ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Η ΟΛΟΜΈΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΠΟΛΔ



- 19/7/2015
Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της στις 17/7/2015 η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικ. Συλλόγων Ελλάδας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συνεδρίασε εκτάκτως στα γραφεία του ΔΣΑ, την Παρασκευή 17/7/2015, ενόψει της επικείμενης εσπευσμένης κατάθεσης και ψήφισης από τη Βουλή, ενός σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ως προαπαιτούμενου για την έναρξη διαπραγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας με τον Eυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Η Ολομέλεια ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας κ. Βασ. Αλεξανδρή για την επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης
Ν. Παρασκευόπουλο ζητώντας επίσημη πληροφόρηση για το σχέδιο του Κώδικα που πρόκειται να κατατεθεί καθώς και για την απάντηση του υπουργού.
Ο Υπουργός δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες του δικηγορικού σώματος, ότι η προσφάτως συγκροτηθείσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή συνεχίζει το έργο της και ότι γίνεται προσπάθεια να συντεθούν άμεσα συγκεκριμένες επίμαχες διατάξεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ομαλή εναρμόνιση με τις αρχές του δικονομικού μας συστήματος. Επίσης ανέφερε ότι παρακολουθεί προσωπικά τις σχετικές εργασίες και ελπίζει σύντομα να είναι σε θέση να παρουσιάσει το τελικό προϊόν των εργασιών.
Η Ολομέλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες κρίσιμες στιγμές που βιώνει η κοινωνία, την ανωτέρω δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και το γεγονός ότι ακόμη παραμένει αναπάντητο το ερώτημα επί του περιεχομένου του επικείμενου νομοσχεδίου αποφάσισε:

Α. να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους δικηγόρους-μέλη της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής
Β. Να εξουσιοδοτήσει την Συντονιστική Επιτροπή να συγκληθεί, ευθύς αμέσως μόλις γνωστοποιηθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προκειμένου να το αξιολογήσει.
Το δικηγορικό σώμα εκφράζει για μια ακόμη φορά την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή του, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, τον παρελθόντα Νοέμβριο. Την αντίθεση αυτή των δικηγόρων κατέδειξε άλλωστε και το πανελλαδικό δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014, όπου το 93% των συμμετεχόντων απέρριψε τις διατάξεις του, θεωρώντας ότι παραβιάζουν τις αρχές της δίκαιης δίκης καθώς και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.
Η Ολομέλεια καλεί την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αφουγκραστούν την ομόθυμη θέση του νομικού κόσμου της χώρας και να υιοθετήσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες κατέληξε η πρόσφατη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή(Κράνη) και συνέπραξε με εκπροσώπησή του, το δικηγορικό σώμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: