ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΑΔ ΓΙΑ ΟΤΖΑΛΑΝ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα Τρίτη, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών.
Καταδίκη της Τουρκίας για την ισόβια κάθειρξη στον Οτζαλάν από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης δικαίωσε σήμερα Τρίτη, αλλά μόνον εν μέρει, τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην προσφυγή του εναντίον των τουρκικών αρχών, κρίνοντας ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης που του επιβλήθηκε παραβιάζει τα δικαιώματά του, αλλά απορρίπτοντας άλλες καταγγελίες του σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες τις φυλάκισής του.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του 65χρονου ηγέτη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος παραμένει στη φυλακή για 15 χρόνια, το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία μόνον για παραβίαση του άρθρου 3 σε σχέση με την καταδίκη του σε ποινή αόριστης διάρκειας χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης καθώς και παραβίαση για του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («καμιά ποινή χωρίς νόμο»).

Ο Οτζαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 1999 για εσχάτη προδοσία, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Τουρκία. Τα πρώτα 11 χρόνια, ως το Νοέμβριο του 2009, ο Οτζαλάν κρατείτο σε αυστηρή απομόνωση.

Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε πως η Τουρκία οφείλει να καταβάλει στον Οτζαλάν 25.000 ευρώ ως αποζημίωση για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου, για μερική καταδίκη της Τουρκίας ελήφθησαν ομόφωνα. Οι αποφάσεις με τις οποίες η Τουρκία απαλλάχθηκε ουσιαστικά από τις κατηγορίες ελήφθησαν κατά πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: