ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η σημασία του Διαλόγου

 
της Eλένης Tροβά - 13/5/2013
Eλαβα από τον συνάδελφο Μιχάλη Τσαπόγα μερικές παρατηρήσεις που αφορούν στο σημείωμα για την ακαδημαϊκή πορεία του Αλ. Κατσαντώνη και με την άδειά του το παραθέτω:


Το σημείωμα http://justar-lawblog.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7.html για τον Κατσαντώνη μου προξένησε μιάν ακατάσχετη επιθυμία πραγματολογικού σχολιασμού, όμως βαριέμαι να προσθέτω και γκουγκλ στους ανοιχτούς μου λογαριασμούς, οπότε σου το στέλνω κατ' ιδίαν.
Όχι λοιπόν "διετής παύση", αλλ' οριστική (ενώ με 2ετή ή 3ετή ξεμπέρδεψαν ακόμη και κάποιοι υπουργοί της χούντας, άρα όλο και κάτι παραπάνω θα είχε κάνει ο ατυχήσας μακαρίτης).
Όχι "ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας", αλλ' ειδικό πειθαρχικό συμβούλιο αποτελούμενο κατά πλειοψηφία από δικαστές και υπό την προεδρία Μαραγκόπουλου (οι αποφάσεις αναλυτικά σε παραρτήματα ΦΕΚ του 1975).
Πράγματι "το πανεπιστήμιο πλήρωσε ακριβά τον εκδημοκρατισμό που του πρόσφερε ο νόμος πλαίσιο", ωστόσο νομίζω ότι αποτελεί (πολιτικά) υπερβολή και (ιστορικά) παράτολμο άλμα το να συνδυάζεται αυτό καθ' οιονδήποτε τρόπο με την προηγηθείσα "λεγόμενη αποχουντοποίηση".
Εκείνη, άλλωστε, ποσοτικά ουδόλως προσέλαβε διαστάσεις "διωγμού" (το αντίθετο μάλιστα), ενώ ποιοτικά άντεξε απολύτως τον επιγενόμενο δικαστικό έλεγχο (ως προς την πληρότητα της αιτιολογίας, τα δικαιώματα των εγκαλουμένων κλπ).
Δεν έχω τίποτε εναντίον κανενός ούτε κυνηγώ μάγισσες (πολλώ μάλλον εκλιπούσες), απλώς ανησυχώ μήπως τυχόν η γενικευμένη αμφισβήτηση των δεδομένων της μεταπολίτευσης καταλήξει σε ισοπεδωτική εξομοίωση των οροσήμων 1974 και 1981, τα οποία μεταξύ τους απέχουν αιώνες!

χαίρομαι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διατηρείται ο διάλογος! Ευχαριστώ Μιχάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: