ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Και όμως οι διασκέψεις των δικαστηρίων είναι μυστικές!

Τεράστιας σημασίας φέρεται σημερινή είδηση που αφορά σε εντολή του Μαξίμου να εφαρμόσει απόφαση του ΣτΕ η οποία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί αλλά είναι γνωστή από πληροφορίες της διάσκεψης. Κριτική των κομμάτων, αντιδράσεις των ΜΜΕ και πολλά αληθινά πολλά δημοσιεύματα.
Αναζητώντας τι συνέβη διαπίστωσα ότι όλα αυτά αφορούν υπό διάσκεψη υπόθεση για την οποία κανείς ακόμη δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα περιέχει. Διαρροή στα ΜΜΕ. 
Πράγματι λοιπόν η απόφαση μπορεί να εκδοθεί και να λέει όσα της καταμαρτυρούν.
Πράγματι ο νόμος Ραγκούση μπορεί να θεωρηθεί αντισυνταγματικός ως προς το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Πράγματι μπορεί να πρέπει να "εφαρμοσθεί" επιτέλους η απόφαση  του δικαστηρίου, όπως πρέπει να εφαρμόζεται κάθε απόφαση δικαστηρίου.
Από κει και πέρα για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ:
οι διασκέψεις είναι μυστικές
η απόφαση μπορεί εν τέλει να πει άλλα από τη διαρροή
το ΣτΕ δεν ακυρώνει νόμους 
η πολιτική απόφαση είναι να αλλάξει ο νόμος Ραγκούση ούτως ή άλλως όπως διαβάζουμε.

Αν μία κυβέρνηση επιθυμεί την εφαρμογή των νόμων θα πρέπει πρωτίστως να σέβεται τους θεσμούς.
Ακόμη  και αν ο τύπος μιλά επώνυμα για την πλειοψηφία και τη μειοψηφία θα πρέπει να περιμένουμε να διαβάσουμε την απόφαση δημοσιευμένη και μετά να αντιδράσουμε.
Παράλληλα ας διαβάσουμε και τις υπόλοιπες αποφάσεις του ΣτΕ και των λοιπών δικαστηρίων που συχνότατα μένουν ανεφάρμοστες, είτε ως προς τον αιτούντα, είτε ως προς το κοινωνικό σύνολο παρά τις ιδιαιτερότητες του δεδικαασμένου που παράγει η ακυρωτική δίκη.
Μεγάλο το ερώτημα του πώς χειρίζεται κανείς τη δημοσιογραφική πληροφορία όταν κάνει δικαστικό ρεπορτάζ. Ακόμη μεγαλύτερο όταν η πληροφορία αυτή καταλήγει να αποτελεί μέσο πίεσης στην άσκηση πολιτικής όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη απόφαση. Ολοι με τον τρόπο μας ρίχνουμε νερό στο μύλο των φασιστικών συμπεριφορών, όταν δεν σεβόμαστε τους θεσμούς (ακόμη  και  αν οι ίδιοι οι θεσμοί καταρρέουν). Στη συγκεκριμένη περίπτωση η θεματολογία αποτελεί τη χαρά του χρυσαυγίτη. Αυτό ήθελε το δικαστικό ρεπορτάζ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: