ΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

NOMIKΑ ΝΕΑ LAW BLOG

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η δίκη των ηρώων μιας εποχής



της Eλένης Tροβά - 12/2/2014
Αλλοτε οι άνθρωποι αυτοί ήταν οι ήρωές μας. Η ονειρεμένη ομάδα της άρσης βαρών που σήκωσε την Ελλάδα ψηλά.
Η τιμή της χώρας μας. Ο Χρήστος Ιακώβου σύμβολο μιας εποχής λατρεύτηκε και αποκαθηλώθηκε με τρόπο σχεδόν μοιραίο.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά -και ενώ έχει αναβληθεί οκτώ φορές- ξεκίνησε τελικά ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η εκδίκαση της υπόθεσης ντόπινγκ της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη το 2008.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 25 πρόσωπα, επιφανείς αθλητές προπονητές και παράγοντες του αθλητισμού οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες που αφορούν: τη χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής του διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης, τη χρησιμοποίηση από κοινού απαγορευμένης χημικής ουσίας από αθλητή και ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη, την κατασκευή, πώληση, προμήθεια και κατοχή ουσιών.

Στο εδώλιο για την υπόθεση, μεταξύ άλλων, κάθονται ο προπονητής Χρήστος Ιακώβου, ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο Βίκτωρας Μήτρου, ο Νίκος Ηλιάδης, η Κυριακή Γαλάνη κ.α.

Με την έναρξη της διαδικασίας, συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα για νέα αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεσης επικαλούμενοι κώλυμα κάποιων εξ' αυτών. Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο το οποίο προς διευκόλυνση των συνηγόρων που δήλωσαν κώλυμα διέκοψε την εκδίκαση για τις 21 Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2008, όταν γνωστοποιήθηκε πως σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που είχε διενεργήσει στις 7 Μαρτίου 2008 η WADA με εντολή της IWF σε όλους τους αθλητές της ομάδας άρσης βαρών είχαν βρεθεί θετικοί σε παράνομη ουσία οι 11 από τους 13.

Κατηγορούμενοι για ίδια αδικήματα είναι και οι αθλητές του στίβου Φανή Χαλκιά και Αναστάσιος Γκούσης η δίκη των οποίων -και των δύο συγκατηγορουμένων τους- αναβλήθηκε επ'αόριστον.
Ο Ιακώβου έχει τη δική του εκδοχή.
Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, υπεβλήθη εκ μέρους της υπεράσπισης αίτημα αναβολής το οποίος απορρίφθηκε και η διαδικασία διεκόπη για τις 21 Φεβρουαρίου, λόγω κωλύματος στο πρόσωπο ενός εκ των δικηγόρων υπεράσπισης.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος υπερασπίζεται τον Χρήστο Ιακώβου, απευθυνόμενος προς το δικαστήριο είπε «μην δικάσετε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος χωρίς δικηγόρους».
Διεκόπη τελικώς  για τις 21 Φεβρουαρίου η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση ντόπινγκ της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2008.
Dream teem λοιπόν και εσύ δικάζεσαι. Και μαζί τους μια ολόκληρη εποχή δόξας φανταστικής και εξίσου φαύλης. Πώς όμως θα προχωρήσει το μέλλος χωρίς ήρωες? χωρίς αλλοδαπούς με μετάλλεια? χωρίς το φτωχόπαιδο που ανεβαίνει με τον αθλητισμό σε τάξεις άλλες και τιμάται?
Μόνον όταν οι ήρωες γίνουν αυθεντικοί ξανά και δώσουν κάτι από τον εαυτό τους για να προχωρήσει ο κόσμος. Ηρωες με ντοπάρισμα είναι σαν τον πλούτο με δάνειο. Μια φαντασίωση που προσγειώνεσαι απότομα.
Η δίκη λοιπόν αυτή έχει πολλαπλό νόημα και λίγο ως πολύ κρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα και τους ήρωές της.  Και λίγα λόγια για τη χημική προϊστορία της άρσης βαρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: