ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

O ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος



του Γιώργου Καζολέα - 29/5/2013
 
O ευρωπαϊκός κανονισμός 805/2004 καθιερώνει τον ευρωπαϊκό εκτελεστό τίτλο για τις μη αμφισβητούμενες[1] από τους οφειλέτες τους αξιώσεις. Ο ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος είναι ένα πιστοποιητικό που επιτρέπει στις αποφάσεις, τις δικαστικές συναλλαγές και τις αυθεντικές πράξεις που αφορούν μη αμφισβητούμενες αξιώσεις να αναγνωρίζονται και να εκτελούνται αυτόματα σε άλλο κράτος μέλος χωρίς ενδιάμεση διαδικασία.
Ο κανονισμός εφαρμόζεται σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και δεν καλύπτει τις φορολογικές, τελωνειακές ή διοικητικές υποθέσεις. Εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση τη Δανία.
Η απόφαση σχετικά με μη αμφισβητούμενη αξίωση πιστοποιείται ως ευρωπαϊκός εκτελεστός τίτλος από το κράτος μέλος που εξέδωσε την απόφαση (κράτος μέλος προέλευσης). Η πιστοποίηση πραγματοποιείται με την χορήγηση έντυπου υποδείγματος. Το δίκαιο που εφαρμόζεται στη διαδικασία εκτέλεσης είναι το δίκαιο του κράτους μέλους όπου ζητείται η εκτέλεση της απόφασης (κράτος μέλος εκτέλεσης). Ο πιστωτής πρέπει να παράσχει στις αρχές που έχουν αναλάβει την εκτέλεση: αντίγραφο της απόφασης, αντίγραφο του πιστοποιητικού του ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου, εφόσον απαιτείται, μεταγραφή του πιστοποιητικού του εκτελεστού ευρωπαϊκού τίτλου ή μετάφραση του τίτλου αυτού στην επίσημη γλώσσα του κράτους μέλους εκτέλεσης ή σε άλλη γλώσσα που το εν λόγω κράτος αποδέχεται. Διαβάστε όλο το κείμενο του κανονισμού εδώ
(πηγή: europa.eu)
[1] Μια αξίωση θεωρείται μη αμφισβητούμενη όταν: την έχει αναγνωρίσει ρητά ο οφειλέτης, μέσω αποδοχής της αξίωσης ή μέσω συμβιβασμού που επικυρώθηκε από δικαστήριο ή καταρτίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου κατά τη διάρκεια διαδικασίας· ή ο οφειλέτης ουδέποτε αντιτάχθηκε προς αυτήν κατά τη διάρκεια διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίου· ή ο οφειλέτης δεν παρέστη ή δεν εκπροσωπήθηκε στη σχετική με την εν λόγω αξίωση ακροαματική διαδικασία αφού είχε αντιταχθεί αρχικά στην αξίωση κατά τη διάρκεια διαδικασίας ενώπιον δικαστηρίου· ή ο οφειλέτης την έχει αναγνωρίσει ρητά σε δημόσιο έγγραφο.

legalnews24 

Δεν υπάρχουν σχόλια: