ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Οι υποψήφιοι για τις εκλογές των δικηγόρων Οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι και 13 συνδυασμοί θα κατεβούν τελικά στις εκλογές για τη νέα διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που θα διεξαχθούν στις 23 και 24 Φεβρουαρίου (με την προοπτική και επαναληπτικής εκλογής για την προεδρία στις 2 και 4 Μαρτίου).


Το αξίωμα του προέδρου ΔΣΑ θα διεκδικήσουν ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος, ο γνωστός ποινικολόγος Β. Αλεξανδρής, οι ήδη σύμβουλοι ΔΣΑ Π. Γαλετσέλλης, Π. Περάκης. Α. Βρεττός και οι δικηγόροι Β. Παπαστεργίου, Π. Παριανός, Γ. Μαραγκός.

Οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές που έγιναν στον Κώδικα Δικηγόρων οδήγησαν σε συρρίκνωση του αριθμού των υποψηφίων προέδρων, αφού για να εκλεγεί κάποιος στο νέο 25μελές ΔΣ χρειάζεται να εξασφαλίσει το 6% των έγκυρων ψηφοδελτίων στον α' γύρο των εκλογών. Αυτό είχε ως συνέπεια να μειωθούν (σε σύγκριση με τις εκλογές του 2011) οι υποψήφιοι για την προεδρία από 12 σε 8 και οι υποψήφιοι συνδυασμοί από 14 σε 13, κάποιοι από τους οποίους θα δηλώσουν ουσιαστικά συνεργασία για τη στήριξη κοινού υποψήφιου προέδρου (συνολικά κατεβαίνουν 280 υποψήφιοι σύμβουλοι ΔΣΑ).

Ο σημερινός πρόεδρος Ι. Αδαμόπουλος θα είναι επικεφαλής της «Κοινωνίας Δικηγόρων» όπου συμμετέχουν η αντιπρόεδρος Ιω. Καλαντζάκου, οι σύμβουλοι Ν. Κουτκιάς, Φ. Κώτσης, Αθ. Παυλόπουλος, Αν. Τζουμάνης, Αικ. Φραγκάκη κ.ά.
Ο Β. Αλεξανδρής κατεβαίνει διεκδικώντας την προεδρία χωρίς συνδυασμό υποψήφιων συμβούλων, έχοντας ωστόσο δεδομένη τη στήριξη στο πρόσωπό του, τουλάχιστον από τρεις συνδυασμούς που κατεβαίνουν χωρίς να έχουν δηλώσει υποψήφιο πρόεδρο και στους οποίους συμμετέχουν γνωστοί συνδικαλιστές όπως οι Δ. Βερβεσός, Θ. Καμενόπουλος, Χ. Τσαγκλή, Γ. Μπουλούκος κ.λπ. προερχόμενοι από διαφορετικούς χώρους.
Από την ευρύτερη δεξαμενή των προοδευτικών δυνάμεων και όχι μόνο θα επιχειρήσουν να αντλήσουν ψήφους οι Π. Γαλετσέλλης («Δημοκρατική Συμπαράταξη Δικηγόρων»), Π. Περάκης («Ανεξάρτητη Πρόταση»), Α. Βρεττός («Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» - πρόσκειται στο ΚΚΕ), Β. Παπαστεργίου («Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας», που φέρεται να έχει προσβάσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ), Π. Παριανός («Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας), Γ. Μαραγκός («Αυτόνομοι Μαχόμενοι Δικηγόροι» συμμετέχει η σύμβουλος Ελ. Χριστοδούλου).

Υποψήφιοι χωρίς πρόεδρο είναι οι συνδυασμοί «Ενιαίο ψηφοδέλτιο - ERGA OMNES - Ωρα Ευθύνης - Δικηγορική Ανανέωση» (με τους συμβούλους Δ. Βερβεσό, Θ. Καμενόπουλο, Χ. Τσαγκλή, Γ. Μπουλούκο), «Ενωμένοι Δικηγόροι» (με τον σύμβουλο Β. Βραχιώτη κ.ά.), «Σύγχρονη Δικηγορία στην πράξη» (επικεφαλής η Χ. Κουντούρη), πολλά μέλη των οποίων στηρίζουν για πρόεδρο τον Β. Αλεξανδρή. Επίσης υποψήφιοι χωρίς πρόεδρο είναι οι συνδυασμοί «Νέα Γενιά Δικηγόρων», «Μέτωπο Δικηγορικής Αντίστασης» (κατεβάζουν από 14 υποψηφίους) και «Θέμιδος Μέτωπο» (12 υποψήφιοι).
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ (από το Εθνος)

 Με το νέο Κώδικα Δικηγόρων οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 6% των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ οι 280 υποψήφιοι σύμβουλοι για να εκλεγούν πρέπει να συγκεντρώσουν το 4,25% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Και φυσικά καμία γυναίκα υποψήφια για πρόεδρος....

Δεν υπάρχουν σχόλια: