ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ζωοφιλία - Ενα κίνημα που σημαίνει πολλά

Οι ζωόφιλοι και ιδίως οι φίλοι των ζώων συντροφιάς είναι μια ειδική κατηγορία πολιτών που συνειδητοποίησα την ύπαρξή της όταν στη δεκαετία του 80 παρακολουθούσα την εκπομπλή "30 εκατομύρια φίλοι" σε μια ζωόφιλη χώρα γενικώς. Τότε μάλιστα γινόταν μεγάλη συζήτηση για τα αδέσποτα που κατέληγαν σε κινέζικα εστιατόρια. Στη συνέχεια η σχέση της ΜπεΜπε με την ακροδεξιά περιόρισε το ενδιαφέρον μου για το κίνημα αυτό.

Η επιστροφή μου στην Ελλάδα με οδήγησε στο να αντιμετωπίσω τις ακρότητες πολλών ζωφίλων αλλά και την κατασπατάλιση δημόσιου χρήματος για δήθεν ζωοφιλικούς σκοπούς. Η ζωοφιλία παρέμεινε για μένα προσωπική υπόθεση. Κάκιστα. Διότι το κίνημα των ζωοφίλων είναι ενεργό και διεθνές και πάντως ανεξάρτητα της καπηλείας που γίνεται στο θέμα αλλά και της παραφροσύνης που συχνά συνοδεύει την υπεράσπιση κάποιου καλού σκοπού, υπάρχει!

Εξηγούμαι. Τα σύγχρονα κινήματα πολιτών οργανώνονται τομεακά (ή κατά θέματα ενδιαφέροντος) μπορεί να διαπιστώσει κανείς και ανεξάρτητα από τα πολιτικά κόμματα. Συχνά μάλιστα τα κόμματα υιοθετούν τέτοια κινήματα για επιβοήθηση του εκλογικού τους αποτελέσματος πλέον. Είναι η κοινωνία πολιτών με συγκεκριμένο αντικείμενο κατά περίπτωση. Και οι έλληνες ζωόφιλοι δεν αστειεύονται πλέον. Οργανωμένοι σε σωματεία ή σε αυθόρμητες κινήσεις συχνά διαδυκτιακές διεκδικούν τα δικαιώματα των προστατευόμενων φίλων τους με κάθε τρόπο. Παράλληλα και το δικαίωμά τους να αγαπούν τη γάτα ή το σκύλο τους χωρίς τους περιορισμούς πχ των κανονισμών πολυκατοικίας.

Η σημερινή είδηση για τον εντοπισμό ανηλίκου που βασάνιζε ζώα και προέβαλε στο Υοu Tube το έργο του κινείται στο ίδιο επίπεδο. Ολα ξεκίνησαν από τις καταγγελίες των σωματείων και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έκανε το θαύμα της.

Η ζωοφιλία δημιουργεί και προσωπικότητες που εμπλέκονται σε αυτήν. Εχει τους ενεργούς ακτιβιστές της.
Ο τύπος έχει ήδη αναδείξει μερικές όπως ο αξιαγάτητος Κ9 κ. Φραντζεσκάκης μας θυμίζει άπαξ της εβδομάδας τις κατακτήσεις των ζωοφίλων σε όλα τα πεδία ασκώντας την ουσιαστική του κριτική παράλληλα.
Και στον κόσμου του Δικαίου ποιός δεν ξέρει οτι ο καθηγητής Ιωάννης Καράκωστας ενδιαφέρεται ενεργά για τα ζώα? Δεν είναι ο μόνος αλλά τον μνημονεύω διότι η συντηριτική σε όλα φυσιογνωμία του σε κάνει να εντοπίσεις τον ασπρόμαυρο αδέσποτο που υιοθέτησε κάποτε και να ενδιαφερθείς για την άλλη πλευρά του που είναι ήδη εκπεφρασμένη βιβλιογραφικά.
Η λογοτεχνία αναδεικνύει όλο και συχνότερα το ζωοφιλικό κίνημα αλλά και την αγάπη στο ζώο, τη σχέση με το ζώο με μαζικότητα που μας επιτρέπει το συμπέρασμα ότι το ζώο προκαλεί συναισθήματα με μεγαλύτερη ευκολία από ότι άλλες σχέσεις. Το βλέπουμε εξάλλου έντονα και στο χώρο της διαφήμισης! Τα προϊόντα που διαφημίζουν σκύλοι πουλάνε και μένουν αξέχαστα.

Ενδεικτικά για τη συμμετοχή του τύπου και των ΜΜΕ στο ζωοφιλικό κίνημα:
Εφημερίδες:
περιοδικό Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας : η Φάρμα των ζώων, με αγγελίες για αδέσποτα, υιοθεσίες κ.α.
περιοδικό Ε της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας : e-pet : στήλη με ενδιαφέρουσες διευθύνσεις για τα κατοικίδια και τον κόσμο τους

περιοδικό Κ της κυριακάτικης Καθημερινής : Κ9 Life , με θέματα ενδιαφέροντος. Υπογράφει ο Γιώργος Φραντζεσκάκης, mail: k9mailbox@yahoo.com
Ράδιο:ΑΝΤ1 97,5 κάθε Κυριακή 11.00-12.00 η εκπομπή Συγκατοικίδια με την Αργυρώ Μώρου
ΣΚΑΙ 100,3 καθημερινό δίλεπτο στις 19.55
ΣΚΑΙ 100,3 ένθετο Παρα τρίχα στην εκπομπή ΖΩΗ.GR μετά τις 16.30
Τηλεόραση:ΣΚΑΙ: Σάββατο 10.00-10.30 Παρά τρίχα. Η πρώτη ελληνική εκπομπή που είναι αφιερωμένη στα κατοικίδια.
PRISMA+: κάθε Τρίτη 18.30-17.30, Ζωογραφία. Παρουσιάζει η Ελένη Κεφαλοπούλου. Μια άκρως ζωοφιλική εκπομπή για κατοικίδια και όχι μόνο.
Επανάληψη: Τετάρτη 10.30-11.30
ΕΤ1: κάθε Κυριακή 14.45-15.45, Ζωογραφία. Και για την οικογένεια Κλικλικου που δεν έχει πρόσβαση στην ψηφιακή τηέόραση
ALPHA: Κάθε Κυριακή 15.15-16-15. Άλλη φάτσα, άλλη ράτσα. Ένα ντοκυμαντέρ του Discovery channel για τις πιο προσωπικές αλλά πιο λατρεμένες κωμικές στιγμές των σκύλων.
ALPHA: Κάθε Κυριακή 16-15-17.15 Αυτό το ντοκιμαντέρ κυνηγάει να ξετρυπώσει τα πιο παράξενα, τρυφερά και απρόβλεπτα στιγμιότυπα από τη ζωή κάποιων ζώων που δέχονται τη φροντίδα των αφεντικών τους.
Η παράθεση αυτών των σκέψεων φυσικά είναι ενδεικτική των όψεων αυτής της πανστρατιάς διαφορετικών προσώπων και του ενδιαφέροντος που έχουν για τα ζώα σε καιρούς μεγάλης ανθρώπινης μοναχικότητας. Βασικός σκοπός όμως της έκθεσης του γεγονότος είναι η διαπίστωση ότι ένα κίνημα τέτοιου είδους μπορεί να κάνει πολλά. Μπορεί να κάνει γνωστό τον σκύλο Κανέλου του πολυτεχνείου. Μπορεί να κινητοποιήσει την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, μπορεί να μαζέψει χρήματα και να οργανώσει μπαζάρ, μπορεί να απασχολήσει τα ΜΜΕ, μπορεί να γίνει σημαία πολιτικών και πολιτών, μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι και ο Χίτλερ αν αγαπούσε κάτι ήταν ο σκύλος του.

Το χρειαζόμαστε το παράδειγμα του κινήματος αυτού που σιγοβράζει για καλά διεθνώς και τοπικά προκαλώντας επιστημονικό διάλογο, κοινοτικές ρυθμίσεις και συνταγματικές αντιδράσεις . Μας ενδιαφέρει για την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου και την εξέλιξή του: με στόχευση, συναίσθημα, πάθος και συμμετοχή. Με επίγνωση της ματαιότητας αλλά ελπίδα και επιμονή.

Κάπως έτσι βλέπω την κοινωνική συνοχή να ανδρώνεται: τομεακά και με συναίσθημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: