ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Μάθαν ότι πηδιόμαστε πλακώσανε και οι γύφτοι

Μετά το μέγα πλήθος των συνταγματολόγων που ανέκαμψαν δυναμικότεροι για να αποφανθούν μεταξύ άλλων για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος που προκηρύχθηκε, μετά την ήδη υποβληθείσα αίτηση ακυρώσεως κατά της προκήρυξης του δημοψηφίσματος στο ΣτΕ ήρθε το Συμβούλιο της Ευρώπης να μας εξηγήσει και αυτό για τα διεθνή στανταρ δημοψηφισμάτων
ειδικότερα και κατά τις σημερινές ειδήσεις
«ΣΥΝΤΟΜΗ Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ, ΑΣΑΦΕΣ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ»

Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ το ελληνικό δημοψήφισμα


Δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα το ελληνικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή στάνταρ το ελληνικό δημοψήφισμα
Σύμφωνα με τον Thorbjorn Jagland, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης που είναι το κορυφαίο ευρωπαϊκό όργανο για τα νομικά πρότυπα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν το ελληνικό δημοψήφισμα διεξαχθεί με τις παρούσες συνθήκες, τότε δεν πληροί τα διεθνή στάνταρ.
Όπως δήλωσε ο γγ στο Associated Press, τα διεθνή στάνταρ υπαγορεύουν να μεσολαβεί διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων από την ανακοίνωση μέχρι την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για συζήτηση. Το ερώτημα που θα τεθεί στο λαό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ενώ απαιτείται και η παρουσία διεθνών παρατηρητών που θα επιβλέπουν την διαδικασία.
«Το ελληνικό δημοψήφισμα διεξάγεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που από μόνο του αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Επίσης (πρόβλημα συνιστά) το γεγονός ότι τα ερωτήματα που τίθενται στον λαό…δεν είναι πολύ σαφή» δήλωσε ο Jagland. 

Ο ευπαρουσίαστος ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης έβαλε φωτιά στο τουίτερ (ας με συμπαθά ο Τουίτυ)  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την mainstream πληροφόρηση. Βόμβα από το Συμβούλιο της Ευρώπης μας λέει η Ημερησία! άκυρο το δημοψήφισμα.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο Thorbjorn Jagland για τα διεθνή πρότυπα δημοψηφισμάτων. Η έννοια δεν συναντάται ευρέως στη βιβλιογραφία αλλά ούτε και στο "επιστημονικά έγκυρο" ή πλέον έγκυρο google. Σε θεωρητικό επίπεδο συνάντησα αναφορά για το θέμα σε σχέση με το Μαυροβούνιο στο έργο    Sovereignty Referendums in International and Constitutional Law του /της  İlker Gökhan Sen με αναφορά στο έγγραφο 343/2005 του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η όλη προσέγγιση βασίζεται σε αναφορά σε συνταγματικό επίπεδο στη θέση ότι η νομοθεσία για το δημοψήφισμα της χώρας θα γίνει σύμφωνα με τα αναγνωρισμένα δημοκρατικά πρότυπα. H παραπεμπόμενη βιβλιογραφία αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας (OSCE) .Με έρευνα θα οδηγηθούμε στον αναγκαίο κατατοπιστικό σύνδεσμο http://www.osce.org/gsearch?qr=referendum%20standards και την κατάλληλη πληροφόρηση. Μέρος του σχετικού θεσμού και το ειδικό γραφείο ΟDIHR http://www.osce.org/odihr.

Ερευνώντας στα αγγλικά βρήκα ένα δημοσιογραφικό δημοσίευμα για την Κριμαία που αναφέρεται σε παρατητητές και όχι σε θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Βρήκα επίσης σημείωμα παρατηρητών για την Αίγυπτο της οργάνωσης Democracy International. Αλλά με την Αίγυπτο ασχολήθηκε και η Διεθνής Αμνηστία.

Αντιθέτως το Συμβούλιο της Ευρώπης έκρινε σύμφωνο με τα διεθνή standards δημοψήφισμα στα Σκόπια το 2004 και μάλιστα ειδικότερα στα "OSCE and Council of Europe standards for democratic electoral processes".

Η σχετική έρευνα με γέμισε αγωνία. Θυμήθηκα το γνωστό ρητό "Μάθαν ότι πηδιόμαστε πλακώσανε και οι γύφτοι".
Ενα δημοψήφισμα που γίνεται ανέκδοτο όπως αυτό με τις γιαγιάδες, που προκαλεί τρόμο ούτως ή άλλως στους ηγέτες της Ευρώπης λες και από αυτό εξαρτάται το μέλλον τους, που αναδεικνύει την ερασιτεχνική μας προσπάθεια σε διεθνές διακύβευμα, ένα προφανώς προβληματικό ερώτημα και ένα προφανώς προβληματικό δημοψήφισμα κατά τα εγχώρια κείμενα και συντάγματα τι χρειάζεται τάχα όλους αυτούς τους ενάντιους συμμάχους? Επαυσε η χώρα μας να είναι δημοκρατική από μόνη της? και αν έτσι πιστεύουν κάποιοι τι θα γίνει σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει αποτέλεσμα σύμφωνο με τις προσδοκίες τους?

Μια μεγάλη δοκιμασία είναι αυτή η περίοδος για την οικονομία, την πολιτική, τους θεσμούς εγχώριους και διεθνείς.
Μια δοκιμασία για τα πρόσωπα και τις αξίες που υποστηρίζουν.
Μέχρι σήμερα κανείς δεν στήριξε τους φόβους των πολιτών ούτε οικονομολόγος ούτε νομικός ούτε πολιτικός για το τι μέλλει γενέσθαι στην γωνιά αυτή του κόσμου. Κανείς δεν απώθησε το φόβο. Ολοι βάλουν εναντίον όλων και όλοι κινδυνολογούν ασύστολα. 
Ας είναι λοιπόν η τραπεζική αργία που δεν αμφισβητείται από κανέναν (ενώ θα έπρεπε), ο δανειακός κίνδυνος που δεν αμφισβητείται από κανέναν, ενώ θα όφειλε αφού το δάνειο είναι σύμβαση όπως κάθε δάνειο, ας είναι όλα τούτα να οδηγήσουν σε έλεγχο των πολιτειακών μας θεσμών ως ανεπαρκών. Αλλωστε το λένε όλοι: κάθε πικραμένος συνταγματολόγος, κάθε πολίτης, κάθε πολιτικός...
Στο όνομα τις αξιοπρέπειας λοιπόν και της δημοκρατίας ας συνεχίσουμε να πηδιόμαστε καθώς οι γύφτοι που πλακώσανε το απολάμβανουν με την ψυχή τους. 
Δεν φαντάζομαι και πολλοί επαϊοντες να διαβάζουν τις γραμμές αυτές ώστε να θεωρήσουν ότι η συγκεκριμένη παροιμία δεν μεταφράζεται επαρκώς. Αρκεί που μάθαμε οτι τα διεθνή πρότυπα δημοψηφισμάτων μας έχουν ξεπεράσει.Και φυσικά για την εδραίωσή τους έχουν εργασθεί πολλά ινστιτούτα συνταγματικού δικαίου των ελληνικών συμπεριλαμβανομένωn.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: