ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Οταν τα αυτονόητα κλονίζονται

Πρόσφατη είδηση που αφορά στο Facebook
Το Facebook ανακοίνωσε ότι οι χρήστες του είναι σε θέση να επιλέξουν κάποιο άλλο φύλο (custom), αν έβρισκαν περιοριστικούς και μη αντιπροσωπευτικούς τους χαρακτηρισμούς άντρας και γυναίκα.
Οι χρήστες μπορούν να δοκιμάσουν την προσαρμοσμένη επιλογή για το φύλο, με σχεδόν 50 αναγνωρισμένους –από διάφορες οργανώσεις- όρους για να προσδιορίσουν αυτό που τους ταιριάζει περισσότερο ενώ στη διάθεση τους υπάρχουν τρεις επιλογές αντωνυμίας, Male (him), Female (her) και Neutral (them). Τώρα υπάρχουν πολλές περισσότερες επιλογές για τους χρήστες του Facebook για να περιγράψουν το φύλο τους και τον εαυτό τους, ανάμεσα στις οποίες είναι οι bigender, intersex, trans, genderqueer κ.ά.

Πολύ σημαντικό είναι ότι όσοι επιλέξουν το “προσαρμοσμένο” φύλο, θα μπορούν να έχουν τον έλεγχο σχετικά με το ποιος το βλέπει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους που δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε όλους, αλλά θέλουν να έχουν τον έλεγχο για το ποιος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει.
 Μερικές από τις επιλογές που θα είναι διαθέσιμες αμέσως στα μέλη από τις ΗΠΑ είναι:


  1. Agender
  2. Androgyne
  3. Androgynous
  4. Bigender
  5. Cis
  6. Cis Female
  7. Cis Male
  8. Cisgender
  9. Cisgender Female
  10. Cisgender Male
  11. Gender Fluid
  12. Gender Variant
  13. Genderqueer
  14. Intersex
  15. Male to Female
  16. Neither
  17. Neutrois
  18. Other
  19. Pangender
  20. Trans
  21. Trans Female
  22. Trans Male
  23. Transgender Person
  24. Transmasculine
  25. Two-spirit
 Ανάλογες επιλογές αναμένεται να δοθούν διεθνώς, μετά από συζήτηση για τους όρους με μέλη των κατά τόπους ομοφυλοφιλικών και τρανσέξουαλ κοινοτήτων, όπως έγινε και στις ΗΠΑ. Τα μέλη του κοινωνικού δικτύου που φτάνουν το 1,23 δισεκατομμύρια ενεργά μέλη κάθε μήνα μπορούν να διατηρούν μυστικό τον σεξουαλικό τους προσδιορισμό (όπως συμβαίνει και σήμερα). Η δυνατότητα επιλογών στο "gender" του προφίλ κάθε χρήστη του Facebook αποτελούσε πάγιο αίτημα ετών από μέλη, αναφέρει το Associated Press.

Αραγε τούτο θα ισχύσει και στο δίκαιο αργά ή γρήγορα? και ποιές οι συνέπειες ως προς το θέμα?
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: