ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

η κατάληψη της νομικής

Δεν ξέρω που με έχει ανακαλήψει ο αγγλόφωνος 9,84 και θυμάται να μου ζητά νομική γνώμη για διάφορα επίκαιρα θέματα. Δεν ξέρω επίσης αν αυτό το σταθμό τον ακούει κανένας ποτέ. Οπως και νάχει τα παιδιά είναι συμπαθέστατα και δύσκολα τους λες όχι. Αύριο θέλουν να συζητήσουμε το θέμα της κατάληψης της νομικής από μετανάστες. Τι να πεις για το θέμα?
για το άσυλο?
για το μεταναστευτικό?
για τις καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων?
για τις προσωπικές ιστορίες που όλοι μας έχουμε με τον μετανάστη που στηρίζει τις ζωές μας, μεγαλώνει τα παιδιά μας και φροντίζει τους γονείς μας?
Ο ραδιοφωνικός σταθμός περιμένει τη νομική προσέγγιση. Να ενημερωθούν οι αλλοδαποί στη χώρα για το καθεστώς του ασύλου. Εννοεί μάλλον οι αλλοδαποί managers. Διότι δε νομίζω οι ιρακινοί και οι αφγανοί να ακούνε 9,84. Υποθέτει ο ραδιοφωνικός σταθμός ότι το ακροατήριο του είναι οι ευπρεπείς κάτοικοι των βορείων προαστείων με τα leasing αυτοκίνητα που διοικούν τις εταιρίες που δουλεύουμε. Που τους προσφερουμε τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά μας να εκμεταλλευθούν, που τους συναντάμε σε δεξιώσεις. Πηγαίνοντας στην εργασία τους, υποθέτει ο δημοσιογράφος ακούνε το ραδιόφωνο.
Εχω γνωρίσει πολλούς από αυτούς τους ευπρεπείς κυρίους. Κάποιους θυμάμαι με γλύκα, όπως τον CEO της Shell 20 χρόνια πίσω και όσα μου είπε προφητικά. Κάποιους με τρόμο όταν μεθυσμένοι (συνηθέστατο για την τάξη αυτή) σου προσφέρουν κόκα για να ανέλθεις κοινωνικά μαζύ τους όπως ένας συμπαθής δικηγόρος πολυεθνικής γερμανός υπήκοος και άλλοι πολλοί. Αλλους με οίκτο καθώς έργονται πριν τη σύνταξη να περάσουν σε καλό κλίμα τα στερνά της καριέρας τους και να κάνουν και κανένα εξοχικούλι στη Μεσόγειο. Δύσκολα θα φαντασθώ να ακούνε ραδιόφωνο το πρωί. Αλλά αυτοί οι ξένοι δεν είναι το θέμα μας. Παραδόξως υπάρχουν ξένοι fast track καλοδεχούμενοι και ευνοούμενοι νομοθετικά και ξένοι ανεπιθύμητοι, όλοι τους πλέον μαυριδεροί. Το χρώμα πλέον δεν είναι πρόβλημα. Καταριανοί και ιρακινοί, όμοιες αποχρώσεις. Ολοι επίσης έρχονται για δουλειά. Το είδος της δουλειάς διαφέρει ίσως αλλά πάντως είναι ο μόνος λόγος που περνούν στα χώματά μας. Τους μεν υποδέχεται ο κ. Χάρης Παμπούκης και ο κ. Πάγκαλος, doing business in greece τους δε συναντούμε πλέον στη νομική ως καταληψίες επωφελούμενους του ασύλου.
Μου αρέσει αυτή η εκδοχή. Δείχνει ότι οι μετανάστες έχουν πληροφόρηση και φαντασία. Οτι προκαλούν και οργανώνονται. Αν κάνουν και καμία απεργία θα κλάψουνε μανούλες. Και κυριολεκτώ στο σημείο αυτό. Θα διαλυθεί το σύμπαν.
Για την εκδοχή όμως του νόμου που ενδιαφέρει τον αγγλόφωνο 9.84 δεν έχω να πω και πολλά. Είμαι με αυτούς που υποστηρίζουν το άσυλο. Εστω και την ιδιότυπη κατασκευή του πανεπιστημιακού ασύλου. Ιδίως όμως το άσυλο για τον ξένο.
Μηδαμινή παρακαταθήκη της παιδείας μου, προϊόν της ελληνικής φαντασίωσης, τον ξένο τον θεωρώ ιερό. Το νόμο τον ερμηνεύω υπέρ του. Και το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ μου δίνει πεδίο για σύμφωνη ερμηνεία. Ούτε δόμηση σε παραλίες μου ζητήσανε, ούτε επιδοτήσεις, ούτε φοροαπαλλαγές αυτοί οι ξένοι. Μόνο την ησυχία τους για να δουλέψουν 20 ώρες τη μέρα στις φράουλες στην Ηλία. Μόνο που αν είναι νόμικοι θα πρέπει κάποιος να πληρώσει ΙΚΑ γι'αυτούς.
Κ. πρύτανη εσείς δεν τρώτε φράουλες?

Δεν υπάρχουν σχόλια: