ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Διαφημιστικές πινακίδες: οδύνη για το αυτονόητο!

Ο νόμος ρητά απαγορεύει τις διαφημιστικές πινακίδες στο οδικό δίκτυο
( άρθρο 11 του ν.2696/1999 (Κ.Ο.Κ).

Οι πολίτες (δεν υπάρχει τέλος στις καταγγελίες) δηλώνουν ξεκάθαρα τις αντιρρήσεις τους στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Οι ειδικοί στο θέμα ομοφωνούν

Οι εφημερίδες το ξέρουν

Η Διοίκηση συμφωνεί (Εγκύκλιος : 34/23-5-2007) και εντέλλεται την αφαίρεση των παράνομων πινακίδων


Το ΣτΕ έχει αποφανθεί:

"Με τις αποφάσεις ΣτΕ 909-910/2007 Ότι απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδες στους δρόμους, . Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο υποχρεώνει τους δήμους να αφαιρέσουν τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, ενώ σε περίπτωση που δεν το κάνουν, καλεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να τις αφαιρέσει. Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή του δικηγόρου Αθανάσιου Τσιώκου -Πλαπούτα, ο οποίος έχασε το παιδί του στις 12 Φεβρουαρίου όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα, στη λεωφόρο Κατεχάκη. Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, οι διεθνείς συμβάσεις για την οδική κυκλοφορία και σήμανση που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας, υποχρεώνουν το ελληνικό κράτος να μην επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στους δρόμους, καθώς αποσπούν την προσοχή των οδηγών".

Το πρώτο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε:

Σε φυλάκιση 2 ετών και 2 μηνών για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάστηκε από το πρώτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Διευθύνων Σύμβουλος της διαφημιστικής Εταιρείας MASTER ΟUTDOOR A.E., Γιώργος Λιάπης. Ο κ. Λιάπης κατηγορείται για το θάνατο του Γιάννη Σταυρουλάκη στις 19 Δεκεμβρίου του 2005, όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε διαφημιστική πινακίδα στην άνοδο της Λ. Κηφισίας, στο ύψος του Ολυμπιακού Σταδίου.
Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται σε ποινικό επίπεδο εκπρόσωπος διαφημιστικής εταιρείας για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες με απόφαση του ΣτΕ από τον Απρίλιο του 2007. «Επιτέλους εφαρμόζεται ο νόμος για τις παράνομες πινακίδες, αλλά πρέπει να ξεπεραστούν και τα παράπλευρα εμπόδια», τόνισε στο ΣΚΑΪ, το μέλος του παρατηρητηρίου οδικής ασφάλειας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Βασίλης Ψαριανός.
»Για τις πινακίδες υπάρχουν προδιαγραφές αλλά δεν εφαρμόζονται με ευθύνη των δήμων», σημείωσε ο πρόεδρος Συγκοινωνιολόγων Ελλάδας, Γιάννης Χανδάνος. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν θεσμοί και στόχοι αλλά δεν υλοποιούνται με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τροχαία.
Το 2007 σημειώθηκαν 300 ατυχήματα πάνω σε διαφημιστικές πινακίδες, από τα οποία τα οκτώ ήταν θανατηφόρα.
Όπως μετέδωσε η τηλεόραση του ΣΚΑΪ είναι η πρώτη φορά που καταδικάζεται σε ποινικό επίπεδο εκπρόσωπος διαφημιστικής εταιρείας για τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες. Υπενθυμίζεται ότι οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες έχουν κριθεί παράνομες με απόφαση του ΣτΕ από τον Απρίλιο του 2007.

O Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έχει αποφανθεί .

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους συμφωνεί: (Βλ. 323/2008 γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβούλου του Κράτους)

Ακόμη και οι πολιτικοί συμφωνούν !

ΑΛΛΑ τότε γιατί πεθαίνουν τόσοι άνθρωποι?

ΑΛΛΑ τότε γιατί οι διαφημιστικές πινακίδες ανθίζουν στους δρόμους σαν ηρωϊκές ανεμώνες στο δάσος

Διαφωνεί λοιπόν κανείς?

5 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Ειναι πολλα τα λεφτα ...γι'αυτο και βλεπεις τους περισσοτερους να σιωπουν.

Unknown είπε...

Γειά σου ΠΡΕΖΑ ΤV. Δεν αμφιβάλλω καθόλου.

marianaonice είπε...

Ακριβώς αυτό που λέει η πρέζα tv ήθελα να πω κι εγώ ελένη!
Με πρόλαβε όμως!!
Το χρήμα είναι αυτό που ρυθμίζει τα πάντα σ' αυτή τη χώρα και ιδίως το χρήμα που πάει στις τσέπες των αρμοδίων!

ntala είπε...

Ε, καιρός είναι να "ρυθμίσουμε" εμείς την κατάσταση. Πάμε να κατεβάσουμε όσες πινακίδες βλέπουμε. Μπορούν να σε συλλάβουν αν κάνεις τη δουλειά που έπρεπε να είχε ήδη κάνει η αστυνομία;

PC HANDS είπε...

Μήπως να δημιουργηθεί μια ομάδα κρούσης και να καίνε τουλάχιστον όσες είναι προσβάσιμες...;

Αυτές τις μέρες όπου και αν κοιτάξεις βλέπεις τον Καραμανλέα και τον Παπανδρέα!