ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Αλλοι αποφυλακίζονται και άλλοι φυλακίζονται για καλά

σημερινή είδηση: 

Μετατρέπονται σε "φρούριο" για βαρυποινίτες οι φυλακές Δομοκού


Χωρίς δικαίωμα αδείας και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τη βοήθεια υπερ-εξελιγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων, θα κρατούνται στις φυλακές Δομοκού οι "ιδιαιτέρως επικίνδυνοι" κατάδικοι αλλά και υπόδικοι για τρομοκρατικές πράξεις και άλλα αδικήματα
Το νομοσχέδιο, το οποίο προσεχώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, περιλαμβάνει δέσμη μέτρων που αφορούν την αυστηροποίηση των αποφυλακίσεων και την απαγόρευση των αδειών για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά αποδράσεις και φυγές, όπως η πρόσφατη του καταδικασθέντος μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού.
Όπως γράφει η "Καθημερινή", σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, "τύπου Γ", στον Δομοκό, που θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου, θα κρατούνται και όσοι έχουν καταδικασθεί για τρομοκρατικές ενέργειες και έχουν εκτίσει σε άλλες φυλακές της χώρας 10 χρόνια από την ποινή τους, ήτοι οι καταδικασθέντες για συμμετοχή στη 17Ν.
Η συνέχιση της κράτησής τους στο σωφρονιστικό κατάστημα για ακόμη δύο χρόνια θα γίνεται με απόφαση του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, ενώ η κράτησή τους εκεί μπορεί να παρατείνεται ανά διετία.
Οι κρατούμενοι στις φυλακές Δομοκού δεν θα έχουν δικαίωμα σε άδειες. Περαιτέρω, οι καταδικασθέντες σε ισόβια για εγκλήματα τρομοκρατίας δεν θα αποφυλακίζονται με όρους αν δεν έχουν συμπληρώσει κράτηση είκοσι ετών.
Πέραν των καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, στις φυλακές Δομοκού θα μεταχθούν καταδικασθέντες και υπόδικοι για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία χωρίς ελαφρυντικά, εκβίαση και ληστεία στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια και έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ή τουλάχιστον 10ετή κάθειρξη.
Οι κατάδικοι θα «φιλοξενούνται» υποχρεωτικά 10 χρόνια και η κράτησή τους θα επανεξετάζεται μετά τη δεκαετία, με δικαίωμα ανανέωσης κάθε δύο χρόνια. Αν επιστρέψουν σε φυλακές Α ή Β τύπου, τότε οι αιτήσεις τους για άδεια θα επανελέγχονται όπως και σήμερα από το συμβούλιο των φυλακών.
Άλλα αδικήματα
Οι κατάδικοι για άλλα αδικήματα, οι οποίοι ωστόσο κρίνονται επικίνδυνοι, θα κρατούνται υποχρεωτικά χωρίς άδεια για 4 χρόνια στις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ενώ η κράτησή τους θα μπορεί να παρατείνεται επί διετία εφόσον κρίνονται επικίνδυνοι. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσονται και όσοι έχουν διαπράξει πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων ή συμμετείχαν σε επικίνδυνες ομαδικές αποδράσεις.
Και αυτή η κατηγορία κρατουμένων θα στερείται το δικαίωμα αδείας, ενώ για όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει ειδικό καθεστώς επικοινωνίας με τους συγγενείς τους.
(Πηγή: Καθημερινή)

το σχόλιο

Λίγο καιρό πριν ψηφίσθηκε μέτρο για το άδειασμα των φυλακών καθώς είχαν "παραγεμίσει". Τώρα ιδρύεται φυλακή για τους πιό αποτελεσματικά φυλακισμένους.
Τα εγκλήματα είναι ίδια.
Οι ποινές είναι οι αυτές.
Γιατί να διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος που εκτείονται οι ποινές επειδή το κράτος δεν λειτουργεί?
Θα τιμωρούνται οι υπόδικοι και για τις αδυναμίες του συστήματος?
Αλλά και κατά τα λοιπά διερωτάται κανείς: στις άλλες φυλακές που δεν θα είναι υψίστης ασφαλείας θα μπαίνουν οι σκύλοι και θα αλέθουν?
Τέλος γιατί πάντα τα μέτρα έρχονται αφού το κακό συμβεί?
από κάποια μεριά γελά ο Χριστόδουλος Ξηρός και μαζύ του όλοι μας κλαίμε για τη μοίρα όσων δεν φυλακίσθηκαν γιατί νόμιζαν ότι τηρούν τους νόμους!
Και φυσικά και το Ανέκδοτο

οι φυλακές αυτές θα είναι έτοιμες εντός του Απριλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: