούν ως νομικό σύμβουλο συνήθως κάποιον με πανεπιστημιακές περγαμηνές. Ο Μητσοτάκης είχε το Σύμβουλο Επικρατείας Γιάννη Τζεβελεκάκη και ο Παπανδρέου στην νεώτερη εποχή τον Αντώνη Βγόντζα, αν  δεν με απατά η μνήμη μου και ο νεώτερος Παπανδρέου όρισε το Σύμβουλο Επικρατείας  Ανεμογιάννη. Αυτές ήταν οι εξαιρέσεις. Οι άλλοι από την εποχή Κασιμάτη και μετά ήταν πανεπιστημιακοί.
Με τη βοήθεια δικαστών του ΣτΕ συνήθως που έβλεπαν τα διατάγματα η συγκεκριμένη υπηρεσία κοσμείτο με ακαδημαϊκούς τίτλους. Τα τελευταία χρόνια κάθε εκλογή Νομικού Συμβούλου του Πρωθυπουργού συνοδεύεται από δημοσιεύματα οργής με οσμή σκανδάλων. Η Γλυκερία Σιούτη, τώρα ο Καράκωστας. Ο Κλαμαρής μόνον την είχε γλυτώσει... Συμπτωματικά οι δύο τελευταίοι με την ιστορία της simens.
Εμείς αρχικά καλωσορίζουμε το Γιάννη Καράκωστα στα νέα του αξιώματα και του ευχόμαστε καλή επιτυχία διότι ως άνθρωπος είναι συμπαθής και αγαπά τους σκύλους. Οι περισσότερες συναντήσεις μας είναι στη σκυλοβόλτα την οποία κάνει ο ίδιος συχνά και άνετα στο κέντρο της πόλης οπότε όταν ανταλάσσεις κουβέντες σκυλοαφεντικών μπλέκονται τα λουριά. Ειδικά έναν ασπρόμαυρο κούκλο κόπρο τον θυμάμαι με αγάπη και ελπίζω να ζει και να είναι πλέον σκύλος στου Μαξίμου.
Επίσης ο Γιάννης Καράκωστας έχει χιούμορ. Αντέχει σε συζήτηση και μπορεί να διαφωνεί όπως είχε κάνει την τελευταία φορά που θυμάμαι να έπεσε στην αντίληψή μου στην Ελληνική Εταιρία Δικαίου Περιβάλλοντος. Πολυγραφότατος με ενδιαφέροντα διατηρεί νεανικό ύφος και δεν δικηγορεί μανιωδώς όπως ίσως κάποιοι επιδιώκουν να φαίνεται. Τον βλέπεις και στο σινεμά με τη γυναίκα του.
Δεν θα με εξέπληττε να είναι φίλος του νυν πρωθυπουργού καθότι εμφανώς ήταν συντηρητικός πολιτικά. Οι πανεπιστημιακοί λίγο πολύ κάπου ανήκουν καθώς ο νόμος πλαίσιο του εκδημοκρατισμού και της κατάργησης της έδρας κατέστησε την πολιτική ένταξη αναγκαία ( μια και με την έδρα καταργήθηκε η αριστοκρατική καταγωγή και τα τζάκια).  Δεν μπορώ όμως να δεχθώ ότι η μοίρα ενός δικηγόρου και το ήθος του ταυτίζεται με αυτή του πελάτη του. Τα αναφέραμε με αφορμή και τη Γλυκερία Σιούτη ότι είναι εντελώς παράδοξο να κατηγορείται για τους πελάτες της. Οι δικηγόροι δεν έχουμε πελάτες αγίους. Αλλωστε οι άγιοι δεν συχνάζουν στα δικαστήρια εκτός αν είναι αγιορίτες οπότε έχουν και αυτοί δικηγόρους με πολιτικό άρωμα.
Θα μου πεις τελευταία όλοι τη simens  έχουν δηλαδή? και η Σιούτη, και ο Γιαννίδης και ο Καράκωστας... γιατί κανείς δεν έχει άλλους πελάτες. Ε λοιπόν όχι αυτή τη συνεπαγωγή δεν μπορώ να τη δεχθώ! Θα πρέπει να υποθέσει κανείς ότι η siemens είναι τόσο άρτια οργανωμένη ώστε προβλέπει ποιοί θα είναι οι πρωθυπουγοί και καλοπιάνει τους μελλοντικούς τους δικηγόρους μοιράζοντας δουλειές σε όλους. Αν ήταν έτσι σίγουρα η εταιρία αυτή θα μπορούσε να πάρει και καμιά δουλειά με την αξία της αντί να τρέχει να χαρίζει τηλέφωνα εδώ και εκεί.... 
Προφανώς η Ελλάδα μας είναι χώρα μικρή και η εξουσία ανήκει σε ένα κύκλο με συγκεκριμένες παρέες. Αυτό είναι κοινός τόπος. Και ο τύπος άλλωστε σε αυτή την κατηγορία σχέσεων εμπίπτει. Αλλά αυτό δεν είναι σκάνδαλο. Σίγουρα είναι ένας τρόπος να μην βλέπουμε τα πραγματικά σκάνδαλα που είναι παντού. Σίγουρα η κοινωνία πρέπει να είναι ανοιχτή και διάφανη. Αλλά το να πέφτουν οι κατηγορίες σαν χαλάζι από κήνσορες με φοβίζει περισσότερο.
Ομως σας διαβεβαιώ: και τον κ. Γεωργίου έχω συναντήσει στην επαγγελματική μου ζωή και το σκύλο του Γιάννη Καράκωστα. Μήπως κάτι σημαίνει για το μέλλον μου?

Δεν υπάρχουν σχόλια: