ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Μια κανονική οικογένεια

Είδα σήμερα μια είδηση και σκέφθηκα ότι με αφορά, εμένα και την οικογένειά μου!
Ομως δεν ήταν για μένα!
H "κανονικότητα" μιας οικογένειας αποτελεί επιστημονικό διακύβευμα από παλιά. Σήμερα αποτελεί κοινό τόπο η νέα κανονική οικογένεια! Και η ίδια η "κανονικότητα" ως έννοια έχει πλήρως αναπτυχθεί επιστημονικά.  Δεν είναι όμως βέβαιο για όλους!



Τι ορίζεται ως «κανονική οικογένεια»; Ανάμεσα στα αδέρφια που μαλώνουν, τους γονείς που γκρινιάζουν, τους διαπληκτισμούς, τις παραδόσεις και τις συνήθειες, είναι δύσκολο να βρεθεί μία οικογένεια που να ταιριάζει στα κοινωνικά πρότυπα. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η αγάπη και η αφοσίωση των γονιών στα παιδιά τους είναι ανεξάρτητη από το φύλο και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.
Η ομάδα του Team Angelica Films, στα πλαίσια της έρευνας για τη νέα τους ταινία με τίτλο FREE, πέρασαν ένα ολόκληρο απόγευμα στο South Bank Centre μιλώντας με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες με γονείς του ίδιου φύλου.
Ρωτώντας τα παιδιά για τη ζωή στο σπίτι τους, οι απαντήσεις είναι πραγματικά αφοπλιστικές: Οταν ρωτήθηκαν αν νομίζουν οι οικογένειές τους είναι ασυνήθιστες τα παιδιά απαντούν «Είμαστε όλοι κανονικοί, δεν μπορούμε να πετάξουμε, ούτε έχουμε τεράστιες μύτες»
Οι απαντήσεις τους αποκαλύπτουν ότι δεν έχει σημασία τι προτιμήσεις έχουν οι γονείς, εφόσον υπάρχει αγάπη και κατανόηση, οι γονείς είναι οι γονείς, η οικογένεια είναι οικογένεια και η αγάπη είναι αγάπη .
Η Team Angelica είναι μια ομάδα που εργάζεται για να δημιουργήσει «ανατρεπτική ψυχαγωγία μεε όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων, ταινιών, θεάτρου μουσικής, χορού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, βιβλίων και μόδας».

Αυτό το video συνηγορεί υπέρ της αγάπης ως συστατικό υλικό της οικογένειας και όχι του φύλου των γονέων. Στην καρδιά λοιπόν το ζήτημα της οικογένειας, του θεσμού που ξεκινά να ξαναχτίσει όσα ξέραμε για το σύγχρονο κόσμο.
Καθώς η οικογένεια αποτελεί για την ευρωπαϊκή μας κοινότητα θεσμό άμεσα συνδεόμενο με το κληρονομικό δικαίωμα και την ιδιοκτησία είναι προφανές ότι τα συστατικά της οδηγούν σε επαναστάσεις.
Ομως η εποχή και το δίκαιο έχουν προχωρήσει. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο η συγκεκριμένη παραδοχή. Και για τη νομολογία και για τη νομοθεσία.

Ομως αυτό δεν είναι παρά μια αρχική διαπίστωση. Διότι στο βάθος πολλές εκδοχές της οικογένειας αμφισβητούνται ακόμη και σήμερα. Ακόμη και της πιό παραδοσιακής και της πιό αδιαμφισβήτητης νομικά.
 O κόσμος μας και η διάχυση της πληροφορίας επιτρέπει παρατηρήσεις όπως η ακόλουθη:

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει την πολυγαμία, υπέγραψε ο Πρόεδρος της Κένυας, Uhuru Kenyatta. Ειδικότερα, ο εν λόγω νόμος διαμορφώνει το αστικό δίκαιο της χώρας, ενσωματώνοντας ρυθμίσεις που προέρχονται από το εθιμικό δίκαιο και σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται στους συζύγους να παντρεύονται πολλές γυναίκες.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα, μετά από έντονες συζητήσεις και διαφωνίες, κυρίως των γυναικών του Κοινοβουλίου, διότι ο νόμος επιτρέπει σε άνδρες να αποκτούν πολλές συζύγους χωρίς τη συγκατάθεση της πρώτης συζύγου. Στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ενοποιούνται  πολλά νομοθετήματα σχετικά με το γάμο, αλλά προβλέπονται και διαδικασίες σχετικά με το διαζύγιο, τη διάσταση και την επιμέλεια.

Η πολυγαμία σήμερα είναι νόμιμη και αναγνωρισμένη σε μεγάλο μέρος της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ είναι παράνομη στη βόρεια και νότια Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, κάλεσε το 2008 τη Σαουδική Αραβία να θέσει εκτός νόμου την πολυγαμία, η οποία από τη φύση της είναι δείκτης της ισότητας των φύλων. Ένα χρόνο πριν η Ινδονησία, ενέκρινε νόμο, για περιορισμό της πολυγαμίας, παρόλο που οι θρησκεία της χώρας επιτρέπει στους άνδρες να έχουν μέχρι και τέσσερις συζύγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: