- 11/2/2014
Με αιχμές κατά της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας συνόδευσε την ομιλία του από το βήμα της γενικής συνέλευσης των διοικητικών δικαστών ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ.Ρίζος, τονίζοντας πως «μέρα με τη μέρα η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους».
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος Ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός μίλησε για πολυεπίπεδη και βίαιη επίδραση της κρίσης σε βάρος της διοικητικής δικαιοσύνης, στην οποία επιχειρεί η Πολιτεία να μεταβιβάσει τις ευθύνες της, ενώ απέδωσε τα πραγματικά αίτια καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης όχι στους δικαστές, αλλά στη δράση της διοίκησης και της νομοθετικής εξουσίας.
Οπως εξήγησε, το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες, αλλά και η ακατάσχετη πολυνομία δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου επανέλαβε ότι ήταν άδικες οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δικαστών και δεσμεύτηκε για «την αποκατάσταση των ασυμμετριών». Οπως είπε «δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας» και η Πολιτεία «οφείλει να σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου», που δικαίωσε τους δικαστικούς.
«Σχεδόν κωμικό» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη το επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού των διοικητικών δικαστηρίων. Τη στιγμή που όλοι και όλα κινούνται μέσω δορυφόρων, είπε, «οι δονήσεις αυτού του τεχνολογικού κύματος δεν έχουν φτάσει ακόμη στα αρχαϊκά γραφεία των δικαστηρίων μας, τα εξοπλισμένα με τις μεταλλικές ντουλάπες και τους πεπαλαιωμένους υπολογιστές που συχνά-πυκνά δεν λειτουργούν, τα οργανικά κενά δικαστών που υπερβαίνουν τους 100 και η αναλογία ενός γραμματέως για έξι δικαστές».
Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια φθάνουν τις 399.000, από τις οποίες οι 98.000 είναι φορολογικές. Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν ύστερα από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές δικάζονται ύστερα από πέντε χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου