ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Χριστόφορος Αργυρόπουλος: δικηγόρος των μαρμάρων


Η υπόθεση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα αποτέλεσε έργο ζωής για τη Μελίνα Μερκούρη και στη συνέχεια για το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη πρόεδρος του οποίου σήμερα είναι ο αγαπητός Χριστόφορος, ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
Το Υπουργείο Πολιτισμου μάλιστα με το οποίο γειτονεύουμε στην οδό Μπουμπουλίνας και πάσχουμε από όμοια δεινά, συνέστησε ειδική επιτροπή ανανεώνοντας τη δέσμευση για τον αγώνα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Στη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής, που θα συντονίσει τις ενέργειες και θα σχεδιάσει στρατηγική για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρνεθώνα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας. Στην Επιτροπή θα μετέχουν: ο δικηγόρος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», η αρχαιολόγος δρ Έλενα Κόρκα, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών του ΥΠΑΙΘΠΑ, η δικηγόρος Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και ο Πάνος Καλογερόπουλος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
«Το ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας είναι πάνω από κάθε αντίρρηση που βασίζεται σε επιχειρήματα που έχουν παρελκυστικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στο να παραμερίσουν τη βασική αρχή που ισχύει οικουμενικά και απαιτεί τα μνημεία του πολιτισμού να επαναπατρίζονται, δηλαδή να επιστρέφουν στον χώρο καταγωγής τους» σημείωσενει ο κ. Τζαβάρας
 
Και ο Χριστόφορος και το  Υπουργείο γειτονεύουν με το Αρχαιολογικό Μουσείο και η σκιά των εκεί μαρμάρων τους επιβάλλεται. Ο Χριστόφορος μάλιστα περπατά το προαύλιο του Μουσείου καθημερινά ως δεινός περιπατητής. Το δίχως άλλο θα σκέπτεται ότι και αυτά τα αρχαία μάρμαρα Μάρμαρα είναι. Και ας μην είναι στο Λονδίνο αλλά στην Πατησίων, στα Εξάρχεια να καπνίζουν ναρκωτικά και δακρυγόνα.
 
Δεν ξέρω αν  το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη περιορίζει τη δράση του σε ξενιτεμένα μάρμαρα σε άλλες χώρες. Δεν το πιστεύω όμως. Κι αν στην ίδια τους τη χώρα τα μάρμαρα πληγώνονται και σακατεύονται υποθέρω ότι μάρμαρα είναι που αξίζουν ένα βλέμμα.
Αγαπητέ Χριστόφορε, συμφωνώ ότι ο Ελγιν έπραξε αισχρά αν και στην εποχή του όλοι έπρατταν το αυτό χωρίς αιδώ. Σήμερα όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξέρουμε. Μάλιστα κάποιοι ζούμε και δίπλα. Στα μάρμαρα του Αρχαιολογικού Μουσείου μια ανάσα δεν ξεσηκωνόμαστε. Ούτε το Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ούτε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες.
Αμφιβάλω σοβαρά αν ποτέ κάποιος εγγλέζος θα στέρξει να επισκευθεί την οδό Μπουμπουλίνας (όχι εμένα) το Υπουργείο για να συνεχίσει διάφορες αρχινισμένες συζητήσεις για μάρμαρα. Αμφιβάλων αν πλησιάζει και ζιμπαμουιανός υπουργός κατά δώθε. Εδώ που είναι και τα μάρραρα της δικής μας γειτονιάς.
Πιστεύω ότι με το παράδειγμα αυτό που δίνουμε θα σηκωθούν καμιά μέρα τα φυλακισμένα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μάρμαρα και θα μας σπάσουν το κεφάλι με το δίκαιο τους. Ισως μάλιστα ενθουσιασθούν στην προοπτική να ξενιτευθούν και αυτά.
Γι'αυτό μήπως πρέπει να αρχίσουμε από την αυλή μας? από τη γειτονιά μας? από τα μάρμαρα που προσπερνούμε αδιάφορα καθημερινά πατώντας πάνω από πεσμένα σώματα ναρκομανών εξίσου μαρμαρωμένων?
Εύχομαι καλή αρχή στο δύσκολο έργο της Επιτροπής και πιστεύω ότι ο γείτονας των μαρμάρων Χριστόφορος Αργυρόπουλος θα τα υπερασπισθεί με το σθένος ενός  προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων από το ιστορικό κακούργημα που διαπράττεται εναντίον τους.
Αν αυτός δεν τα καταφέρει δεν θα τα καταφέρει κανείς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: