ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ξέπλυμα 1

Μεγάλης σημασίας η προβολή από τα μέσα της συγκεκριμένης είδησης, για πρώτη φορά ίσως μάλιστα το ξέπλυμα αγγίζει ευρείες κατηγορίες πολιτών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αρμόδιο υπουργό για τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων κ. Κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι βιαστικά διαδόθηκε ότι πρόκειται για ξέπλυμα παράβαση δηλαδή του νόμου 3691/09 ενώ αρκετά μεγάλο μέρος των ποσών ενδέχεται να αιτιολογείται.

Το δίχως άλλο, η δικαιοσύνη και η διοίκηση φαίνεται να αντιλαμβάνονται έστω και αργά το νόημα της συγκεκριμένης νομοθεσίας η οποία είναι ιδιαίτερης σημασίας.

 Απορία προκαλεί το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενες τράπεζες , τα Πιστωτικά Ιδρύματα όπως ορίζει ο νόμος δεν εκλήθησαν να αναλάβουν τις ευθύνες τους αφού ο νόμος τις τιμωρεί με την ποινή του αυτουργού.

 

Για μίζες 1,45 δισ. ευρώ ελέγχονται 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι - Ενώπιον του εισαγγελέα

για ξέπλυμα χρήματος

Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου έχει πλέον στα χέρια της την λίστα των δημοσίων υπαλλήλων
Μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής καλείται να ξεδιαλύνει το επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τις αποκαλύψεις του υπουργού Διοικητικής Μετταρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη για εμβάσματα δημοσίων υπαλλήλων στο εξωτερικό ύψους 1,45 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος οι περισσότερες υποθέσεις είναι "δεμένες" και τώρα θα κληθούν να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις για το πώς βρέθηκαν με τόσα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου έχει πλέον στα χέρια της την λίστα των δημοσίων υπαλλήλων που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό από το 2010 και μετά.
Εντυπωσιακά είναι τα επιμέρους στοιχεία, καθώς 329 υπάλληλοι έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 600.000 ευρώ ο καθένας, ενώ 50 πολεοδόμοι έστειλαν με έμβασμα σε ξένες τράπεζες από 12 εκατ ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 415 υπάλληλοι που ήδη αποχώρησαν από το δημόσιο, είτε οικειοθελώς. είτε λόγω σύνταξης, θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Αυτοί έστειλαν στο εξωτερικό 117 εκατ ευρώ ή κατά μέσο όρο 283.000 ευρώ.
Από αυτούς τους 415, οι 241 είναι γιατροί ηλικίας από 42 έως 67 χρονών και συνολικά έβγαλαν στο εξωτερικό 65 εκατ ευρώ.
Επίσης 101 από 415 είναι πρώην εκπαιδευτικοί οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό 27,3 εκατ ευρώ.
Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι μεεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητών ΑΕΙ (πάνω από 2.300) έβγαλαν λεφτά έξω.

Υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων
Οσοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις. Στη συνέχεια θα τους επιβληθεί ο φόρος που αναλογεί συν τα προβλεπόμενα πρόστιμα για απόκρυψη εισοδημάτων και εκπρόθεσμες δηλώσεις. Το πιθανότερο είναι ότι όλοι αυτοί που θα εντοπιστούν θα ζητήσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ελεγχοι
Ομως η υπόθεση δεν θα σταματήσει στην υποβολή των συμπληρωματικών δηλώσεων. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι ανήκουν στον δημόσιο τομέα και θα ελεγχθούν και από τον εισαγγελέα για το ξέπλυμα χρήματος ή για παράνομες δραστηριότητες. Δηλαδή, θα ελεγχθούν για μίζες μέσω των οποίων ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο.

Παράλληλα, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής θα προχωρήσει σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» 300 εφοριακών, εκ των οποίων 90 διευθυντές ΔΟΥ που βρίσκονται στη λίστα.

Οι περισσότεροι είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αλλά σε περίπου δέκα περιπτώσεις κινήθηκε η διαδικασία παραπομπής τους στα πειθαρχικά συμβούλια και στον εισαγγελέα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο εφοριακών που έστειλαν στο εξωτερικό 1,2 εκατ. ευρώ και 1,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τώρα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων αυτών, διότι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, όλα τα προηγούμενα χρόνια θα έπρεπε να μην ξοδεύουν ούτε ένα ευρώ στην καθημερινότητά τους και τα χρήματα που εισπράττουν να τα αποταμιεύουν. Ακόμη και έτσι όμως, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κατάθεση 1,2 εκατ. ευρώ. Περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που έσπευσαν να φύγουν πρόωρα από την υπηρεσία τους οικειοθελώς ή βγήκαν σε σύνταξη δεν θα διωχθούν πειθαρχικά, αλλά θα περάσουν την πόρτα του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης εντόπισαν 5.260 δημοσίους υπαλλήλους να έχουν βγάλει στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης (από το 2010 ως σήμερα) περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Ο μέσος όρος εμβασμάτων ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 275.000 ευρώ, ενώ οι μισοί από τους υπαλλήλους αυτούς είναι εκπαιδευτικοί. Οι υπόλοιποι είναι γιατροί, πολεοδόμοι, εφοριακοί, υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
 Άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ως πρώτη ποινή, αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι, που χρωστούν στο Δημόσιο πάνω από 10.000 ευρώ και από φοροδιαφυγή στέρησαν από το Δημόσιο έσοδα πάνω από 40.000 ευρώ.
Ήδη από το υπουργείο Οικονομικών έφυγε εγκύκλιος προς όλες τις Εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα, με την οποία ορίζεται ρητώς το πότε οι φορολογούμενοι θα θα πιάνονται στην δαγκάνα της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι προϋποθέσεις για να κατηγορηθεί με ξέπλυμα ένας φορολογούμενος είναι:

  - Πρώτον να χρωστάει στο Δημόσιο πάνω από 10.000 ευρώ

- Δεύτερον να έχει διαπράξει φοροδιαφυγή που να έχει στερήσει από το Δημόσιο έσοδα πάνω από 40.000 ευρώ

Στις περιπτώσεις αυτές οι Εφορίες θα στέλνουν μία απλή αναφορά στην Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Με την αναφορά αυτή η Αρχή αυτοδίκαια θα κάνει έρευνα πόθεν έσχες στον φορολογούμενο ενώ θα ανοίγει και τον τραπεζικό του λογαριασμό.
 

Η τεράστιας σημασίας αυτή είδηση μας προβληματίζει όμως ουσιαστικά καθώς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι υποθέσεις τεράστιου ξεπλύματος προβεβλημένων προσωπικοτήτων από αυτές που θυμώνουν τον κ. Ρακιντζή, με στοιχεία συγκεκριμένα, με δεδομένη την ολωσδιόλου παράλειψη υποβολής πόθεν έσχες, προσώπων που είναι κατά νόμο Πολιτικώς Εκτεθειμένα, τα οποία παραλείπει και η κ. Σαββαίδου και ο ΣΕΕΔ και ο Οικονομικός Εισαγγελέας και πρωτίστως ο κ. Ρακιντζής που παραπονείται ως προς το ζήτημα, καθώς έχουν το σύνολο των στοιχείων εκείνων που θα τους επέτρεπαν να νομιμοποιήσουν την δίωξη του "υπαλληλάκου" που είναι γνωστό ότι χρηματίζεται τοις πάσι, με δίωξη και καρχαριών που κατά τεκμήριο δεν έχουν ούτε λόγο ούτε ανάγκη να ξεπλένουν.

Στη διάθεση των αρχών εφόσον επιθυμούν να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν τι εννοούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: