ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ευτέρπη Κουτζαμάνη: η πρώτη εισαγγελέας του Αρείου Πάγο



της Eλένης Tροβά - 2/8/2013
Για  πρώτη φορά τη νευραλγική θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου αναλαμβάνει μια γυναίκα. Πρόκειται για την Ευτέρπη Κουτζαμάνη, την αρχαιότερη αντεισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου (πέρασε το κατώφλι του Αρείου Πάγου πριν από 7 χρόνια), η οποία μετά την αποχώρηση του Ι. Τέντε, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, εκτελούσε  χρέη εισαγγελέα.

Η κ. Κουτζαμάνη, η οποία ήταν και εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της 17Ν, σπάει  το ταμπού που θέλει να καταλαμβάνει τον ανώτατο εισαγγελικό θώκο άνδρας, αλλά και η συνήθεια των τελευταίων ετών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προέρχεται από την καθήμενη Δικαιοσύνη, δηλαδή από τον δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο.

Ως εισαγγελέας χειρίστηκε πολλές σοβαρές υποθέσεις, όπως την παρατράπεζα του Ζάχαρη, το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας, την αίτηση αποφυλάκισης του Επαμ. Σκυφτούλη, αλλά και αγορανομικές υποθέσεις με νοθεία καυσίμων και ελαιολάδων.

Είναι η πρώτη γυναίκα που μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο στην Ελλάδα και η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ το 2011 είχε η προηγηθεί η τοποθέτηση της κυρίας Ρένας Ασημακοπούλου στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Οι προαγωγές έγιναν  σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία είναι ανοιχτές μεγάλες δικαστικές έρευνες για σοβαρές υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος. Την ίδια ώρα, όμως, η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει σωρευμένα προβλήματα ετών, με κορυφαίο την καθυστέρηση στην απονομή της -κάτι που επισημάνθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν- και οι δικαστές, πέραν των μισθολογικών περικοπών που έχουν υποστεί, καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους την κλιμακούμενη υποβάθμιση του ρόλου τους.

Αποχαιρετούμε από τη θέση αυτή την απελθούσα Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ευχόμαστε να συνεχίσει να είναι το ίδιο δραστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: