ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Δ. Ράικου Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων



- 5/11/2014
Πρόκειται, όπως επισημαίνει ο εκδότης Π. Σάκκουλας για ένα έργο που ασχολείται συστηματικά με το συνολικό δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές τα τελευταία χρόνια και ιδίως πρόσφατα, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας (ενωσιακής και εθνικής) όσο και νομολογιακής επεξεργασίας από το ΔΕΕ και τα εθνικά δικαστήρια.

Το έργο καλύπτει αφενός το ουσιαστικό δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ), και αφετέρου το δικονομικό δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ), ενώ περιλαμβάνει και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ με αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων που συντελούνται ειδικότερα με τις νέες Οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις και συγκεκριμένα την 2014/23/ΕΕ (παραχωρήσεις έργων και υπηρεσιών), 2014/24/ΕΕ (κλασική οδηγία) και 2014/25/ΕΕ (επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας), και το ν.4281/2014.

Η έρευνα των σχετικών ζητημάτων (ανάθεσης, εκτέλεσης κλπ. των δημοσίων συμβάσεων) γίνεται με βάση το ισχύον δίκαιο (οδηγίες 2014/18/ΕΚ, 2014/17/ΕΚ, π.δ 60/2007 και 59/2007, Κ.Δ.Ε., Κώδικα Προμηθειών κ.α.), και συνοδεύεται με εκτενείς παραπομπές στην ελληνική και αλλοδαπή θεωρία και την πλέον πρόσφατη νομολογία των ενωσιακών και εθνικών δικαστηρίων, ενώ παρατίθενται κατά περίπτωση και οι θέσεις (διοικητική νομολογία, Κατευθυντήριες οδηγίες κλπ.) της νεοσύστατης Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.). Συγχρόνως, γίνεται αναφορά των νέων ρυθμίσεων του ενωσιακού (κυρίως των νέων Οδηγιών, που πρέπει να ενσωματωθούν στην ελληνική έννομη τάξη μέχρι 18-4-2016) και του εθνικού δικαίου (που ισχύουν ως επί το πλείστον από 1-3-2015). Το τελευταίο πραγματοποιείται είτε με πλήρη μνεία του περιεχομένου των σχετικών διατάξεων, είτε με παραπομπή στα οικεία άρθρα των εν λόγω νομοθετημάτων.

Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ εξετάζονται η έννοια και οι μορφές δημοσίων συμβάσεων, τα όρια της συμβατικής δραστηριότητας της Διοίκησης, το νομικό καθεστώς των δημοσίων συμβάσεων (ενωσιακό και εθνικό δίκαιο), οι κανόνες ερμηνείας τους, η ευθεία εφαρμογή των Συνθηκών, οι γενικές αρχές που διέπουν την ανάθεση αυτών κ.α. Ιδιαίτερο κεφάλαιο του εν λόγω Μέρους του βιβλίου καταλαμβάνει η παρουσίαση του προληπτικού ελέγχου νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο και των αρμοδιοτήτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.).

Ειδικότερης ερμηνευτικής ανάλυσης τυγχάνει η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης (είδη και διαδικασίες ανάθεσης, κανόνες διενέργειας διαγωνισμών, επιλογή αναδόχου, έλεγχος και αξιολόγηση προσφορών, ματαίωση διαγωνισμού κλπ.), ενώ εξετάζονται και οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές στο δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων και τέλος η εκτέλεση της δημόσιας σύμβασης, με σημεία αιχμής τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου και της αναθέτουσας αρχής, την τροποποίηση δημόσιας σύμβασης και την εξέλιξη και λύση αυτής.

Στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ο συγγραφέας ασχολείται με την έννομη προστασία κατά την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, ερευνώντας τόσο την έννομη προστασία που παρέχεται με τις διοικητικές προσφυγές, όσο και τη δικαστική έννομη προστασία (προσωρινή και κύρια), που διαγράφουν οι διατάξεις του ν.3886/2010, άρθρ.197-198 και 105 ΕισΝΑΚ κλπ.), τεκμηριώνοντας τις θέσεις του με παραπομπές στην πρόσφατη νομολογία.

Σκοπός του έργου είναι η ερμηνεία αλλά και η διδασκαλία του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων. Απευθύνεται τόσο στον άνθρωπο της πράξης, δικαστή, δικηγόρο, τεχνοκράτη, υπάλληλο, που αναζητά την επιστημονική τεκμηρίωση και κάλυψη, όσο και στον φοιτητή-σπουδαστή, που επιθυμεί την επιστημονική ενημέρωση και κατανόηση του συγκεκριμένου δικαιϊκού πεδίου. Για το λόγο αυτό, η διάρθρωση των επί μέρους κεφαλαίων του βιβλίου είναι τέτοια ώστε να εξυπηρετεί την ομαλή γνωστική πορεία του επιστήμονα/αναγνώστη στον δύσβατο αυτό χώρο των δημοσίων συμβάσεων. Ξεκινά από την παρουσίαση των βασικών εννοιών και διακρίσεων των δημοσίων συμβάσεων, των κανόνων ερμηνείας τους, των βασικών αρχών του δικαίου που εφαρμόζονται κλπ., και ακολουθεί τα οριζόμενα στη νομοθεσία βήματα ανάθεσης και εκτέλεσης αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: