ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Υπόθεση γαλλικών αυτοκινητοδρόμων



Προσφυγή ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του σχεδίου επανεκκίνησης των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων για παραβίαση της αρχής του ελεύθερου ανταγωνισμού

Σύμφωνα με δημοσίευμα, που αναρτήθηκε σήμερα, 8.7.2015, στη γαλλική ειδησεογραφική ιστοσελίδα bfmbusiness, πέντε ενώσεις καταναλωτών (γαλλικές και ευρωπαϊκές) προσέφυγαν ενώπιον του γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατά της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο μεταξύ της γαλλικής κυβέρνησης και των Παραχωρησιούχων των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων. Η συμφωνία αυτή, η οποία κυρώθηκε με νόμο, αφορούσε την παράταση της διάρκειας των παραχωρήσεων ως αντάλλαγμα για την πραγματοποίηση επενδύσεων και εργασιών, στο πλαίσιο του προγράμματος επανεκκίνησης των συμβάσεων παραχώρησης των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων, ύψους 3,2 δις ευρώ. 


Στο στόχαστρο της προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το πρόγραμμα επανεκκίνησης, το οποίο σύμφωνα με τους προσφεύγοντες συνιστά παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, η προσφυγή στρέφεται εναντίον της Γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 28ης Οκτωβρίου 2014, η οποία έκρινε ότι το πρόγραμμα επανεκκίνησης δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι παραχωρησιούχοι προσφέρουν υπηρεσίες δημόσιας ωφελείας, και για το λόγο αυτό τα κέρδη τους θα πρέπει «εύλογα». Επικαλούνται, σχετικά, μια έκθεση της Αρχής Ανταγωνισμού του 2014, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις για το περιθώριο κέρδους των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 20% και 24%, με το καθαρό κέρδος των επτά μεγαλύτερων παραχωρησιούχων να είναι της τάξης του 1,8 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων γαλλικών αρχών δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για την προσφυγή των καταναλωτών, διότι η συμφωνία έχει περάσει από αυστηρό νομικό έλεγχο σε εθνικό επίπεδο και αφορά μια σημαντική επένδυση 3,2 δις ευρώ στο δίκτυο των γαλλικών αυτοκινητοδρόμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: