ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Αριστοφάνους Ελληνικό.

Η ανώνυμη εταιρία Ελληνικό ΑΕ μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν όπως και όλη η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του παλαιού ακινήτου του αεροδρομίου.
Ασκηση υπομονής και νομικής φαντασίας και αυτή η διαδικασία ξεκίνησε με τη βεβαιότητα της "διακρατικής" που θα συνάψουν οι Καταριανοί που ήταν τότε της μόδας και κατέληψε σε πονεμένες συσκέψεις της Lamda Development για λύσεις μετά το κάζο του Mall που πάντως ήταν αναμενόμενο.
Οι άδειες στο προσκήνειο, οι τράπεζες και η έλλειψη χρημάτων στο προσκήνιο, εμείς οι νομικοί θέματα θα έχουμε να μελετάμε.
Η επιφάνεια έχει πλέον θεσμοθετηθεί όπως και η απαλλαγή από τις ευθύνες των μελών του ΤΑΙΠΕΔ.
Πρόσφατα μάθαμε οτι εγκρίθηκε το νέο σχέδιο συμβάσεως πώλησης μετοχών από το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενόψει του να δοθούν προσφορές από τους εναπομείναντες διαγωνιζόμενους.
Ετσι κατά τις τελευταίες πληροφορίες της Ναυτεμπορικής:
"Τo τελικό σχέδιο της σύμβασης πώλησης μετοχών για την αξιοποίηση της Ελληνικόν Α.Ε. ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, προκειμένου να καταθέσουν, με προθεσμία έως τα τέλη Φεβρουαρίου, τις δεσμευτικές προσφορές τους για την έκταση του Ελληνικού".
Παράλληλα νέες διατάξεις νόμων εισηγούνται στη Βουλή από την Κυβέρνηση για το διαγωνισμό αυτό που είναι πηγή έμπνευσης σημαντικών νομοθετικών πρωτοβουλιών στη διαδρομή του.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες με τροπολογία που κατατίθεται και ψηφίζεται το Ελληνικό Δημόσιο θα συμβάλλεται και αυτό για να αναλάβει τις ευθύνες των οργάνων του και συμβατικά.... Ειδικότερα:

 Παρέχεται η δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά από γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων επί συμβάσεων που είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, να συνυπογράφει, με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων για τους όρους αυτών με τους οποίους το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει ευθύνη προς αξιοποίηση για πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του, όπως ορίζονται στην εκάστοτε σύμβαση.
 
Είναι φανερό ότι μετά το ΜΑΛΛ και την ΣτΕ 376/2014 της Ολομέλειας το ρίσκο για νομοθετικές διατάξεις ανώφελες έγιναν για τους διαγωνιζόμενους που δοκίμασαν τη χάρη τους επίφοβες. Ομως και οι ΠΥΣ θα είναι πηγή πολλών αιτήσεων ακυρώσεως.
Εκτός αυτού κανείς δεν σκέφθηκε το σκέλος των ενισχύσεων που δίδονται με τον τρόπο αυτό. Μα αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο φάνηκε να ανησυχεί για κάποια ζητήματα δεν ανησύχησαν ήδη οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ και το ίδιο αυτοπροσώπως?
Θα μου πείτε υπογραφές να μπαίνουν και έργα ποιός νοιάζεται αν θα γίνουν ποτέ! Εμείς όμως ως νομικοί παρακολουθούμε τα της δουλειάς μας και τα της επικαιρότητας.
Δημοσίευμα των Υποδομών έγραφε πρόσφατα επισημαίνοντας την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού ότι:
"Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αλλάζει τους όρους στην αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Ο προτιμητέος επενδυτής, όταν αυτός υπάρξει, θα μπορεί να καταβάλει το αρχικό τίμημα για την παραχώρηση της έκτασης σε βάθος δεκαετίας, αντί εφάπαξ όπως ίσχυε αρχικά.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ο προτιμητέος επενδυτής θα μπορεί να διαλέξει την αποπληρωμή του αρχικού τιμήματος για το Ελληνικό, είτε εφάπαξ στο 100%, είτε να προκαταβάλει το 25% του τιμήματος και το υπόλοιπο 75% σε 10 ετήσιες δόσεις. Στη δεύτερη περίπτωση ο προτιμητέος επενδυτής θα συνυποβάλει εγγυητικές επιστολές που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού στις δέκα ισόποσες δόσεις.
 
Η διαδικασία αυτή επελέγη καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη του Ταμείου, δεν θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να δεσμεύσει τον προτιμητέο επενδυτή με μια μεγάλη εκταμίευση, πριν ακόμη αυτός εισέλθει με τις μπουλντόζες στο Ελληνικό και ξεκινήσει την ανάπτυξη του έργου. «Οι επενδυτές πρέπει να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά για την ανάπτυξη του έργου και οποιαδήποτε μεγάλη αρχική εκταμίευση καθιστά την επένδυση μη ελκυστική», παρατηρούσε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος σημείωνε ότι οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια επιπλέον επιλογή, ενώ αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι η αξιολόγηση του προσφερόμενου τιμήματος θα γίνει με όρους παρούσας αξίας.
 
Από τη διαδικασία αυτή το Ταμείο προσβλέπει στην είσπραξη λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσες αξίες. Τα στελέχη του Ταμείου κρατούν κλειστά χαρτιά για το επιδιωκόμενο αρχικό τίμημα, αλλά εκτιμάται ότι δεν μπορεί να είναι 100 εκατ. ευρώ το αρχικό τίμημα, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από ιαπωνικό επενδυτικό οίκο. Ισως η προκαταβολή του 25% να είναι πιο κοντά στο νούμερο αυτό. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο, πέραν του αρχικού προσφερόμενου τιμήματος, θα λαμβάνει και έσοδα 30% επί των κερδών που θα αρχίσει να εμφανίζει από κάποιο χρονικό σημείο και μετά ο επενδυτής στο Ελληνικό.
 
Από την προαναφερόμενη διαδικασία αλλαγής των όρων του διαγωνισμού που έλαβε χώρα κατά την προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στο ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται ότι το Ταμείο ακόμη δεν έχει έτοιμο το κείμενο της σύμβασης επί του οποίου οι επενδυτές θα υποβάλλουν την οικονομική τους προσφορά. Σημειώνεται ότι η υποβολή αυτή έχει προγραμματιστεί -μετά από δύο συνεχείς αναβολές- για τις 29 Νοεμβρίου 2013. Ωστόσο και η προθεσμία αυτή θεωρείται απίθανο να ισχύσει, καθώς, πριν λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις οι υποψήφιοι επενδυτές, θα πρέπει να αποφασίσουν σχετικά οι τράπεζες που θα τους χρηματοδοτήσουν. «Από τη στιγμή που θα υπάρξει το τελικό κείμενο της σύμβασης, οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου ένα μήνα για να μελετήσουν το κείμενο της τελικής σύμβασης», παρατηρούσε στέλεχος κοντά στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. «Σαν συνέπεια», πρόσθεσε, «μια υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος δεν θεωρείται πιθανή πριν από το τέλος του έτους». Και τα στελέχη του Ταμείου είναι διατεθειμένα να δώσουν και αυτή την παράταση, καθώς, όπως σημειώνουν, «λίγες εβδομάδες καθυστέρησης ακόμη αξίζει να δοθούν σε ένα έργο που θα απαιτήσει 15 χρόνια υλοποίησης»"
 
Σήμερα λοιπόν το Ελληνικό ως πακέτο μετοχών βαίνει προς πώληση σε ποσοστό 100% που θεωρήθηκε ότι είναι πλειοψηφικό (προφανώς η μειοψηφία είναι το 0) και με βαρύτατες ενισχύσεις. Εκκρεμείς δίκες ούτως ή άλλως θίγουν σειρά ζητημάτων. Αλλες δίκες θα έρθουν αφού οι ΠΥΣ προσβάλλονται. Και όλο αυτό με άλλους όρους διαγωνισμού. Πιό απλά χαρά στους ενιστάμενους.
Βλέπω το ΚΑΤΑΡ να έρχεται πάλι διαμαρτυρόμενο για τις τροποποιήσεις της διαδικασίας που αν τις ήξερε να είχε συνεχίσει. Βλέπω πολλούς να στέκουν απέναντι στους διαγωνιζόμενους που απέμειναν και προσδοκούν μια συμφωνία που θα τους προσφέρει ΜΟΝΟΝ διαιτησίες με αποζημιωτικά αιτήματα για την αδυναμία αδειοδότησης η οποία θα είναι και η αίρεση για την εκταμίευση έστω και ενός ευρώ. 
Δηλαδή και χρήμα δεν θα μπει και χρήμα θα δοθεί αν υπάρχει φυσικά από το Δημόσιο για κάτι που εξαρχής ξέραμε ότι δεν είναι εφικτό και το "επιφανίσαμε". Δεν ξέρω τι σκέπτεται η Τρόικα για το θέμα και αν δύναται με το φράγκικο μυαλό της να καταλάβει τα ελληνικά δρώμενα αριστοφάνειας λογικής.
Δεν ξέρω τι λένε οι δήμαρχοι προεκλογικά και τι λένε οι Συριζαίοι.
Πάντως οι ΠΥΣ φανερώνουν ότι τους αποφεύγουμε και τη Βουλή και τους Συριζαίους της. 
Καλή διασκέδαση στους νομικούς! Καμία διασκέδαση όμως για τους φορολογούμενους και όσους θα πληρώσουν το λογαριασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: