11 Oct συνέντευξη με έναν υποψήφιο πρόεδρο ΙΙ
Posted at 10:02h in Ο φιλοξενούμενος
Ο Βασίλης Βραχιώτης θεωρεί ότι το ζήτημα των δικηγόρων “Επείγει”. Εκανε λοιπόν το βήμα να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του ΔΣΑ στις επικείμενες εκλογές. Με χαρά μου είδα ένα συνάδελφο που γεννήθηκε το 1970 να έχει τόση αυτοπεποίθηση και κέφι, να έχει κάνει εξαιρετικές σπουδές, να εργάζεται δυναμικά εδώ και χρόνια και να μετέχει πολλών επιστημονικών συλλόγων. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά προς το παρόν είναι όμως φίλος ενός πολύ καλού μου φίλου, του Ντίνου του Ρόβλια. Ετσι στη γιορτή αυτή των δικηγόρων, όπως μου έμαθε ο πατέρας μου από τα παλιά χρόνια, μοιραζόμαστε θέσεις, ιδανικά, και απόψεις για τη δικαιοσύνη και τους δικηγόρους ανεξάρτητα σε ποιό συνδυασμό μετέχουμε. Είναι γνωστό πιά ότι θα στηρίξω τον Παναγιώτη Περάκη, αλλά εξίσου γνωστό είναι ότι και ο Περάκης και εγώ σεβόμαστε ιδιαίτερα τους άλλους συναδέλφους και θα χαρούμε με τη χαρά τους. Ιδού λοιπόν οι θέσεις του Βασίλη Βραχιώτη στις δύσκολες νομίζω ερωτήσεις που του έθεσα:
Πείτε μας με τρείς προτάσεις ποιος είστε και ποια είναι τα σχέδιά σας για τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Μάχιμος δικηγόρος, που ουδέποτε αναζήτησα, αντιθέτως πολλές φορές αρνήθηκα, οποιαδήποτε έμμισθη θέση, για το λόγο ότι είμαι λάτρης της ελεύθερης δικηγορίας.
Εκ φύσεως ενεργός πολίτης, ακριβώς γιατί δεν μου αρέσει να αποφασίζουν οι άλλοι για μένα χωρίς εμένα.
Όταν έγινα δικηγόρος, ήταν η στιγμή που πραγματοποίησα το αυτονόητο για τον εαυτό μου, διότι αν και ήμουν καλός στις θετικές επιστήμες, ουδέποτε με φαντάστηκα κάτι άλλο. Η αγάπη μου για τη δικηγορία είναι και ο μόνος λόγος που με ωθεί στην ενασχόληση με τα του Δικηγορικού Συλλόγου.
Οραματίζομαι δικηγόρους, εξέχουσες προσωπικότητες της κοινωνίας μας, ανεξάρτητους υπερασπιστές των δικαιωμάτων του πολίτη, με κύρος, βαθιά μόρφωση και προπάντων αξιοπρέπεια.
Για την επόμενη μέρα, θεωρώ ότι ως Σύλλογος οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την υπέρμετρη συρρίκνωση του πραγματικού εισοδήματος του δικηγόρου, ως αποτέλεσμα της πέρα από κάθε λογική υψηλής φορολόγησης και των εξωπραγματικών-αντισυνταγματικών ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την τεχνητή μείωση της ύλης μας. Εξίσου σημαντικά προβλήματα είναι η επί τα χείρω, σε ποιότητα και ταχύτητα, απονομή της Δικαιοσύνης και ο υπερπληθυσμός των δικηγόρων, που αναμφισβήτητα πλήττει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Με τους συνεργάτες μου έχουμε καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, προσβλέποντας σε βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες λύσεις για το σύνολο των δικηγόρων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους συναδέλφους μας.
Τα μεταπτυχιακά σήμερα εκτιμώνται ως υποχρεωτικά για τους νέους δικηγόρους. Εσείς τι μεταπτυχιακές σπουδές έχετε?
Προσωπικά, αν και έχω κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών στο Εργατικό Δίκαιο και μου απονεμήθηκε ο τίτλος του υποψήφιου διδάκτορα στη Νομική Σχολή της Αθήνας, με «κέρδισε» η μάχιμη δικηγορία και το Ποινικό Δίκαιο. Σαφέστατα οι μεταπτυχιακές σπουδές για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ενασχόλησης είναι πλεονέκτημα, πιστεύω όμως ότι ο πλέον αξιοζήλευτος μεταπτυχιακός τίτλος για κάθε νέο συνάδελφο είναι η εμπειρία που αποκτάται στις αίθουσες των δικαστηρίων, στη σύνταξη των δικογράφων και στη διαρκή παράσταση στο πλευρό του πολίτη.
Ασκείτε το επάγγελμα και σε ποιον τομέα ακριβώς?
Τις μέρες αυτές συμπληρώνω 20 χρόνια δικηγορίας, ασχολούμενος όπως προανέφερα κυρίως με το Ποινικό και κατά δεύτερο λόγο με το Εργατικό Δίκαιο. Παραταύτα, τολμώ να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια, με τους συνεργάτες μου, χειρίστηκα υποθέσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της δικηγορίας και με παραστάσεις σε Δικαστήρια όλων των βαθμίδων.
Τι ήταν αυτό που δεν θα κάνατε ποτέ κατά την άσκηση του επαγγέλματός σας?
Δεν θα έκανα ποτέ αυτό που δεν κάνω και ως άνθρωπος, δηλαδή να εξαπατήσω τον «συνομιλητή» μου είτε αυτός έχει την ιδιότητα του γνωστού ή φίλου είτε την ιδιότητα του εντολέα. Η σχέση δικηγόρου-πελάτη δε μπορεί και δεν πρέπει να έχει «ψιλά γράμματα» και δυσδιάκριτα όρια, αλλά να είναι διάφανη και ξεκάθαρη σε όλα τα επίπεδα της. Το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό ισχύει και για το συνάδελφο είτε αντίδικο είτε συνεργάτη.
Σε τι πιστεύετε ότι διαφέρει η πρότασή σας από αυτή των λοιπών υποψηφίων?
Σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου και ενημερώνομαι για τις θέσεις τους. Οφείλω όμως να τονίσω ότι το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε με το συνδυασμό «ΕΠΕΙΓΕΙ» δίνει όραμα για το μέλλον, με έμφαση στην τεκμηρίωση και στο ρεαλισμό των προτάσεων, προκειμένου να είναι εφικτές οι προτεινόμενες λύσεις. Προτάσεις και θέσεις που είναι προϊόν συλλογικής και επίπονης εργασίας, από έμπειρο και με γνώση των προβλημάτων επιτελείο το οποίο, αν και έχει καταβολές που καλύπτουν το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος, έχει το πλεονέκτημα της πλήρους ανεξαρτησίας σκέψης και δράσης χωρίς καμία απολύτως κομματική εξάρτηση ή αγκύλωση. Τα στοιχεία αυτά θεωρώ ότι έχει ανάγκη η συλλογική μας εκπροσώπηση, η οποία για αρκετά χρόνια ήταν δέσμια παλαιοκομματικών λογικών, προσωπικών φιλοδοξιών και αναποτελεσματικών δράσεων.
Τι θα λέγατε σε ένα δικηγόρο που λίγο πριν διαγράφθηκε από το ΔΣΑ μην αντέχοντας τις δαπάνες του επαγγέλματος?
Σίγουρα είναι λυπηρό και ελπίζω την επόμενη τετραετία, αν οι συνάδελφοι με τιμήσουν με την ψήφο τους, οι παράγοντες που οδήγησαν τους δικηγόρους στην ανέχεια, την έξοδο από το επάγγελμα και την περιθωριοποίηση ή τη μετανάστευση, να εκλείψουν. Έχοντας την εμπειρία, τη γνώση και παράλληλα τη διάθεση για έργα και όχι λόγια, πιστεύω ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση.
Τι θα συμβουλεύατε ένα νέο δικηγόρο?
Η δικηγορία είναι τρόπος ζωής. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, να αφιερώνεις χρόνο στο διάβασμα και την ενημέρωση, να μη διστάζεις να ρωτάς και, κυρίως, να είσαι συνεπής και ειλικρινής με τον εντολέα ή το συνεργάτη σου. Σαφέστατα, απαιτείται θάρρος στην έκφραση της γνώμης, αλλά και επίγνωση της βαρύτητας του λειτουργήματος που υπηρετούμε. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν έναν δικηγόρο να ξεχωρίζει και να καταξιώνεται επαγγελματικά. Τέλος, θα πρότεινα στους νέους να μην αφήσουν, σε αυτές τις εκλογές, άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
- Γιατί πιστεύετε ότι κατεβαίνουν στις εκλογές αυτές τόσα πολλά ψηφοδέλτια?
Σημεία των καιρών. Το σίγουρο είναι ότι δεν αντιπροσωπεύουμε όλοι και δεν προτείνουμε όλοι τα ίδια πράγματα. Δεν έχουμε όλοι την ίδια γνώση και εμπειρία, δεν προτάσσουμε όλοι το συλλογικό συμφέρον, δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τις παθογένειες του παρελθόντος και τις παλαιοσυνδικαλιστικές αντιλήψεις, είμαστε άξιοι της τύχης μας
Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη αποχή στις εκλογές του ΔΣΑ από τους δικηγόρους?
Στους δικηγόρους κυριαρχεί η απογοήτευση. Τα τελευταία χρόνια, οι όποιες προσδοκίες διαψεύστηκαν. Ο Δ.Σ.Α. απώλεσε τον θεσμικό βηματισμό του, η λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου απαξιώθηκε, με αποκορύφωμα τις πολύμηνες αναποτελεσματικές αποχές μας. Οι αγώνες δόθηκαν με λάθος τρόπο και σε λάθος «γήπεδο», όπως πολλές φορές είχα επισημάνει στο ΔΣ. ΕΠΕΙΓΕΙ ο Σύλλογος να αποτελέσει την ομπρέλα προστασίας των δικηγόρων και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του. ΕΠΕΙΓΕΙ οι συνάδελφοι να ορθώσουν το ανάστημά τους συμμετέχοντας στις εκλογές και να επιλέξουν τον καταλληλότερο.
Ποια είναι η άποψή σας για τις εισπρακτικές δικηγορικές εταιρίες ?
Στην Ελλάδα είσαι ή δεν είσαι ότι δηλώνεις. Συνεπώς, στην ερώτηση αυτή, η απάντηση είναι ότι οι δικηγορικές εταιρίες θα πρέπει να λειτουργούν ως δικηγορικές και οι εισπρακτικές, ως εισπρακτικές και να κρίνονται αναλόγως. Η νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται και να διασφαλίζει το καλύτερο για τον πολίτη. Όπου αυτό δε συμβαίνει δημιουργούνται προβλήματα. Δεν πρέπει να συγχέονται οι δικηγορικές εταιρίες με τις εισπρακτικές.
Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας όνειρο αν εκλεγείτε πρόεδρος του ΔΣΑ?
Ο Έλληνας δικηγόρος να αποκτήσει τη δύναμη και το κύρος που του αρμόζει. Ο Δ.Σ.Α. να γίνει οδηγός των εξελίξεων προς όφελος των δικηγόρων και των πολιτών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, οι δικηγόροι δίνουν αγώνα επιβίωσης. Αποτελεί στοίχημα ζωής να επιστρέψει στους δικηγόρους το χαμόγελο.
Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω που μου προσφέρατε την ευκαιρία και το βήμα να μοιραστώ, με εσάς και τους αναγνώστες σας, τις σκέψεις μου.
Βασίλη Βραχιώτη σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και προσωπικά η εκλογική αυτή διαδικασία να μου προσφέρει ένα νέο φίλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου