ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ισόβια στην μητέρα του ...facebook στη Ρόδο

Μια υπόθεση από άλλες εποχές απασχόλησε τη δημοσιότητα το 2013 και πρόσφατα οδήγησε σε ποινή ισοβίων την μητέρα του χαμένου μωρού που συμπλήρωσε μόλις 36 μέρες ζωής. Ο τύπος αναφέρθηκε στο γεγονός καταδικαστικά από την πρώτη στιγμή για τη μητέρα ενώ η πλευρά του πατέρα περιορίσθηκε στην άβολη θέση ότι το παιδί δεν ήταν δικό του όπως δήλωσε η γιαγιά αλλά το αγαπούσε αντρίκια. Από το "αμάρτημα της μητρός μου" μέχρι και σήμερα η ευθύνη για την ύπαρξη του κάθε παιδιού παραμένει στη μητέρα. Ο πατέρας? Οπως και λίγους μήνες πριν στη Γαλλία με την υπόθεση των συνεχών βρεφοκτονιών έτσι και σήμερα ο πατέρας έχει ένα ρόλο παράξενο για το δίκαιο.

σύμφωνα με τα δημοσιεύματα λοιπόν....

"Βαριά ποινή ισοβίων, χωρίς την αναγνώριση οποιουδήποτε ελαφρυντικού, επέβαλε πριν από λίγα λεπτά το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου στην 25χρονη μάνα από τη Λέρο, η οποία κατηγορούνταν ως υπαίτια για το θάνατο του 36 ημερών παιδιού της στο νησί της Λέρου.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και βέβαια τη μικρή κοινωνία της Λέρου, όπου διαδραματίστηκε το γεγονός.

Το ιστορικό
Η υπόθεση είχε εκτυλιχθεί στην Λέρο τον Ιανουάριο του 2013 οπότε και το αβάπτιστο αγγελούδι έφυγε από τη ζωή, επειδή – σύμφωνα και με την ιατροδικαστική έκθεση- δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι της 19ης Ιανουαρίου 2013, το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ενημερώθηκε από το διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Κρατικού Θεραπευτηρίου του νησιού, ότι η μητέρα πήγε στο νοσοκομείο και μετέφερε το ανήλικο βρέφος της, το οποίο είχε γεννηθεί την 16η Δεκεμβρίου 2012, με ενδείξεις ασιτίας, έλλειψη καθαριότητας και προφανή απώλεια βάρους σε σχέση με τη γέννησή του.

Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Στην κατάθεση του διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής: «Το μωρό ήταν κυανωτικό, μωβ. Ηταν παγωμένο και λίγο βρεγμένα τα ρουχαλάκια του. Ήταν κλειστά τα ματάκια του, με αργές αναπνευστικές κινήσεις, σαν κουβαράκι. Έλειπαν τα αντανακλαστικά του θηλασμού.

Το ίδιο διαπίστωσα και εγώ όταν έφτασα. Οταν το γδύσαμε ήταν σαν Αιθιοπάκι και σαν να το είχες βγάλει από κάδο σκουπιδιών. Φαίνονταν τα οστά του μέσα από το δέρμα του. Ήταν βρώμικο, πληγιασμένο στις κλειδώσεις του. Αυτό το παιδί ήταν εγκαταλελειμμένο από πολλές ημέρες. Ήταν σε προθανάτια κατάσταση και κάναμε προσπάθειες για να το επαναφέρουμε».

Σε βάρος της 25χρονης μητέρας ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κω (86/2013) παραπέμφθηκε σε δίκη η οποία προσδιορίστηκε να γίνει στις 2 Μαρτίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το βρέφος γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2012 και ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά.

Όμως, κατά τη διάρκεια των ιατρικών εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι το βάρος του δεν ξεπερνούσε τα 2,6 κιλά. Η 25χρονη διέμενε στην Λέρο όμως κατάγονταν από άλλη περιοχή της χώρας, καθώς εκεί βρισκόταν ο σύντροφό της.

Η μεταφορά του βρέφους αρχικά στο νοσοκομείο της Λέρου έγινε το πρωί του Σαββάτου 19 Ιανουαρίου 2013 όπου και μετά από εξετάσεις που έγιναν στο νεογέννητο διαπιστώθηκε ότι έφερε συμπτώματα ασιτίας, υποθερμίας και δύσπνοιας!

Οι γιατροί ενημέρωσαν ως όφειλαν τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές και το βρέφος διεκομίσθη με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο ΠΑΓΝΗ, όπου εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίστηκε ως κρίσιμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βρέφος συνόδευσε η 24χρονη μητέρα του, έπειτα από σχετική έγκριση από την οικεία εισαγγελική αρχή.

Σύμφωνα δε με πηγές του νοσοκομείου, παρά τη νοσηλεία του στην εξειδικευμένη πανεπιστημιακή Μονάδα το μωρό είχε πλέον παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και η έκβαση της νοσηλείας του ήταν αβέβαιη. Πράγματι παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών το μικρό αγγελούδι δεν κατάφερε να σωθεί και τελικά υπέκυψε στις 22 Ιανουαρίου.

Η βασική αιτία πάντως της τραγωδίας είναι η άγνοια εκ μέρους των γονέων και όχι η οικονομική ανέχεια, σύμφωνα και με δηλώσεις στην ΕΡΑ Ρόδου του διοικητή του νοσοκομείου Λέρου κ. Δημ. Καρανικόλα, ενώ συγκλονισμένος ήταν και ο δήμαρχος Λέρου κ. Μιχάλης Κόλιας ο οποίος είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Espresso» χαρακτηριστικά: «Οι εικόνες που αντίκρισα όταν οι γιατροί με οδήγησαν στη θερμοκοιτίδα πραγματικά με σόκαραν.

Είδα ένα νεογέννητο που είχε ακριβώς την εικόνα που έχουν τα υποσιτισμένα βρέφη της Αιθιοπίας. Ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση, γεμάτο πληγές με πύον, γιατί το δερματάκι του άρχισε να σκάει από την ασιτία, και άπλυτο».

«Καταπέλτης» η ιατροδικαστική υπηρεσία
Καταπέλτης για τη μητέρα του άτυχου βρέφους που έχασε τη ζωή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου μετά την μεταφορά του από τη Λέρο, ήταν ο ιατροδικαστής, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης που διενήργησε, με τα λεγόμενά του πραγματικά να σοκάρουν!

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ηρακλείου, ο θάνατος του βρέφους οφείλεται σε υποσιτισμό, έλλειψη γάλακτος και νερού, γεγονός που οδήγησε στην ολική ανατροπή του οργανισμού του βρέφους, το οποίο ξεψύχησε, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή.


Ο ιατροδικαστής, διαπίστωσε επίσης ότι το βρέφος είχε ελλιπή καθαριότητα, ενώ παρά το ότι δεν έφερε κακώσεις, διαπίστωσε σημάδια από έντονα συγκάματα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 36 ημερών αγγελούδι δεν είχε τη φροντίδα που θα έπρεπε.

Λυπάμαι που στη σημερινή εποχή είναι δυνατόν να υπάρξουν θάνατοι από αμέλεια των πρώτων οφειλόμενων φροντίδων οι οποίες είναι αυτόματες τονίζει ο ιατροδικαστής Μανόλης Μιχαλοδημητράκης. Το μωρό εισήχθη στο νοσοκομείο με το βάρος του να είναι φυσιολογικό και να έχει γεννηθεί στις 39 εβδομάδες με καισαρική τομή.

Ο ιατροδικαστής συνεχίζει να είναι αυστηρός στο λόγο του τονίζοντας πως η μητέρα θα μπορούσε να αναζητήσει συμβουλές από τη διπλανή πόρτα του σπιτιού της, για το πως θα πρέπει να φροντίσει το μωρό καθώς ήταν άπειρη στην ανατροφή ενός παιδιού. Το μωρό εισήχθη με κρυοπληξία σε κωματώδη κατάσταση με τον ιατροδικαστή Μανόλη Μιχαλοδημητράκη να εκφράζει την απορία για το πως εκείνη η κοπέλα δεν μπόρεσε να θρέψει σωστά το βρέφος.

Η μητέρα σύμφωνα με το πόρισμα δεν είχε αποταθεί σε καμιά υπηρεσία της Λέρου αλλά ούτε και της Κω που και εκεί οι υπηρεσίες είναι υψηλής ποιότητας. Ο κ. Μιχαλοδημητράκης συμπληρώνοντας είχε πει ότι η αμέλεια έγινε παράλειψη και τελικά θάνατος χαρακτηρίζοντας τον θάνατο του βρέφους ως μία μορφή παιδικής κακοποίησης. Το μωρό πέθανε με θερμοκρασία σώματος 35 βαθμών Κελσίου"

Η γιαγιά του βρέφους που το άφησε η μητέρα του να πεθάνει από ασιτία ξεσπά: Ήθελε να σκοτώσει το παιδί της
«Άγγελος έγινε το εγγονάκι μου, τσάμπα πήγε. Η μάνα του ήθελε να το σκοτώσει! Και αυτό είναι ξεκάθαρο! Λίγα ήταν τα ισόβια, έπρεπε να καταδικαστεί σε δις ισόβια» δηλώνει στο protothema.gr η γιαγιά του άτυχου βρέφους από τη Λέρο, το οποίο ξεψύχησε 38 ημέρες μετά τη γέννησή του. Η οργή και ο πόνος ξεχειλίζει από τη ψυχή της γυναίκας που μεγάλωσε τέσσερα παιδιά και έγινε γιαγιά σε ηλικία μόλις 52 ετών από τον τότε 29χρονο γιο της. Όπως λέει ο λαός, «του παιδιού μου το παιδί είναι δύο φορές παιδί». Και κάθε της κουβέντα στάζει δηλητήριο για τη νύφη της. «Όταν η Μαρία γέννησε, κάθισα τέσσερις ημέρες στο μαιευτήριο. Όποτε το μωρό έκλαιγε, εγώ έτρεχα να το πάρω αγκαλιά. Ακόμη και ο πατέρας της στην κηδεία του μωρού, της είπε ότι θα την σκοτώσει. Αυτό κάτι σήμαινε», λέει χαρακτηριστικά.

Απέκρυψε ότι είχε μείνει έγκυος από άλλον άνδρα! Οι δύο νέοι γνωρίστηκαν μέσω facebook τον Αύγουστο του 2012. Έπειτα από δύο μήνες η τότε 24χρονη κοπέλα πήγε με τη βαλίτσα της στη Λέρο για να τον γνωρίσει από κοντά και από τότε έμειναν μαζί. Ο άνδρας δεν πρόσεξε ή δεν ήθελε να ρωτήσει για τη φουσκωμένη της κοιλίτσα. Έπειτα από μερικές ημέρες του είπε πως είχε μείνει έγκυος από τον ίδιο. Και ξαφνικά, μετά από τέσσερις μήνες η Μαρία γέννησε. «Ο γιος μου ήταν τότε πολύ ερωτευμένος και δεν μπορούσε να δει την αλήθεια. Ήθελε να πιστέψει ότι το παιδί είναι δικό του. Αρχές Νοεμβρίου την είδα για πρώτη φορά. Είδα μία ψιλή, εμφανίσιμη, συνεσταλμένη κοπέλα που είχε μεγάλη κοιλιά. Τότε ήταν οκτώ μηνών έγκυος. Μετά τη γέννα έδειξε ένα άλλο πρόσωπο. Έλεγε συνέχεια ψέματα. Στην πραγματικότητα έψαχνε κάποιον να τον παντρευτεί και να πάρει το παιδί της ένα επώνυμο. Για εμένα όμως πατέρας δεν είναι αυτός που σπείρει τον καρπό, αλλά αυτός που μεγαλώνει το παιδί. Και θεωρώ ότι ο γιος μου φέρθηκε πολύ αντρίκια με το να αποδεχθεί το παιδί ενός άλλου», δηλώνει στο protothema.gr η γιαγιά.

Τραγική φιγούρα στο δικαστήριο ήταν ο πατέρας του παιδιού. Όταν του έδειξαν φρικιαστικές φωτογραφίες που απαθανάτιζαν την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η υγεία του λίγο πριν πεθάνει, είπε ότι δεν γνώριζε πόσο σοβαρά ήταν. “Αδυνατώ να το πιστέψω ότι είχε δόλο, είμαι ακόμη πολύ συγχυσμένος. Κάθε εβδομάδα πάω στο νεκροταφείο για να ανάψω ένα κεράκι σε ένα παιδί που δεν ήταν δικό μου, αλλά το πόνεσα. Ακόμη θρηνώ. Θέλω να προσπαθήσω να συνεχίσω τη ζωή μου με το φορτίο που κουβαλάω και που κανείς δεν μπορεί να καταλάβει και να έρθει στη θέση μου” περιορίστηκε να δηλώσει στο protothema.gr ο πατέρας του βρέφους.

 Το μωρό βασανίστηκε μέχρι να αφήσει την τελευταία του ανάσα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να το κρατήσουν στη ζωή. Πριν ακόμη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Κρήτης, η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί δραματικά. Έπειτα από λίγες ημέρες εκείνη εξακολουθούσε να παίζει θέατρο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ξεσπώντας σε λυγμούς, αν και προτίμησε να μη δείξει το πρόσωπό της.

Η Εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης στην αγόρευση της λέγοντας ότι το παιδί ήταν για τη μόνο κατ΄ όνομα μητέρα του ένα “κακό σπυρί”. Πρόσθεσε ότι η κατηγορούμενη έλεγε συνεχώς ψέματα ακόμη και στον σύντροφό της μία ημέρα πριν γεννήσει για το ποιος ήταν ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, μόνο ενδιαφέρον της ήταν να περιηγείται στο facebook, ενώ έθιξε και το γεγονός πως δεν θήλαζε το παιδί της εφευρίσκοντας διάφορες προφάσεις, όπως ότι η ίδια είχε έλλειψη ασβεστίου ή ότι δεν είχε γάλα, ενώ ουσιαστικά το άφηνε χωρίς τροφή και φροντίδα.
 Ακόμη και μετά την κηδεία του παιδιού της δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας, δεν παραδέχθηκε ποτέ τις ευθύνες της. Υποστήριζε ότι έκανε ότι έπρεπε και συνέχισε να πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς.

Ωστόσο ούτε οι ισχυρισμοί της ούτε τα δάκρυα έπεισαν το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου που την καταδίκασε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης βάζοντας τον επίλογο σε μία πρωτοφανή υπόθεση στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά"

Από το σύνολο των δημοσιευμάτων είναι σαφές ότι κατά την απόφαση του Δικαστηρίου  μόνον η μητέρα ευθύνεται για τη ασιτία και κακοποίηση του βρέφους. Μια δίκη με ιδιαίτερο πόνο και ανύποτη ντροπή για την κοινωνία μας. Ενα παιδί που δεν είναι το μόνο που χάθηκε. Ενα παιδί για το οποίο ο πατέρας και η μητέρα του θρηνούν και ας μην ήταν "δικό τους".


Δεν υπάρχουν σχόλια: