ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Η ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ



- 19/5/2014
Υψηλή ήταν για ακόμη μία φορά η αποχή στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς η πανελλαδική συμμετοχή έφτασε το 60,3% του συνόλου των εγγεγραμμένων. Το 2010 η συμμετοχή ήταν 60,88% στις περιφερειακές και 61,03% στις δημοτικές. Αν και σε όλη την προεκλογική περίοδο συνδυασμοί και κόμματα διακήρυξαν την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν. Η μόνη αξιόλογη διαφορά σημειώνεται στη μείωση των άκυρων – λευκών από 9,1% σε 7,1%. Παρότι η αποχή εμφανίζεται να κινείται σε ποσοστό 40%, στην πραγματικότητα είναι μικρότερη, καθώς η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων δεν είναι τακτική και μεταξύ των εγγεγραμμένων υπάρχουν αρκετοί θανόντες (τουλάχιστον 30.000). Επίσης, οι ψηφοφόροι που είναι άνω των 70 ετών και δεν υποχρεούνται από τον νόμο να ψηφίσουν ξεπερνούν τους 2.200.000.
Ολοι ερμηνεύουν σήμερα το νόημα του αποτελέσματος της Κυριακής.
Ολοι αναρωτιούνται για τόσα και τόσα.
Η αποχή σε τόσο ψηλό επίπεδο όμως σημαίνει πολλά και είναι φαινόμενο που πρέπει να γίνει σταδιακά αντιληπτό για το πολιτικό σύστημα.
Είναι τάχα η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που στηρίζει Καμίνη και Σγουρό που μας κάνει να απέχουμε (ως λαός) σε τέτοια έκταση?
η απαξία της δημοκρατίας?
είναι η έλλειψη ιδεολογίας και η απογοήτευση του πολίτη από τους θεσμούς?
Είναι ιδιαίτερα σοβαρό το διακύβευμα και ίσως αυτό, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο πρέπει να προσεγγισθεί με πίστη στη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: