ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η νέα εγκληματικότητα



Το επάγγελμα του τραπεζίτη (όχι το δόντι τραπεζίτης!) άνθισε τα τελευταία χρόνια και στον τόπο μας με τρόπο σπαραχτικό. Η Τράπεζα ως θεσμός υμνήθηκε και διαφημίσθηκε τόσο πολύ που ούτε θρησκεία δεν θα είχε τη χάρη της. Βασικό σημείο αναφοράς η σύμβαση δανείου. Αυτή η σύμβαση που όσοι είχαμε καθηγητή τον Παύλο Φίλιο αναρωτιόμαστε αν είναι re καταρτιζόμενη και όσοι ζήσαμε ως ενήλικες τα τελευταία χρόνια στον τόπο ακούσαμε να τραγουδιέται ακόμη και από την Αλκηστη Πρωτοψάλτη : μια μέρα χαράς.................
Σήμερα εκτός του ότι δεν είναι και μαγκιά να βάλεις το παιδί σου σε μια Τράπεζα να δουλέψει όπως ήταν άλλοτε αρχίζουν και τα τύμπανα του μεγαλείου να κρούουν. Ενα νέο είδος εγκληματικότητας λοιπόν που δεν είναι τα εγκλήματα λευκού κολάρου.Θα το μάθουμε άραγε με τον καιρό ή θα σιωπήσουμε για καλά όπως συνηθίζεται για τα μεγάλα εγκλήματα?
με πρωταγωνιστές τις ίδιες τις διοικήσεις τους παρουσίασε  στη Βουλή ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης.
Ειδικότερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επί της έκθεσης πεπραγμένων της Αρχής για το 2013, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης αναφέρθηκε στην εγκληματικότητα σε βάρος των τραπεζών εκ των έσω, λέγοντας, ότι το παζλ της εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τραπεζών, δεν έχει συμπληρωθεί ούτε για τον ίδιο, και ανέφερε ότι «τις πιο πολλές φορές μιλάμε για δάνεια εντός εισαγωγικών, γιατί ήταν το πρόσχημα και τα χρήματα αυτά πήγαιναν στις τσέπες των διοικήσεων των τραπεζών».
..................
Ο Π. Νικολούδης έκανε λόγο επίσης για ένα «καινούριο μοντέλο εγκληματούντος ανθρώπου, που δεν είναι άνθρωποι περιθωρίου. Έχουν πολύ καλές σπουδές και έχουν «σπουδάσει» το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καλά». Πρόσθεσε δε, ότι « Τα όπλα που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ότι ο καθένας από αυτούς είχε στην ιδιοκτησία του ένα ΜΜΕ ή και αν δεν είχαν φρόντιζαν να είχαν μισθώσει».
Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απέφυγε να μιλήσει για εγκληματική οργάνωση στο χώρο των τραπεζών, αλλά φωτογράφισε μία θολή κατάσταση λέγοντας «δεν μιλώ για εγκληματική οργάνωση ακόμη. Κάπου βλέπουμε να συναντώνται οι υποθέσεις, βλέπουμε κοινά περιουσιακά στοιχεία να συναντώνται κάπου σε οφ σορ στην Κύπρο. Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι είναι άγνωστο τοπίο».
«Χωρίς να έχω χειροπιαστά στοιχεία νομίζω ότι από πίσω είχαν δουλέψει νομικά επιτελεία. Ο όλος σχεδιασμός απέβλεπε να φανεί η όλη εγκληματική δράση ως ότι κάποιος πήρε δάνεια και η ζωή του τα έφερε έτσι που δεν μπορεί να τα γυρίσει πίσω» είπε για να προσθέσει πως «σε αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο εγκλήματος δεν υπάρχουν, όπως είπε, ούτε καλάσνικοφ, ούτε κοντόκανες καραμπίνες».
Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι «όποιος ετοιμαζόταν να πάρει ένα δάνειο, πρώτη φροντίδα του ήταν μετά να κρύψει την περιουσία του. Είναι ένας λαβύρινθος ο τρόπος που επεχείρησαν να κρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Δείχνει ότι ουδέποτε είχαν πρόθεση να επιστρέψουν τα δάνεια πίσω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: