ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Ενας καλός φίλος για την Ευρωβουλή!



της Eλένης Tροβά - 7/5/2014
Το Γιώργο τον ήξερα από τα αμφιθέατρα της Νομικής ως συνδικαλιστή . Τον γνώρισα καλύτερα στις εξετάσεις του Ιδρύματος Στασινόπουλου όπου πήραμε πριν από πολλά πολλά χρόνια την πρώτη θέση από κοινού. Είμασταν μαζί στο Παρίσι και μετά την επιστροφή μας ακολουθήσαμε βίους παράλληλους αν και εντελώς διαφορετικούς χωρίς ποτέ μα ποτέ να μάθουμε ο ένας για τον άλλο κάτι κακό. 30 χρόνια χωρίς σκιές είναι πολλά. Του εύχομαι και τα υπόλοιπα να είναι έτσι, χωρίς σκιές, και να είναι αγαπητός από όποιο μετερίζι και αν κατακτήσει.

ΕΤ Ποια είναι η καλύτερη ανάμνηση από τα νομικά σου χρόνια?


ΓΚ   Το πρώτο μάθημα. Δεν είχαμε καταλάβει καλά καλά ότι δεν είμαστε πια μαθητές, πρωτογνωριζόμασταν μεταξύ μας, η στιγμή έκρυβε όσες υποσχέσεις ήθελε ο καθένας. Η αίθουσα Σβώλου (ΦΜΣ τότε) ήταν γεμάτη. Πριν έρθει ο καθηγητής έβγαλα μια ανακοίνωση καλωσορίσματος εκ μέρους της Πανσπουδαστικής. Υπήρχε και ένας φωτογράφος που αποθανάτιζε, όπως κάθε φορά, όλους τους πρωτοετείς. Θυμάμαι, μάλιστα, επειδή το 1980 ο φόβος του φακελώματος ήταν πανταχού παρών, αρκετοί συμφοιτητές μας μετά την ανακοίνωση κρύβονταν από το φωτογράφο, για να μην υπάρχουν πειστήρια ότι ήταν παρόντες σε τόπο όπου εκφωνήθηκαν αντεθνικές ανακοινώσεις...

ET  Πιστεύεις ότι οι νομικοί έχουν σκοπό ζωής ή είναι απλοί επαγγελματίες του χρήματος?

ΓΚ   Και οι δύο φυλές υπάρχουν. Και ο καθένας μας διαλέγει ποια είναι η δική του. Νομίζω, όμως, ότι κατά μέσο όρο κρατάμε την παράδοση του δικηγόρου-υπερασπιστή των δικαιωμάτων. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το γεγονός ότι, παρά τις διαδοχικές συντηρητικές προεδρίες του τελευταίου διαστήματος, ο ΔΣΑ ήταν παρών στα δικαστήρια με προσφυγές κατά των μνημονίων ή άλλων παραβιάσεων των ελευθεριών.

ΕΤ  Η πολιτική και το επάγγελμα είναι συμβατά κατά την άποψή σου και γιατί.

ΓΚ   Ο επαγγελματίας πολιτικός δεν είναι δυνατό να συνδυάσει πολιτική και επάγγελμα, για τον απλό λόγο ότι ποτέ δεν είχε άλλο επάγγελμα. Εγώ δεν είμαι από αυτούς. Θεωρώ ότι ο καθένας μας πρέπει να έχει λόγο στα κοινά και αυτό δεν είναι δουλειά, είναι δικαίωμα και υποχρέωση. Ειδικά για εμάς τους συνταγματολόγους έλεγε ο Σβώλος ότι οφείλουμε να μην είμαστε “απλοί μύστες, αλλά στρατιώτες του Συντάγματος”. Η βασική μου ιδιότητα, συνεπώς, είναι του συνταγματολόγου. Όχι απλώς δεν την απεκδύομαι, αλλά αυτή προσδιορίζει και την πολιτική μου ιδιότητα και τους στόχους μου, την υπεράσπιση των ελευθεριών, της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.


ΕΤ Μπορεί κανείς να ζήσει χωρίς απόψεις και ιδεολογία?

ΓΚ  Ο Οσκαρ Ουάιλντ έγραφε ότι κάθε χάρτης που δεν έχει μέσα του την Ουτοπία πρέπει να πετιέται στα σκουπίδια. Εγώ εντάχθηκα στην αριστερά και παραμένω σε αυτή για τις βασικές ηθικές και πολιτικές της αρχές, όχι για να γίνω μικροδιαχειριστής της πολιτικής. Σε ό,τι με αφορά, ζωή χωρίς αξίες και ιδέες δεν αξίζει να τη ζει κανείς.

ΕΤ  Τι δεν θα άφηνες πίσω σου ποτέ?

ΓΚ Α, πολλά πράγματα και κυρίως πολλούς ανθρώπους. Ευτυχώς.

ΕΤ Ποια θα είναι η πρώτη θέση που θα υποστήριζες στην Ευρωβουλή με το καλό εφόσον εκλεγείς?

ΓΚ Τα θέματα της φτώχειας και της ανεργίας είναι τα βασικότερα, το μέγα ζήτημα του χρέους, με το οποίο έχω ασχοληθεί και επιστημονικά, το τρίτο και αλληλένδετο με τα προηγούμενα. (Γιατί η εξυπηρέτηση του χρέους είναι μυλόπετρα στο λαιμό της οικονομίας και της κοινωνίας μας.

Γενικότερα, πάντως, αποφάσισα να στρατευτώ, ως συνεργαζόμενος, στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θεωρώ τις επικείμενες εκλογές ιστορικές, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Εδώ θα πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο την πατρωνεία και την διαπλοκή του παλαιοκομματισμού. Στην Ευρώπη το μήνυμα ότι οι πολιτικές λιτότητας εξοντώνουν χώρες και λαούς. Επειδή στην Ελλάδα το πείραμα των μνημονίων απέτυχε, έχουμε γίνει αδύναμος κρίκος για το νεοφιλελευθερισμό . Η ανατροπή μπορεί να ξεκινήσει από εδώ.

Καλή επιτυχία Γιώργο!

Συνέντευξη 7/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: