ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2014

«Kαμπάνα» στο The Mall από το ΣτΕ

Συνταγματικά προβλήματα στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει στην περιοχή του Αμαρουσίου όπου έγιναν κατασκευές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εντόπισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, γεγονός που θίγει τη νομιμότητα του κτιριακού συγκροτήματος «Mall».
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις διατάξεις του νόμου 3207/03 στο μέτρο που επέτρεψαν στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο ένα συντελεστή δόμησης υπερδιπλάσιο από το μέσο συντελεστή που πρόβλεπε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της περιοχής, χωρίς να προκύπτει ότι εξετάστηκαν με επιστημονική μελέτη αναλυτικά οι συνέπειες που μπορεί να δημιουργούνται στο αστικό περιβάλλον.
Νομικοί κύκλοι σημείωναν, πάντως, ότι η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ δεν σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε διαδικασίες χαρακτηρισμού εγκαταστάσεων ως αυθαίρετων και κατεδαφιστέων, καθώς αφήνεται ανοικτή η δυνατότητα υποβολής μίας νέας επιστημονικά τεκμηριωμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που να καλύπτει τα έως τώρα κενά και να αιτιολογεί γιατί εγκρίθηκε ένας τόσο αυξημένος συντελεστής δόμησης.
Η Ολομέλεια ΣτΕ (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος, εισηγητής Ν. Ρόζος) δέχθηκε ότι οι μεταβολές των όρων δόμησης του ν. 3207/03, δεν επέφεραν κατ' αρχήν ανεπίτρεπτη μεταβολή του πολεοδομικού καθεστώτος της περιοχής, ενόψει του νέου προορισμού της ως υπερτοπικού πόλου. Εκρινε, όμως ότι για το επίμαχο τετράγωνο με τον υπερδιπλάσιο συντελεστή δόμησης δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αντιμετωπίζει το ζήτημα της οικιστικής επιβάρυνσης σε σχέση με το σύνολο της περιοχής και των συνεπειών στο αστικό περιβάλλον. Παράλληλα κρίθηκε ότι δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα στοιχεία περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αξιώνει και η κοινοτική οδηγία 85/337 ΕΟΚ, με αποτέλεσμα οι διατάξεις του ν. 3207/03 να είναι και γι' αυτό τον λόγο ανίσχυρες.
Την αίτηση ακύρωσης είχαν υποβάλει κάτοικοι της περιοχής το 2004 (είχε προηγηθεί άλλη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ που ακύρωνε τις αμέσως προηγούμενες ρυθμίσεις του 2002) και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια αφού το Ε΄ τμήμα έθεσε πρώτα διάφορα συνταγματικά ζητήματα.
Αλ. Αυλωνίτης


Από χθες τη νύχτα διαβάζω την είδηση και ανησυχώ! για ποιό παραπεμπτικό στο ΔΕΕ αναφέρονται οι δημοσιογράφοι?
Ευτυχώς ο Αυλωνίτης στο Εθνος  και η Καθημερινή σήμερα  δεν έχουν ανάλογες ανακρίβειες.
Θα σας ενημερώσουμε μόλις δούμε την απόφαση!
H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 376/2014 απόφασή της έκρινε μεν ότι η ανέγερση και κατασκευή του εμπορικού κέντρου «The Mall» στο Μαρούσι Αττικής είναι αντισυνταγματική και παράνομη.
Όμως όπως έλεγαν δικαστές τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν με νεότερες αποφάσεις της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφισή του. Η δικαστική περιπέτεια ανέγερσης του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στα Βαλκάνια άρχισε το 2006, απασχόλησε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,( το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) και επανήλθε πάλι στην Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία εξέδωσε την οριστική απόφασή της.
Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για την ανέγερση του Mall δεν υπήρχε προβλεπόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις έγιναν με μελέτη που δεν ήταν επαρκώς αιτιολογημένη.
Παράλληλα, όμως δεν υπήρξε ούτε ειδική αιτιολογία, όπως απαιτεί η νομοθεσία, για τον υπερδιπλάσιο του μέσου συντελεστή δόμησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανέγερση του εμπορικού κέντρου στο Μαρούσι.
Οι δικαστές έκριναν ότι το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 που προβλέπει υπερδιπλάσιο του επιτρεπομένου συντελεστή δόμησης είναι σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος, ενώ σημειώνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από την Ευρωπαϊκή οδηγία 85/337ΕΟΚ προϋποθέσεις σύνταξης μελέτης, καθώς συντάχθηκε μια απλή μελέτη από αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, η οποία δεν καλύπτει τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την οικοδομική άδεια για την κατασκευή του επίμαχου εμπορικού κέντρου, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι δικαστές μετά τη δημοσίευση της επίμαχης απόφασης επισημαίνουν ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ για να ξεπεράσει τα συνταγματικά και νομικά ζητήματα που ανέκυψαν μπορεί να επανέλθει με νεότερες αποφάσεις του οι οποίες θα περιλαμβάνουν Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του όλου έργου και θα αιτιολογούν την αναγκαιότητα μεγαλύτερου (υπερδιπλάσιου) συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του Mall.
Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η «Παρέμβαση Πολιτών Αμαρουσίου» και κάτοικοι του Αμαρουσίου οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ο νόμος του 2003 περί «Ολυμπιακής προετοιμασίας», με τον οποίο χορηγήθηκε οικοδομική άδεια για την κατασκευή του Mall.

Δεν υπάρχουν σχόλια: