ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στη ερώτηση την ίδια!

Ερώτηση στην Κομισιόν με θέμα την έλλειψη διαφάνειας στους διαγωνισμούς που διενεργεί για το ΤΑΙΠΕΔ για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας και την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις έθεσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κρίτων Αρσένης.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης στην Κομισιόν, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

«Έξι μεγάλοι διαγωνισμοί που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώθηκαν με μία τελική προσφορά. Η πώληση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά πραγματοποιούνται χωρίς διαφάνεια κατά παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις.
 


  το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Μία μόνο προσφορά σε έξι μεγάλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ - Παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις

Σε έξι μεγάλους διαγωνισμούς που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ (ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ, Κρατικά Λαχεία, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, ΔΕΠΑ, Ελληνικό) παρότι αρχικά οι ενδιαφερόμενοι ήταν τρεις ή και περισσότεροι, τελικά έμεινε μόνο μία τελική προσφορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τακτική του ΤΑΙΠΕΔ στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά καθώς και του ΟΛΘ. Το ΤΑΙΠΕΔ στους συγκεκριμένους διαγωνισμούς δεν εφαρμοζεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις υπό το πρόσχημα ότι οι διαγωνισμοί αυτοί δεν αφορούν συμβάσεις παραχώρησης αλλά απλώς πώληση των μετοχών δημόσιων εταιρειών. Η παράκαμψη των ευρωπαϊκών κανόνων επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να αναπροσαρμόζει κατά το δοκούν τους όρους των διαγωνισμών μετά την προκήρυξή τους. Το γεγονός αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για προσέλκυση νέων επενδυτών με σεβασμό στους κανόνες διαφάνειας, και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες διαφάνειας.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για το γεγονός ότι σε 6 μεγάλους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ υπήρχε μόνο μία τελική προσφορά;

Ο τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο για τις δημόσιες συμβάσεις;Κρίτων Αρσένης καταγγέλει ΤΑΙΠΕΔ για έλλειψη διαφάνειας

Διερωτάται κανείς αν η ερώτηση έγινε για τη νομιμοποίηση της παρανομίας ή για την ανάδειξή της.
Προφανώς κ. Αρσένη επιτρέπεται κατά πάγια νομολογία η επιλογή αναδόχου αν και υπάρχει μία προσφορά. Επίσης οι διαγωνισμοί δεν κρίνονται σωρευτικά ανά εξάδες δωδεκάδες κλπ.
Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην ερώτηση έλεγε ένας ανατολίτης σοφός.
Μήπως ρωτώντας έτσι νομιμοποιείται η τακτική αυτή του ΤΑΙΠΕΔ? 
επίσης γιατί επιλέγεται αυτός ο χρόνος όταν όλα έχουν ουσιαστικά τελειώσει? 
Ωραίος ο Κρίτων αλλά το νομικό θέμα καυτό και θα άξιζε καλύτερη τύχη!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: