ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Οι κυβερνητικές πράξεις και οι συνταγματολόγοι

Η θεωρία της κυβερνητικής πράξης επικράτησε!

Ο προεδρεύων του δικαστηρίου Νικ. Σακελλαρίου ανακοίνωσε από έδρας της Ολομέλειας πως το δικαστήριο  «απορρίπτει τις αιτήσεις και δέχεται τις παρεμβάσεις των προσώπων που είχαν υποβάλλει παρεμβάσεις υπέρ της απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά", είπε ο κ.Σακκελαρίου.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε οτι οι κυβερνητικής πράξεις "αναφυόμενες στη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας...δεν υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεπώς η κρινόμενη αίτηση πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη". Οι δικαστές επισημαίνουν οτι "ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος υπάγεται...στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου."

Μετά από μία εβδομάδα δηλώσεων περί της αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος και παράλληλων τοποθετήσεων υπέρ της μίας ή της άλλης θέσης (αν και αντισυνταγματικό ή δημοψήφισημα φιάσκο το δημοψήφισμα) το ζήτημα έμεινε να κριθεί στο μέλλον και όταν η όποια απάντηση θα έχει δοθεί.

Το ΣτΕ είχε την ευκαιρία του. Prince Napoleon alors!

Με την ευκαιρία να επισημάνω τις θέσεις 19 ελλήνων έγκριτων συνταγματολόγων όπως δημοσιεύθηκαν:

19 συνταγματολόγοι εξηγούν γιατί η Ελλάδα πρέπει να πει «Ναι» την Κυριακή

19 συνταγματολόγοι εξηγούν γιατί η Ελλάδα πρέπει να πει «Ναι» την Κυριακή

Με κείμενο που υπογράφουν 19 καθηγητές Συνταγματικού Δίκαιου εξηγούν πως την Κυριακή το μοναδικό ερώτημα που τίθεται είναι «εντός ή εκτός Ευρώπης» και η απάντηση πρέπει να είναι «Ναι».

Δήλωση καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου:
Την Κυριακή η ψήφος μας θα είναι υπέρ της συμμαχίας, στην οποία ανήκουμε.
Δεν διανοούμαστε να αναζητήσουμε άλλους συμμάχους.
Οποιαδήποτε σκέψη για σφάλματα δικά μας και των εταίρων μας καθώς και οποιαδήποτε ερμηνεία του ερωτήματος που τέθηκε προς τον Ελληνικό Λαό δεν κλονίζει το σαφές και απερίφραστο «Ναι» που θα ψηφίσουμε.
Παραμερίζουμε πολιτικές διαφορές και συνταγματικές ενστάσεις σε σχέση με το δημοψήφισμα.
Συμμετέχουμε για να απαντήσουμε στο ένα και μοναδικό ερώτημα: «Εντός» ή «εκτός Ευρώπης»; Η απάντησή μας είναι καθαρή: «ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».

Νίκος Αλιβιζάτος
Χαράλαμπος Ανθόπουλος
Σπύρος Βλαχόπουλος
Κωνσταντίνος Γώγος
Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Δελλής
Αικατερίνη Ηλιάδου
Ξενοφών Κοντιάδης
Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής
Γιάννης Κτιστάκης
Ιάκωβος Μαθιουδάκης
Αντώνης Μακρυδημήτρης
Σαράντης Ορφανουδάκης
Λίνα Παπαδοπούλου
Τζένη Πρεβεδούρου
Φίλιππος Σπυρόπουλος
Γιάννης Τασόπουλος
Σταύρος Τσακυράκης
Χάρης Τσιλιώτης

Πηγή: 19 συνταγματολόγοι εξηγούν γιατί η Ελλάδα πρέπει να πει «Ναι» την Κυριακή | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/214995/19-syntagmatologoi-exigoyn-giati-i-ellada-prepei-na-pei-nai-tin-kyriaki#ixzz3ews9X5yS

τ

Δεν υπάρχουν σχόλια: