ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του Ποινικού Εισαγγελέα Συνδιαλλαγής



- 13/2/2014
 Την καθιέρωση του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να συμφωνεί με τον κατηγορούμενο το ύψος της ποινής χωρίς η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο θα προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία έχει αναλάβει την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κακουργήματα τα οποία τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη, ενώ από τους κανόνες της συνδιαλλαγής θα εξαιρούνται αδικήματα με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.
Η ποινή που θα συμφωνείται μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη ελαφρυντικά, όπως για παράδειγμα αυτό του προτέρου εντίμου βίου.
Η δεύτερη καινοτόμα πρόταση της Επιτροπής αφορά την κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα. Τις υποθέσεις θα χειρίζονται πλέον Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων. Από τον κανόνα αυτό θα εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου. Σε άλλη διάταξη του νέου Κώδικα, τα πλημμελήματα θα δικάζονται από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία. Η αρμόδια Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή πουολοκλήρωσε την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ακολούθησε τα βήματα προηγμένων ποινικών δικαστικών συστημάτων άλλων χωρών όπως της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. (newsbeast.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: