ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Nέα ήθη στο Συμβούλιο της Επικρατείας: ΣτΕ Ολ 4446/2015

Με αφορμή την ανακοίνωση στον τύπο της απόφασης του ΣτΕ 4446/2015 δεν μπορεί κανείς παρά να επισημάνει τα νέα ήθη που εισήχθησαν στο ΣτΕ με τρόπο μάλιστα ενδεικτικό.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αργά  το βράδυ της Τρίτης ότι η Πολιτεία όφειλε να είχε εκδώσει από την 21η Μαΐου 2015 υπουργική απόφαση και να είχε αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων της χώρας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας μετά το τέλος της διάσκεψης δημοσίευσαν την υπ΄αριθμ. 4446/2015 απόφαση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα γνωστοποιηθεί αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η ενέργεια αυτή που χαρακτηρίζει την ανάληψη της νέας προεδρίας του δικαστηρίου και έχει επαναληφθεί πρόσφατα από τον Πρόεδρο ως Προεδρεύοντα στοχεύει στον περιορισμό των διαρροών των μυστικών των διασκέψεων που γίνεται συστηματικά με αποτέλεσμα οι δικαστικές αποφάσεις να εκδίδονται δια του τύπου πριν ακόμη γραφθούν και θεωρηθούν.

Η Ολομέλεια ακύρωσε την παράλειψη της Πολιτείας να προβεί στην έκδοση υπουργικής απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ παράλληλα όρισαν χρόνο έναρξης ισχύος της απόφασης που υποχρεούται να εκδώσει η κυβέρνηση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, την 21η Μαΐου 2015.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας και ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης (αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων) να εκδώσει -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η ενέργεια αυτή της δημοσίευσης ενάριθμης απόφασης αργά το βράδυ δεν μπορεί να αγνοηθεί και να αποτελέσει δείγμα γραφής για τα νέα ήθη που εισάγονται στο δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: