ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ- Η ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

 

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗς ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΕ ΡΗΤΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Νομοθετική Διαδικασία

Η νομοθετική πρωτοβουλία ασκείται είτε από την Κυβέρνηση (με νομοσχέδια) είτε από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων (με προτάσεις νόμων).
Οι νόμοι ψηφίζονται είτε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων είτε από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές (άρθρο 70 παρ.2 του Συντ.). Στην τελευταία περίπτωση η Ολομέλεια απλώς συζητά και ψηφίζει σε μια ενιαία συνεδρίαση το νομοσχέδιο (άρθρο 72 παρ.4 του Συντ.). Το άρθρο 72 παρ. 1 του Συντάγματος αναφέρει ποια νομοσχέδια (με βάση το περιεχόμενό τους) συζητούνται και ψηφίζονται από την Ολομέλεια (πχ. τα νομοσχέδια που οργανώνουν την προστασία ενός ατομικού δικαιώματος ή εκείνα που ερμηνεύουν αυθεντικά έναν προηγούμενο νόμο ή ο εκλογικός νόμος κλπ.). Στην Ολομέλεια, επίσης, ψηφίζονται όλοι οι νόμοι για τους οποίους το Σύνταγμα απαιτεί μιαν ειδική πλειοψηφία (πχ. η αμνηστία για πολιτικά εγκλήματα, η αναγνώριση σε διεθνείς οργανισμούς αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα κλπ.)
Τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων συνοδεύονται υποχρεωτικά από αιτιολογική έκθεση (η οποία αναλύει τους σκοπούς των προτεινόμενων ρυθμίσεων) και από το κείμενο των ισχυουσών διατάξεων που καταργούνται ή τροποποιούνται. Επίσης, το νομοσχέδιο ή η πρόταση νόμου που συνεπάγεται επιβάρυνση του προϋπολογισμού, συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οποία καθορίζει το ύψος της δαπάνης, καθώς και από έκθεση του Υπουργού Οικονομικών και του προτείνοντος Υπουργού για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθεί η δαπάνη αυτή (ή η τυχόν ελάττωση των εσόδων). Τα νομοσχέδια συνοδεύονται, επίσης, υποχρεωτικά, από έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης και από έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί της κατάθεσής τους.
Τέλος, τα νομοσχέδια αποστέλλονται στη Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία υποβάλλει έκθεση με τις παρατηρήσεις της.
Τροπολογίες ή προσθήκες σε υπό ψήφιση νομοσχέδια και προτάσεις νόμου μπορούν να υποβάλουν τόσο οι Υπουργοί όσο και οι Βουλευτές. Οι τροπολογίες αυτές πρέπει να κατατεθούν το αργότερο τρεις πλήρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου και την Παρασκευή η κατάθεση πρέπει να γίνει έως τις 13:00. Τροπολογίες που υποβάλλονται από Υπουργούς συνοδεύονται και από συνοπτική έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης.
Κάθε νομοσχέδιο παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή. Αυτή, εάν μεν πρόκειται για νομοσχέδιο αρμοδιότητας της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, το επεξεργάζεται και το παραπέμπει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Εάν το νομοσχέδιο δεν ανήκει στην ανωτέρω κατηγορία, τότε η επιτροπή το επεξεργάζεται και το ψηφίζει. Και στην περίπτωση αυτή το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια, η οποία όμως το συζητά και το ψηφίζει ενιαία, σε μία συνεδρίαση.
Κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μέχρι τη δεύτερη ανάγνωση των άρθρων κάθε ειδική μόνιμη επιτροπή μπορεί, να διατυπώνει γνώμη για θέμα ιδιαίτερης σημασίας του οικείου νομοσχεδίου ή προτάσεως, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις

Αυξήσεις στο ΦΠΑ και αλλάγές στις συντάξεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφιστεί αύριο προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο.

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις
Το πολυνομοσχέδιο έχει τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ)» και πρόκειται να το υπογράψουν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Παναγιώτης Σκουρλέτης, Νίκος παρασκευόπουλος, Γιώργος Κατρούγκαλος. Το περιεχόμενό του, όπως και η αιτιολογική έκθεση, κυκλοφόρησαν από νωρίς την Τρίτη στο διαδίκτυο και αναμένεται να είναι, με καθόλου ή κάποιες τροποποιήσεις, αυτό που θα παέι τελικά στη Βουλή.
 .
Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ 

Από καιρό τώρα είναι γνωστές οι συγκεκριμένες συνταγματικές εξελίξεις και τώρα ακόμη μία φορά επιβεβαιώνονται. Δεν είναι άγνωστα λημέρια. Κάποτε οι επενδυτές ζητούσαν συνταγματοποίηση της επένδυσης και υπαγωγή στις διατάξεις του άρθ. 107 Σ και νδ 2672.
Τώρα το Euro summit  αποκτά ρόλο εισηγητού μέτρων ευθαρσώς! 
Για να γνωριστούμε λοιπόν καλύτερα με το eurosummit ας συστηθούμε

Members

The eurozone

Representative Picture Member State In office since

Werner Faymann Faymann.jpg  Austria 2 December 2008

Charles Michel Charles Michel UNDP 2010.jpg  Belgium 11 October 2014

Nicos Anastasiades Nicos Anastasiades at EPP HQ.jpg  Cyprus 28 February 2013

Taavi Rõivas RE Taavi Rõivas.jpg  Estonia 26 March 2014

Juha Sipilä Juha Sipilä 18-4-2015.JPG  Finland 29 May 2015

François Hollande François Hollande headshot.jpg  France 15 May 2012

Angela Merkel Angela Merkel (2008) (cropped).jpg  Germany 22 November 2005

Alexis Tsipras Alexis Tsipras 2013.jpg  Greece 26 January 2015

Enda Kenny EndaKenny.jpg  Ireland 9 March 2011

Matteo Renzi Matteo Renzi crop new.png  Italy 22 February 2014

Laimdota Straujuma Laimdota Straujuma 2014.jpg  Latvia 22 February 2014

Dalia Grybauskaitė Dalia Grybauskaitė 2010-03-11.jpg  Lithuania 12 July 2009

Xavier Bettel Xavier Bettel Royal Wedding 2012 cropped.jpg  Luxembourg 4 December 2013

Joseph Muscat Joseph Muscat.jpg  Malta 11 March 2013

Mark Rutte Rutte.jpg  Netherlands 14 October 2010

Pedro Passos Coelho Pedro Passos Coelho 1.jpg  Portugal 21 June 2011

Robert Fico Robert Fico (2008)a.jpg  Slovakia 4 April 2012

Miro Cerar Miroslav Cerar (cropped).jpg  Slovenia 18 September 2014

Mariano Rajoy Rajoy2011.jpg  Spain 21 December 2011

Donald Tusk
Non-voting chair
Donald Tusk 2013-12-19.jpg  European Union 1 December 2014
Notes
Presidents of other EU institutions, such as the President of the European Commission and the European Central Bank President also attend. Presidents of the Euro Group and of the European Parliament may be invited and the President of the Euro Summit shall present a report to the European Parliament after each of the meetings of the Euro Summit. Heads of state or government of non-eurozone signatories to the European Fiscal Compact treaty participate, at least once a year, for those policies of the treaty that apply to them. In some summits, other leaders might attend discussions, for example the British Prime Minister attending the 2008 summit.

Δεν υπάρχουν σχόλια: