ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Περί θρησκείας και θρησκευτικής ελευθερίας



Για κάποιο λόγο σήμερα η ειδησεογραφία που αφορά στη χώρα μας έχει τη θρησκεία και τον τρόπο έκφρασής της στο προσκήνιο. Είναι άλλωστε γεγονός ότι στη χώρα μας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε στο συνταγματικό δίκαιο, έχει καθιερωθεί η απόλυτη θρησκευτική ελευθερία. Το κατά πόσο τούτο ισχύει είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε και απασχολεί του ειδικούς και μη στο πέρας των ετών και των αιώνων και μάλλον είναι μία συζήτηση που δε θα τελειώσει ποτέ. 

Αυτό που είναι πάντως λυπηρό και συμβαίνει τον τελευταίο καιρό διεθνώς είναι ότι για ακόμη μία φορά το θρησκευτικό αίσθημα γίνεται αιτία για ανεξέλεγκτη βία. 

 

Τούτο συμβαίνει και στη δική μας χώρα τις τελευταίες ημέρες. Διαβάζουμε λοιπόν ότι και οι εδώ μουσουλμάνοι αποφασίζουν να διαμαρτυρηθούν για την προσβολή έναντι του Προφήτη τους, είτε διαδηλώνοντας στο κέντρο της Αθήνας και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές, είτε προχωρώντας σε εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού

Η ένταση στον Κορυδαλλό έληξε με την επέμβαση των ΜΑΤ
Την ίδια ώρα μοναχοί δίνουν μάχη σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς στο Άγιο Όρος, διαφωνώντας με απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

Όλα αυτά μας δείχνουν ότι μάλλον έχουμε ξεφύγει από τα θεωρητικά ερωτήματα περί θρησκευτικής ελευθερίας. Ωστόσο μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και μία πρωτοτυπία: η εκρήξεις βίας από πιστούς δεν ήταν άγνωστες στη χώρα μας. Ωστόσο συνήθως αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο σε ένα, το κυρίαρχο, θρήσκευμα. Αυτό φαίνεται να έχει πλέον αλλάξει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: