ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ανεξάρτητη αρχή Συμβάσεων του Δημοσίου

Προτάθηκε επί τέλους στο Υπουργικό Συμβούλιο:

"Η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων θα είναι μία ανεξάρτητη νομοθετικά κατοχυρωμένη διοικητική αρχή, η οποία θα συγκεντρώσει τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ήταν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και φορείς. Εργο της θα είναι η παρακολούθηση της κωδικοποίησης και απλούστευσης του υφιστάμενου πολύπλοκου νομικού πλαισίου, ενώ θα έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη χάραξη και παρακολούθηση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων."

Δεν θέλω να θυμηθώ τις αναγγελίες του παρελθόντος. Δεν θέλω καν να θυμηθώ πόσες φορές έχω ακούσει την ίδια θεωρία προ Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά. Δεν θέλω να θυμάμαι το ζήτημα της συνταγματικής της κατοχύρωσης. Θέλω να θυμίσω μόνον στον συντάξαντα το σχέδιο Υπουργό ότι ο όρος Αρχή συνήθως σημαίνει εξουσία, απόφαση, αρμοδιότητα. Οχι παρακολούθηση και συντονισμός και απλούστευση. Οχι ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές μας συγκινούν ιδιαίτερα ως προς το θεσμικό τους καθεστώς. Αν όμως ιδρύονται καλό είναι να ανταποκρίνονται στο νόημα και το περιεχόμενο που ευαγγελίζονται.

Αν πάλι το ζητούμενο είναι οι εφαρμογή του νόμου η συγκεκριμένη αρχή περίσσευε και περίτευε.

Επί της ουσίας: τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά μπορούμε να συζητά με για τα δημόσια έργα, τις δημόσιες συμβάσεις το καλό , το κακό, τις μίζες και τη διαφθορά ανέξοδα.

Οσο ελπίζαμε να βρούμε κάνα φράγκο συζητούσαμε για ΣΔΙΤ.

Οταν βρούμε φράγκα θα γίνει και καμία σύμβαση. Και τότε να δω πώς θα εφαρμόζεται ο νόμος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: