ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η διαιτησία Adidas: συμβαίνουν και εις Παρισίους

Συμβαίνουν και εις Παρισίους! 
Ο θεσμός της διαιτησίας είναι γνωστό ότι λειτουργεί συχνά ως ο καλύτερος τρόπος επίλυσης πολιτικών διαφορών με το αποτέλεσμα που είναι επιθυμητό χωρίς ευθύνη υπουργών , χωρίς δηλαδη πολιτική ευθύνη.
Ο θεσμός της διαιτησίας παρέχει συχνά αυτή την κάλυψη και είναι γνωστό στους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ.
Ομως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ενίοτε δεν αρκεί και οι μεθοδεύσεις γίνονται κατανοητές ακόμη και από απλούς δικαστές που ελέγχουν τις διαιτητικές αποφάσεις.
Ετσι και στη Γαλλία πρόσφατα ξεθάφτηκε μια παλιά ιστορία με γνωστούς πρωταγωνιστές που όλοι λίγο ως πολύ πρόκοψαν στη ζωή τους και ακόμη και σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στη νομική μας οικογένεια.
Μεταξύ αυτών και η κ. Λαγκάρντ.
To δεξί χέρι του Σαρκοζί ύποπτος για σκάνδαλο με αφορμή μια διαιτησία που έγινε το 2008. Τη λεγόμενη διαιτησία Adidas. Η απόφαση ελέγχεται και αγγίζει τον Κλων Γκεάν γενικό γραμματέα της Κυβέρησης της εποχής που σήμερα είναι δικηγόρος στο Παρίσι.


Το διαιτητικό δικαστήριο καταδίκασε το  Consortium de réalisation (CDR), δημόσια δομή που διαχειριζόταντο παθητικό της  Crédit lyonnais,να πληρώσει στον Ταπί 285 εκ ευρώ αποζημίωση (400 μαζί με τους τόκους). .

Οι διαιτητές που "πούλησαν" την υπόθεση ως φαίνεται είναι
ο δικηγόρος Jean-Denis Bredin,
ο συνταξιούχος δικαστής  Pierre Estoup
 και ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού δικαστηρίου  Pierre Mazeaud. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει καθώς δεν υπέστη καμία πίεση για την έκδοση της απόφασης.Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι γόνος σπουδαίας νομικής οικογένειας αλλά κυρίως διάσημος ορειβάτης και γνωστός οπαδός του Σιράκ ( ο οποίος ήδη πάντως ελέγχεται από  τη γαλλική δικαιοσύνη).



Η κρίσιμη υπόθεση
Στην κρίσιμη αυτή υπόθεση που ήχθη σε διαιτησία ο Μπερνάρ Ταπί κέρδισε 403 εκ ευρώ επιλύοντας τη διαφορά με την τράπεζα Credit Lyonnais για την επαναγορά της Adidas. O γαλλικός άρειος Πάγος βλέπει πίσω από αυτή τη διαιτησία ένα δικαστικό ψεύδος θεωρώντας ότι η διαιτησία επέλυσε πολιτικά μία προειλημένη απόφαση. Ο Κλων Γκεάν ήταν ο ενδιάμεσος για την οργάνωση αυτής της διαιτησίας.


Πρωταγωνιστής της υπόθεσης ο πρώην διευθυντής του γραφείο της Λαγάρντ Στεφάν Ρισαρ. Πολλά θα πούμε με τον καιρό για την υπόθεση αυτή για λόγους εθνικής αυτογνωσίας και νομικής ενημέρωσης. 


Claude Guéant le 29 janvier 2014 à Paris

Δεν υπάρχουν σχόλια: