ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αστική ευθύνη του Δημοσίου..υπαλλήλου (ή ο δημόσιος υπάλληλος στο κρεβάτι του Προκρούστη)

Απ’ ότι φαίνεται «η εποχή των παχιών αγελάδων» και η αντανάκλασή της στο δημόσιο τομέα και στα «προνόμια» των υπαλλήλων του απομακρύνεται με αλματώδεις ρυθμούς. Η κατά τα προηγούμενα χρόνια περιζήτητη θέση του δημοσίου υπαλλήλου, στην ποδιά της οποίας σφάζονταν οι υποψήφιοι, φαίνεται πως αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με μία θέση στο κρεβάτι του Προκρούστη..

Του κόβουν από τη μια, πληρώνει ακριβά τα λάθη του από την άλλη, ώστε τελικά να μπορέσει να χωρέσει στον νέο μαζεμένο και λειτουργικό δημόσιο τομέα. Το ρόλο του Προκρούστη έχει αναλάβει ποιος άλλος από το Υπουργείο Οικονομικών. 

Μετά τις πολλαπλές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη διάταξη του Υπουργού Δικαιοσύνης για τους επίορκους υπαλλήλους (όπως διαβάζουμε στην είδηση), πριν από λίγες μέρες εκδόθηκε εγκύκλιος του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο για ακόμη μία φορά καλείται να εφαρμόσει νόμο ο οποίος υπάρχει και να "τιμωρήσει" τους υπαλλήλους του για τις ζημιογόνες και υπαίτιες παράνομες πράξεις ή παραλείψεις τους. Βέβαια, δικαιολογητικός λόγος της έκδοσης της εγκυκλίου μάλλον δεν είναι κάποιος διακαής πόθος για την εφαρμογή του νόμου αλλά η πολυπόθητη αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία, έστω και με αυτόν τον όχι και τόσο άμεσο τρόπο.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο στις περιπτώσεις εκείνες όπου ένας υπάλληλος από δόλο ή βαριά αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ζημιώσει το Δημόσιο καλείται να το αποζημιώσει. Επίσης, στις περιπτώσεις όπου η ζημιογόνος αυτή πράξη έχει ως συνέπεια την πρόκληση ζημίας σε τρίτους, οι οποίοι διεκδικούν και πετυχαίνουν αποζημίωση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου- κατά τις διατάξεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου (105,106 ΕισΝΑΚ)- θα το αποζημιώνουν για τα χρήματα που το ίδιο κατέβαλε εξαιτίας τους!!
Η διαδικασία θα κινείται από τον Γενικό Επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα ενημερώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες καταβάλλουν τα χρήματα στους ζημιωθέντες.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν και ο νόμος υφίσταται σπανιότατα και μεμονωμένες φορές έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία επαναλαμβάνεται σε όλους τους Υπαλληλικούς Κώδικες που ίσχυσαν κατά καιρούς. Η εφαρμογή της έχει περιοριστεί κυρίως σε περιπτώσεις στρατιωτικών υπαλλήλων που με τις πράξεις τους ζημίωσαν θετικά το Δημόσιο και όχι στο πλαίσιο της αστικής ευθύνης του Δημοσίου (βλ. ενδεικτικά ΕΣ 264/2010, ΕΣ 1510/2010). Η σκοπούμενη εφαρμογή της σημαίνει ότι το Δημόσιο πλέον θα στρέφεται και αναγωγικά κατά του υπαίτιου φυσικού προσώπου, αφού υποχρεωθεί σε αποζημίωση κατά τις διατάξεις της αστικής ευθύνης.  
Επομένως, αν θέλαμε να περιγράψουμε το δημόσιο υπάλληλο του νέου Ελληνικού Δημοσίου θα λέγαμε πως παρόλο που δουλεύει για λιγότερα, -εξεταστέο αν είναι πλέον επαρκή και ανάλογα της εργασίας του - φοβάται να κλέψει τον εργοδότη του-κράτος, και δουλεύει καλύτερα, τουλάχιστον επιμελώς, σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να πληρώσει!
Το νέο Ελληνικό Δημόσιο φαίνεται πως είναι αποφασισμένο να «αποζημιώσει» τους υπαλλήλους του για την επιλογή τους να ενταχθούν σε αυτό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: