ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Φόροι VS γη, το χρήμα στη "νέα εποχή"


Η ειδησεογραφία της εποχής κάθε ημέρα μας επιφυλάσσει μία έκπληξη ως προς κάποιον νέο φόρο.
Πληροφορούμαστε το νέο ενιαίο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα από το 2013, στη θέση του «χαρατσιού» που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και του ΦΑΠ, καθώς για τον υπολογισμό του φόρου θα υπολογίζονται όχι μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα κτίρια, αλλά το σύνολο των ακινήτων, ακόμα και τα αγροτεμάχια, ενώ θα έχει και χαμηλό αφορολόγητο όριο.

Και εύλογα αναρωτιέται κανείς: Τι ρόλο μπορεί πια να παίζει το άρθ. 17 του Συντάγματος περί προστασίας της ιδιοκτησίας και της περιουσίας και της θωράκισης μιας σειράς ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύουμε ως στενά συνδεδεμένα με τον άνθρωπο και την αξία του?

Με μοναδικό δικαιολογητικό λόγο το άδειασμα των ταμείων, δηλαδή της μείωσης του ενεργητικού και της υπέρογκης αύξησης του παθητικού του κράτους και με οδηγό μία κυβέρνηση- τρομοκράτη υπό το φόβο ενός ανώτερου τρομοκράτη που λέγεται ΕΕ και αγορές ή όπως αλλιώς, αποφασίζουμε ότι σήμερα η ιδιοκτησία θα πρέπει να φορολογηθεί ακραία γιατί θεωρείται ότι για τη σωτηρία της χώρας θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που έχουν γη..

Σπαζοκεφαλιά:

Από τη μια αν έχεις χρήματα η παλιά λογική σου επιβάλλει να αγοράσεις κάνοντας έξυπνη επένδυση σε μία περίοδο που η γη ξεπουλιέται.
Και από την άλλη, το πνεύμα των καιρών αφυπνίζει και μάλλον σε αναγκάζει σαν άλλος «έμπορος της Βενετίας» να αλλάξεις ρότα. Ακόμη κι αν δεν έχεις πολλά, η εποχή ενδείκνυται για να επενδύσεις λίγα.
Φυσικά όχι γιατί η γη δεν έχει πια αξία. Άλλωστε η αξία προσδιορίζεται πάντα με ανθρώπινα υποκειμενικά κριτήρια. Επομένως αποτελεί ένα είδος επιλογής ως προς το σε τι επιλέγουμε να προσδώσουμε αξία.

Επομένως, αυτό που ζούμε ουσιαστικά είναι μία αναδιανομή του πλούτου και της γης και ένας αναπροσδιορισμός των οικονομικών αξιών με αφορμή την πτώχευση του κράτους. Με το αίμα που αρμόζει στην εποχή..Μακάρι να αλλάζει και η εποχή, καθώς για την ώρα το χρήμα αλλάζει χέρια και δεν πρέπει να γεννώνται υπέρμετρες ελπίδες σε όσους ονειρεύονται μια καινούργια Ελλάδα..

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: