ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Τα δικαιώματα των παιδιών οφείλουν να παύσουν να συνιστούν πολιτικές εξαγγελίες

"Είναι μια τιμή προς όλα αυτά τα παιδιά που εξακολουθούν να υποφέρουν σε συνθήκες δουλείας, καταναγκαστικής εργασίας και τράφικινγκ", δήλωσε ο Σατιάρτι προς το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN-IBN μετά την ανακοίνωση του βραβείου.

Ο Κάιλας Σατιάρτι ίδρυσε το 1980 την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο Αντολάν –Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία– και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων 80.000 παιδιών.
"Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους αυτούς που υποστηρίζουν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Σατιάρτι.

Το Νόμπελ Ειρήνης μοιράσθηκαν η Ινδία και το Πακιστάν σε μια περίοδο που υπάρχουν ανταλλαγές πυρών από τις δύο πλευρές των συνόρων στο διαφιλονικούμενο έδαφος του Κασμίρ. Στην πρώτη αντίδρασή του, ο Σατιάρτι δεν έκανε καμιά αναφορά ούτε στη σύγκρουση ούτε στην Μαλάλα.

"Τα εύσημα πηγαίνουν στους Ινδούς που μάχονται για να κρατήσουν τόσο ζωντανή τη δημοκρατία, στην οποία μπόρεσα να συνεχίσω να δίνω τη μάχη μου", δήλωσε ο Σατιάρτι. "Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο".

Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα.

"Η στέρηση της παιδικής ηλικίας και η στέρηση της ελευθερίας είναι οι μεγαλύτερες αμαρτίες που διαπράττει η ανθρωπότητα εδώ και αιώνες", σύμφωνα με τον Καϊλάς Σατιάρτι

«Μια από τις μεγαλύτερες αμαρτίες του σύγχρονου κόσμου» είναι η αδυναμία κατάργησης της δουλείας δήλωσε σήμερα ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Καϊλάς Σατιάρτι, ζητώντας να αναληφθεί κατεπειγόντως δράση ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν ως σκλάβοι.


Ο Σατιάρτι, που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης- μαζί με την Πακιστανή Μαλάλα- για το έργο που πραγματοποιεί στη γενέτειρά του, την Ινδία, όπου έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να ξεφύγουν από την δουλεία, είπε ότι είναι απαράδεκτο να ζουν σήμερα σε αυτήν την κατάσταση 36 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 5,5 εκατομμύρια είναι ανήλικοι.

Ζήτησε να αναληφθεί συλλογική δράση από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και ακτιβιστές αλλά και να αυστηροποιηθεί η νομοθεσία ώστε να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων.

"Πρέπει (...) να οικοδομήσουμε ένα κίνημα δικαιωμάτων εναντίον της δουλείας" τόνισε, μιλώντας σε ένα συνέδριο που οργάνωσε στο Λονδίνο το Ίδρυμα Τόμσον Ρόιτερς. Αργότερα σήμερα ο Σατιάρτι θα εγκαινιάσει την εκστρατεία Εβδομάδα του Τέλους της Παιδικής Δουλείας.

"Η στέρηση της παιδικής ηλικίας και η στέρηση της ελευθερίας είναι οι μεγαλύτερες αμαρτίες που διαπράττει η ανθρωπότητα εδώ και αιώνες", τόνισε.

Η αυστραλιανή οργάνωση Walk Free ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι με βάση την ετήσια έρευνά της περίπου 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν σε κατάσταση δουλειάς. Από αυτούς, τα 14,3 εκατομμύρια σκλάβοι βρίσκονται στην Ινδία. Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται σκλάβοι, άλλοι πέφτουν θύματα εμπορίας με σκοπό να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες ή εξαναγκάζονται να δουλεύουν λόγω χρεών.

Ο 60χρονος Σατιάρτι, η οργάνωση ΒΑΑ (Bachpan Bachao Andolan) του οποίου έχει απελευθερώσει περισσότερα από 80.000 παιδιά τα τελευταία 30 χρόνια, είπε ότι είναι απίστευτο που η δουλεία υπάρχει ακόμη και σήμερα, παρά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τη διακυβέρνηση, την πολιτική, τη θρησκεία και τον πολιτισμό.

"Σε αυτήν την ιστορική περίοδο έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό σκλάβων στον κόσμο (...) το υψηλότερο ποσό παράνομων κερδών από το εμπόριο ανθρώπων", είπε. Η πρακτική αυτή υπολογίζεται ότι αποφέρει κέρδη 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

"Είναι απαράδεκτο. Γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα; Αν έλειπε το δικό σας παιδί για μια ημέρα, αν έπεφτε θύμα εμπορίας ανθρώπων, θα κάνατε ό,τι ήταν δυνατό", τόνισε.

Αναλφαβητισμός και δουλεία αποτελούν τη σημερινή πραγματικότητα για τα περισσότερα παιδιά στον σύγχρονο κόσμο.

Τα δικαιώματα του παιδιού όμως, όπως και τα δικαιώματα των ζώων αποτελούν πολιτικές εξαγγελίες καθώς ιδίως κανένα παιδί δεν μπορεί να προσφύγει για τη διεκδίκησή τους και κανείς μα κανείες δεν θα συγκρουσθεί σοβαρά για τα ξένα παιδιά. Τα παιδιά των άλλων. Η γενικότερη στάση απέναντι στο παιδί ακόμη και για το δυτικό κόσμο επικεντρώνεται σε φροντίδα για το δικό μας παιδί, το μαγικό παιδί, και κριτική για τους άλλους και τα παιδιά τους. Μπορώ από τώρα να ακούσω τόσους γονείς να λένε ότι τα παιδιά της δουλείας όφειλαν να μην είχαν έρθει στον κόσμο και αποτελούν σφάλματα των ακόρεστων γονέων τους που δεν λαμβάνουν προφυλάξεις.

Συμβολική η βράβευση μεγάλες οι αλήθειες για το σύγχρονο κόσμο!1


Δεν υπάρχουν σχόλια: